Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odzolowanie ściany szczytowej od dachu

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam styropianem, tak jak coulignom...natomiast zastanawiam się jak z reszta stryszku zrobic, czy objechac wełna po calosci czy odizolowac stryszek nieuzytkowy tylko

ja bym objechał po całości zawsze potem możne urzyć tej przestrzeni na magazyn rzeczy "a może kiedyś się przyda"

Dokładnie tak zrobiłem. Taki magazyn na "przydasie" :wink:

No i maszynownia: reku + bojlerki.

• 1 month później...
Na nieużytkowym strychu należy ocieplić od środka ściany szcztowe, kolankowe i kominy w celu uniknięcia przemarzania!

Marta_zaz rysunki z reguły są poprawne, wykonanie z reguły nie.

Pozdrawiam.

Podciągam temat z następującym pytaniem.

Mam parterówkę bez użytkowego poddasza. Ocieplony będzie tylko strop. Ściany szczytowe są z silikatów 18 cm, ocieplone od zewnątrz 15 cm styropianu. Chciałbym je też ocieplić od wewnątrz (bo wiadomo - na strychu będzie zimno), tylko teraz pytanie: czy można je ocieplić styropianem 10-15 cm czy lepiej wełną?

Obawiam się trochę, że jak je ocieplę styropianem i powstanie taka kanapka: styropian 15 cm - silikat 18 cm - styropian 15 cm, to gdzieś wewnątrz ściany może się pojawić wilgoć. Może lepiej od środka dać wełnę, to wtedy ta wilgoć będzie miała szansę odparować (stryszek będzie porządnie wentylowany - w każdej ścianie szczytowej otwór 20x20 cm).

Jeżeli styropian jest ok, to wolałbym ocieplić to styropianem, zwłaszcza, że mi trochę zostało i mógłbym go wykorzystać, a wełnę będę musiał specjalnie kupować.

wg mnie troche przesadzaciez tą ścianą szczytową, na nieocieplonym strychu beidze zimniej- ale czy temperatura porównywalna z tą na zewnątrz? (pytam- bo nei wiem ;] )

- ile można stracić ciepła przez około 20-50cm gr pustaków? (a pustaki te nie zawilgotnieją bo nie mają jak) duzo wiecej (znacznie duzo wiecej) traci sie przez oscierza okien/drzwi- opór cieplny szyb- ok bez zastrzeżeń, a rama? te 5 cm drewna? kilka komór w plastiku? albo jeszcze krótsza droga- oszczelka 1cm- jedna komora powietrza- druga oszczelka 1 cm...

a kolega Szarbia:

"Szczyt mozesz po prostu odeskowac a nie murowac. Pod tymi dechami polaczysz izolacje sciany z izolacja stropu pietra. A na same dechy 5cm styro i tynk co by zachowac ciaglosc optyczna."

podał chyba najlepsze rozwiazania dla maniaków ciepła :wink:

NA strychu będzie trochę cieplej niż na zewnątrz, ale niewiele. Teraz przy -10 na zewnątrz, wewnątrz w domu jest -5. Spodziewam się, że podobnie będzie na nieocieplonym strychu. Ściany szczytowe mam już wymurowane i to z zimnych silikatów. Koniecznie chcę je ocieplić, bo jak nie, to będą działały jak radiator i oddawały kupę ciepła. Tylko jak to zrobić, żeby było dobrze?

Nad ścianą szczytową jeszcze nie mam nic, bo też nie wiem czy dać tam styropian czy może lepiej wełnę. Między górną powierzchną ściany szczytowej a folią paroprzepuszczalną mam jakieś 20 cm miejsca.

A sama ścianka ma wysokość w najwyższym punkcie jakieś 1,6 m.

w projekcie ma wysokośc ocieplenia ściany szczytowej 1m, ponoć 0,8-1m to jest właśnie tyle ile trzeba dla pozbycia się radiatora, resztę możesz zostawić na wenty, lub te dać właśnie wełnę pomiędzy szczyt a membranę

• 1 month później...

Ponawiam pytanie z początku.

Czy wystarczy jak ścianę szczytową obetnę do dolnej krawędzi krokwi na wysokość ok 0,5 m ponad strop poddasza i tam ocieplę? Lepsza będzie wełna czy styropian? styropian przy wyższej temperaturze pod blachą może się utlenić.

Poddasze mam użytkowe. Ocieplone całe skosy od murłaty (wieńca) po sam szczyt. Dodatkowo ocieplony będzie strop poddasza i myślę, że ocieplenie 0,5 metra powyżej tego stropu wystarczy. co wy na to?

pozdrowienia

kg