Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie szamba.-beton

Recommended Posts

szamba prefabrykowane mają najczęściej ścianki o grub. 10 cm , a dno 15 cm. No ale to jest prefabrykat zbrojony, wibrowany, zagęszczany, naparzany - i dlatego taki sie udaje. Jeżeli chcesz lac szambo "na mokro" to zmieścisz się dopiero w grubości ścianek 20 cm. Inaczej będzie bardzo trudno zagęścić beton w szalunku pomiędzy zbrojeniem.

Ja też jestem z okolic Warszawy.Szambo 10m3, jednokomorowe z płytą najezdną kosztowało mnie razem z transportem 1450zł (z fakturą i aprobatą techniczną).Musisz przygotować wykop we własnym zakresie. Podaję namiary:firma Sałexpol z okolic Radomia. Tel.048 3811743

[ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2003-05-15 21:59 ]

Jolu u mnie termin nie jest naglący może być czerwiec, nawet mi pasuje. Ja buduję w Gminie Wawer, czyli ta sama strona W-wy tylko północ i południe. Lepiej jeżeli budowy są w pobliżu bo przemieszczenie koparki i transport zbiorników w jednym kierunku, ale i tak można chyba coś wynegocjować.

Jak się na to zapatrujesz?

Może przejdziemy na priva, aby nie zaśmiecać wątku, chyba że ktoś jeszcze się dołączy.

Tak na marginesie o co chodzi z tym odbiorem, jak byś znalazła chwilkę to prosze o jakieś przybliżenie tematu na priva.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Czy juz wykonaliscie szamba. Ciekaw jestem opini bo wlasnie sie biore za zamawianie koparki pod wykop i chce sie zdecydowac na konkretna firme produkujaca zbiorniki bo potrzebne mi sa gabaryty zbiornika aby wykonac wlasciwy wykop.

W alternatywie jest jeszcze firma Probud tyle ze oni maja drogi transport do Warszawy (ok 1400 dzielone na dwie osoby bo wioza po dwa szamba do Warszawy) ale konkurencyjne ceny zbiornikow i podobno bardzo dobre wykonanie.

W maju robił mi szambo pewien studniarz. Wraz z dwoma pomocnikami bawili się 4 dni, ale nie była to praca na na pełnych obrotach, bo niektórych etapów nie da się podgonić. W tym czasie wykopali dwie dziury po 1,3m średnicy wewnętrznej i ok. 5,5m głębokości. Ogólnie wyszło dwa zbiorniki przepływowe po ok. 7,5m3 każdy. W dziurę wpuszczali foremkę zasypywali zaprawą pół suchą, ubijali, polewali wodą ze specyfikiem uszczelniającym beton. Grube dno, dwie okręgłe, zbrojone pokrywy + dwa kominki z wyłazami. A i jeszcze 10m rury fi 160 od domu do zbiornika podłączyli. Wszystko elegancko zasypali. Całkowity koszt materiału i robocizna - 1800zł + 6 piw.

Popytajcie w okolicach, zwłaszcza studniarzy w wieku ok.50-60 lat. Znają się na tym dobrze i na pewno teraz na nadmiar pracy nie narzekają

Jestem w trakcie wykonywania szamba 10m3 dwukomorowego

Wg projektu grubość ścianek 15 cm. Ponieważ szałunki wykonywane z jednej strony efektywnie wychodzi trochę więcej. Zbrojenie tylko w płycie górnej.

Robocizna 1000zł + 160 wykop koparką ( podłoże z dużą ilością kamienia). Materiały, jak kogoś to interesuje, podam jak skończymy.

Gość augustyn
Czy juz wykonaliscie szamba. Ciekaw jestem opini bo wlasnie sie biore za zamawianie koparki pod wykop i chce sie zdecydowac na konkretna firme produkujaca zbiorniki bo potrzebne mi sa gabaryty zbiornika aby wykonac wlasciwy wykop.

W alternatywie jest jeszcze firma Probud tyle ze oni maja drogi transport do Warszawy (ok 1400 dzielone na dwie osoby bo wioza po dwa szamba do Warszawy) ale konkurencyjne ceny zbiornikow i podobno bardzo dobre wykonanie.

Tez się zbieram do wstawienia szamba. Czy masz jakieś namiary na na Probud

Augustyn