Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odzolowanie ściany szczytowej od dachu

denes

Recommended Posts

a zewnętrzne ocieplenie ścian szczytowych zrobisz do membrany/deskowania czy obawiasz się temperatury blachy?

Oczywiście do membrany.

czyli robisz dokładnie to samo czego kilka postów wcześniej się boisz, ocieplenie zewnętrzne kładziesz do membrany i nic mu sie nie stanie a na ścianie szczytowej o takich samych odległościach od tej "gorącej blachy" już ma się zagotować? to przecież jedno i to samo, a jeżeli masz membranę to przestrzeń wentylacyjna pokrycia to nie 3cm a 2,5cm kontrłaty i 4 cm łaty, czyli prawie 7cm wentylowanej przestrzeni (przynajmniej tak powinno być)

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a zewnętrzne ocieplenie ścian szczytowych zrobisz do membrany/deskowania czy obawiasz się temperatury blachy?

Oczywiście do membrany.

czyli robisz dokładnie to samo czego kilka postów wcześniej się boisz, ocieplenie zewnętrzne kładziesz do membrany i nic mu sie nie stanie a na ścianie szczytowej o takich samych odległościach od tej "gorącej blachy" już ma się zagotować? to przecież jedno i to samo, a jeżeli masz membranę to przestrzeń wentylacyjna pokrycia to nie 3cm a 2,5cm kontrłaty i 4 cm łaty, czyli prawie 7cm wentylowanej przestrzeni (przynajmniej tak powinno być)

Oczywiście tak jest, tylko pytałem czy nic mu nie będzie ale jak nie to ok. Czyli tniemy skosy i powinno być ok? no i treba dopilnować ekipę przy ocieplaniu wieńca.

Dzięki.

pozdro

kg

• 2 years później...
Mam problem z izolacja sciany szczytowej. Jest ona wymurowana około 2 cm powyżej dolnego poziomu krokwi na tym wylana jest belka betonowa do gornego poziomu krokwi i nie mam jak ocieplic tego od gory. Dom z poddasżem użytkowym i nieogrzewanym stryszkiem. Czy znacie jakieś sposoby na likwidację mostka cieplnego w tym miejscu bez skuwania takiej belki?Może można by podciac ta belke pomiędzy murlata a platwia w odpowiedniej odległości żeby nie osłabić punktów poparcia belek i w powstała szczelnie wysunąć izolację ze styroduru? Pod krokwia ma być jeszcze 10 cm izolacji więc była by w miarę dobra ciągłość izolacji. Na stryszku ocieplil bym wtedy ścianę rownież od środka.

• 10 months później...
Na nieużytkowym strychu należy ocieplić od środka ściany szcztowe, kolankowe i kominy w celu uniknięcia przemarzania!

Pozdrawiam.

Problem mam. Proszę doradźcie jak docieplić ścianę szczytowa na której praktycznie ley krokiew. Niestety ścian nie jest między krokwiami. Czemu to nie wiem taki stan Zastałem. Dachu nie rozbiorę. Jak to teraz docieplić. Styropianu już raczej tam nie wcisnę bo powierzchnia nierówna, wiadomo cegły zaprawa.. Czy może pianką, ale tu rodzi się pytanie bo chyba powinna zostać szczelina miedzy połacią dachową, a zakończeniem ściany szczytowej celem wentylacji ta szczelina ?

• 1 year później...

546f4e5f8dabbcc8med.jpg

Zdjęcie podglądowe z tego tematu....

Jestem na tym etapie budowy i mam zapytania.

1. Czy na ścianie szczytowej( załączone zdjęcie), pomiędzy styropianem, a deskami powinna pozostać jakaś szczelina (3cm) wentylacyjna, czy styropian dać pod same deski, zaznaczam ocieplenie wełną na skosach chcę dać do samej kalenicy?

2. Tak jak pisałem, chcę również ocieplić "nieogrzewany stryszek", będzie tam reku i graciarnia, powyżej jętek do samej kalenicy wełną na skosach, czy szczyty ściany (BK) od wewnątrz ocieplić wełną czy styropianem?

3. Wyczytałem, że musi być ocieplony komin - rozumiem, że z zewnątrz, ale jak to zrobić? Mam komin systemowy, ocieplony wełną na całej długości.

Czy ma być ocieplony od samych jętek, aż po sam czubek na zewnątrz. Czy może tylko od jętek do kalenicy? Czym: styropian, wełna?

Proszę o podpowiedzi.

Edytowane przez Hanss

• 2 weeks później...

1. Pomiędzy dewskami a wełną powinna zostać zastosowana szczelina wentylowana grubości 3-6cm. Trzeba więc zapewnić otwory wlotowe i wylotowe. Nie musisz ściany szczytowej ocieplać do samych desek. Generalnie ściana szczytowa na jej grubości również powinna zostać ocieplona wełną i o tym należy pamiętać. Aby Ocieplenie było efektywne należy połączyć ocieplenie ściany z ociepleniem dachu.

2. Ocieplenie ścian zewnętrznych od wewnątrz kłóci się z zasadami fizyki budowli. Istnieją jednak sytuacje że takie ocieplenie się wykonuje. Wówczas tworzy się tzw. ustrój polegający na postawieniu przedścianki odsuniętej o ok. 1cm od ściany murowanej. Wełnę układamy wówczas pomiędzy metalowym rusztem. Następnie koniecznie stosujemy folię paroizolacyjną która zapobiec ma wniknięciu pary wodnej do przegrody, gdyż w momencie gdy para wodna natrafiłaby na zimną ścianę zewnętrzną istnieje ryzyko kondensacji.

3. Komin powinien zostać ocieplony po sam „czubek”. W tym celu możesz wykorzystać wełnę lamelową FASROCK LL której nie będziesz musiał kołkować bowiem do 20m wysokości produkt mocowany jest wyłącznie za pomocą zaprawy klejącej. Zakładam że jeżeli masz komin systemowy to pustaki będą z keramzytu do którego Fasrock LL bez problemu można zamocować.

• 3 years później...
niech ktoś napisze jakiej wielkości powinna być ta przestrzeń. Ja u siebie mam sytuacje że zostało mi około 8cm i zaraz przy ścianie od wewnątrz jest krokwią. Więc jedynie co to mogę położyć styropianu około 5cm na szczyt ale nie połączę tego z wełną. Czy mam wycinać ścianę poniżej krokwi czy tak wystarczy.Sytuacja taka jak na zdjęciudach.jpg