dominikams 07.02.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Podciągam, ponawiając pytanie Ocieplac tę ścianę od środka czy nie? Może wełną ocieplić, zeby "oddychało" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.02.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Na nieużytkowym strychu należy ocieplić od środka ściany szcztowe, kolankowe i kominy w celu uniknięcia przemarzania! Marta_zaz rysunki z reguły są poprawne, wykonanie z reguły nie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_zaz 09.02.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Na nieużytkowym strychu należy ocieplić od środka ściany szcztowe, kolankowe i kominy w celu uniknięcia przemarzania! Marta_zaz rysunki z reguły są poprawne, wykonanie z reguły nie. Pozdrawiam. Witam, Wlasnie dlatego chcialam sie doinformowac, zeby pozniej Pan wykonawca nie mowil ze w projekcie bylo inaczej a ja wymyslam. Dom dopiero zaczynamy budowac, wiec mam nadzieje, ze tego uda nam sie dopilnowac - aby wykonanie bylo poprawne. Dziekuje za wszystkie wyjasnienia i informacje. Pozdrawiam i zycze Wszystkim powodzenia, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 10.02.2007 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Na nieużytkowym strychu należy ocieplić od środka ściany szcztowe, kolankowe i kominy w celu uniknięcia przemarzania! Marta_zaz rysunki z reguły są poprawne, wykonanie z reguły nie. Pozdrawiam. Dzięki, Andrzej Tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 03.10.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Ciekawe co na tą dyskusje powiedzieliby niemieccy architekci.Ocieplali sciane szczytowa?http://images.immobilien.de/expose/00/00/90/37/0000903768//img22817007/im.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.10.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 A jakim autorytetem mogą tu być niemieccy architekci? Narodowość nie ma tu nic do rzeczy. Są dobrzy i gorsi architekci tak jak w każdym zawodzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 03.10.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Andrzeju Nie sadzisz ze lepszym wyjsciem w celu zachowania ciaglosci ocieplenia jest ocieplenie dachu miedzy krokwiami ponad jetki do kalenicy ? Ocieplajac od srodka sciany szczytowe powtarzamy jeszcze raz ocieplenie zewnetrzne. Jesli juz to patrzac na rozklady temperatury w przegrodach to chyba wystarczy ocieplic na wysokosc około 1 m od jetek ? Fakt ze ekonomiczniej bedzie sciany styropianem ocieplic niz dac 200 m2 welny miedzy krokwie. We wczesniejszych watkach W. Nitka odradzal ocieplanie polaci dachu na strychu nieuzytkowym i zalecal dobra wentylacje stryszku. Mi zalezy na dobrej izolacji w lecie przed cieplem plus na izolacji kanalow wentylacyjnych zimą i nie do konca wiem w ktorym kierunku isc. pozdrawiamZonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 03.10.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Przyjmujac, ze mieszkamy w tej bardziej zacofanej czesci europy, ktora w wielu sprawach dopiero sie uczy od tej cywilizowanej czesci europy mozna sie zastanawiac nad roznicami w budownictwie.W nowobudowanych za Odrą domach zauważyłem:brak cokołu - sciany schodza bezpośrednio do podłoża (czy u nich deszcz nie pada, tak, ze nie musza dawac listew startowych aby sie krople deszczu odrywały i nie płyneły po cokole?)brak lub b. waskie okapy - ponownie - deszcz maja inny? nie leje im po szybach?popularne "wyciaganie" scian szczytowych ponad połać dachu. Nie chodzi tu tylko o to 1 zdjecie, ten 1 przypadek czy tego 1 projektanta. Tu na forum dyskutuje sie o pewnych rozwiazaniach, dorabia do nich teorie, np. ze okap 120 cm jest lepszy od okapu 60 cm. Tymczasem 100 km dalej popularne są inne "prawidła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.10.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Długość okapu czy rozwiązania szczytów to wyłącznie rzecz gustu, stylu czy trendy mody. My wcale nie jesteśmy zacofanym kawałkiem Europy i w projektowaniu nie mamy się czego wstydzić. Znacznie podnieśliśmy poziom wykonawstwa. Natomiast na etapie murowania, izolacji cieplnej popełniamy jeszcze błędy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.10.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 ...Nie sadzisz ze lepszym wyjsciem w celu zachowania ciaglosci ocieplenia jest ocieplenie dachu miedzy krokwiami ponad jetki do kalenicy ? Nie sądzę. W kwestii nieocieplania poddasza nieużytkowego całkowicie zgadzam się z opinią Pana Nitki. Co do wysokości wykonania ocieplenia od środka to oczywiście masz rację wystarczy około 1 m zależnie od użytego materiału konstrukcyjnego ściany. Podobnie można nie robić do końca ocieplenia zewnętrznego. Należy jednak pamiętać o konieczności zamknięcia skosów od góry bo to gwarantuje ciągłość izolacji. Podobnie rzecz się ma z kominami choć w tym przypadku wskazana izolacja na całej długości komina. Te same kwestie dotyczą balkonów, tarasów czy słupów. Izolacja poddasza nieużytkowego po krokwiach chroni tylko latem ten stryszek od przegrzania. Zimą aby była skuteczna jej grubość powinna być większa od grubości izolacji stropu do tego przestrzeń stryszku powinna być wentylowana. Reasumując nie ma to sensu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.10.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 "otóż nie zgodzę się z Panią, Pani Nino..." ciąglość izolacji to podstawa, niezależnie od układu a ociepla się (czyli izoluje) przestrzenie ogrzewane, czyli WN ma akurat tu rację, tak jak i AW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 12.10.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Ciągłość izolacji - zgoda, ale nie do konca rozumiem dlaczego na szczytach ma byc ocieplenie. W typowej konstrukcji dachu (krokwiowo-jętkowej) nad jętkami mamy poddasze nieużytkowe i nieogrzewane.. Temperatura w tym poddaszu jest zblizona do temperatury zewnetrznej. Jaki jest sens ocieplania krawedzi szczytowych w sytuacji gdy: rozkład "ciepła" w murze jest taki, ze blizej wnetrza jest cieplej niz blizej zewnetrza. Zanim ciepło "ucieknie" przez nieocieplnona krawedz ściany w okolicach klenicy to wczesniej zdarzy go "zgubic" po drodze np. 0,5 - 1,5 metra nad jetkami. Powierzchnia takiego oddawania ciepła to 1/2 * a * h gdzie h to wysokosc nad jetkami w najwyzszym punkcie np. 1,6 m a jest długoscia jętek czyli ok 4 metow. Razem 3,2 m2 z 1 strony. Tymczasem powierzchnia "grzbietu" sciany szczytowej to 0,3 * 6 czyli 1,8 m2 - jest wiec 2 krotnie mniejsza. Aby zepewnić ciągłosć izolacji trzeba by ocieplić ściane szczytową z obu stron podobną grubościa ocieplenia i połączyc obie warstwy ocieplenia od gory. Samo ocieplenia "grzbietu" sciany szczytowej jest dla mnie dyskusyjne - zanim ciepło dotrze w okolice kalenicy zdarzy sie "ulotnic" poprzez wewnetrzna powierzchnie ściany szczytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 12.10.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 denes Szczyt mozesz po prostu odeskowac a nie murowac. Pod tymi dechami polaczysz izolacje sciany z izolacja stropu pietra. A na same dechy 5cm styro i tynk co by zachowac ciaglosc optyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 13.10.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Aby zepewnić ciągłosć izolacji trzeba by ocieplić ściane szczytową z obu stron podobną grubościa ocieplenia i połączyc obie warstwy ocieplenia od gory. . I tak powinno się chyba robić wg opinii Andrzeja W. i innych? Wg. mnie ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 13.10.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Jesli ocieplenie sciany szczytowej z obu stron + jej grzbietu - to rozumiem.Byc moze błednie wywnioskowałem, ze propagowana tu byla teoria by ocieplac sciane szczytowa tylko od zewnatrz oraz od grzbietu - bez ocieplania od wewnatrz.Wszak w innych watkach można sie spotkac z opinia, ze poddasza nieuzytkowego nie ocieplamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 13.10.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Jesli ocieplenie sciany szczytowej z obu stron + jej grzbietu - to rozumiem. Byc moze błednie wywnioskowałem, ze propagowana tu byla teoria by ocieplac sciane szczytowa tylko od zewnatrz oraz od grzbietu - bez ocieplania od wewnatrz. Wszak w innych watkach można sie spotkac z opinia, ze poddasza nieuzytkowego nie ocieplamy. Zacytowałem Twoje słowa,wprawdzie wyrwane z kontekstu,ale chyba zgodne z prawdą.Wydaje mi się ,że gdyby wszyscy korzystali z tego cytatu,to na pewno byłoby lepiej w kwesti ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 11.11.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam, mam pytanko, jak prawidłowo docieplić ten szczyt ??? http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/ko7715_sssss.jpg Czy wełna ma zostać położona tylko na szczycie muru, czy od krokwi do krokwi ??? A może jeszcze inaczej. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.11.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Może tak? U mnie jest to zrobione styropianem, http://images50.fotosik.pl/38/546f4e5f8dabbcc8med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.11.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 o siec o takim czymś to zupełnie nie pomyślałem , kurna przyjdzie mi ciąć Ytonga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 15.11.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 tacim, no to powinno być zrobione sam wiesz, mostki termiczne i te sprawy wszędzie czychają niebezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts