WMarek 15.05.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Witam. Chcę wykonać szambo i ma dwa pyt. 1. Jaki brać beton, aby nic nie przepuścił2. Jaką grubość ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 15.05.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Po pierwsze, sprawdż warunki glebowe, bo nieraz samodzielne wykonanie szmba jest niemożliwe, ze względu na wartko płynące wody podskórne (jak tak miałam).Prościej i chyba już teraz taniej jest kupić gotowe betonowe szambo- koszt ok. 1500zł z transportem i montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMarek 15.05.2003 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Niestety u nas (Gdynia) życzą sobie 3000. Więc jest o co walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 15.05.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Witam ja stosowalem B-20 plus uszczelniacz. Zwykle wytwornia betonu ma w ofercie rozne dodatki uszczelniajace do betonow. Za 5 m3 zaplacilem 1000.Pozdrawiam Maro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 15.05.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 szamba prefabrykowane mają najczęściej ścianki o grub. 10 cm , a dno 15 cm. No ale to jest prefabrykat zbrojony, wibrowany, zagęszczany, naparzany - i dlatego taki sie udaje. Jeżeli chcesz lac szambo "na mokro" to zmieścisz się dopiero w grubości ścianek 20 cm. Inaczej będzie bardzo trudno zagęścić beton w szalunku pomiędzy zbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 15.05.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Panther napisz proszę gdzie są takie tanie szamba. Jeśli możesz daj namiary. Potrzebuję zbiornik 10m3. Buduję w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 15.05.2003 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Ja też jestem z okolic Warszawy.Szambo 10m3, jednokomorowe z płytą najezdną kosztowało mnie razem z transportem 1450zł (z fakturą i aprobatą techniczną).Musisz przygotować wykop we własnym zakresie. Podaję namiary:firma Sałexpol z okolic Radomia. Tel.048 3811743 [ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2003-05-15 21:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.05.2003 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Jolu też buduję w Warszawie i niebawem będę zamawiał szambo. Jak się zgłosimy razem dadzą upust. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 16.05.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Krzysztofh gdzie budujesz i do kiedy musisz mieć szambo?Ja buduję na Białołęce i w czerwcu - najpóźniej - muszę zgłosić odbiór domu chociażby częściowy, aby nie objęły mnie nowe przepisy czyli inspekcja budowlana.Straszne koszty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 16.05.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Panther wielkie dzięki za telefon, zaraz do nich dzwonię w celach informacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.05.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Jolu u mnie termin nie jest naglący może być czerwiec, nawet mi pasuje. Ja buduję w Gminie Wawer, czyli ta sama strona W-wy tylko północ i południe. Lepiej jeżeli budowy są w pobliżu bo przemieszczenie koparki i transport zbiorników w jednym kierunku, ale i tak można chyba coś wynegocjować.Jak się na to zapatrujesz?Może przejdziemy na priva, aby nie zaśmiecać wątku, chyba że ktoś jeszcze się dołączy.Tak na marginesie o co chodzi z tym odbiorem, jak byś znalazła chwilkę to prosze o jakieś przybliżenie tematu na priva.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adka2000 24.07.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Czy juz wykonaliscie szamba. Ciekaw jestem opini bo wlasnie sie biore za zamawianie koparki pod wykop i chce sie zdecydowac na konkretna firme produkujaca zbiorniki bo potrzebne mi sa gabaryty zbiornika aby wykonac wlasciwy wykop. W alternatywie jest jeszcze firma Probud tyle ze oni maja drogi transport do Warszawy (ok 1400 dzielone na dwie osoby bo wioza po dwa szamba do Warszawy) ale konkurencyjne ceny zbiornikow i podobno bardzo dobre wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 24.07.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 W maju robił mi szambo pewien studniarz. Wraz z dwoma pomocnikami bawili się 4 dni, ale nie była to praca na na pełnych obrotach, bo niektórych etapów nie da się podgonić. W tym czasie wykopali dwie dziury po 1,3m średnicy wewnętrznej i ok. 5,5m głębokości. Ogólnie wyszło dwa zbiorniki przepływowe po ok. 7,5m3 każdy. W dziurę wpuszczali foremkę zasypywali zaprawą pół suchą, ubijali, polewali wodą ze specyfikiem uszczelniającym beton. Grube dno, dwie okręgłe, zbrojone pokrywy + dwa kominki z wyłazami. A i jeszcze 10m rury fi 160 od domu do zbiornika podłączyli. Wszystko elegancko zasypali. Całkowity koszt materiału i robocizna - 1800zł + 6 piw. Popytajcie w okolicach, zwłaszcza studniarzy w wieku ok.50-60 lat. Znają się na tym dobrze i na pewno teraz na nadmiar pracy nie narzekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 24.07.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Jestem w trakcie wykonywania szamba 10m3 dwukomorowegoWg projektu grubość ścianek 15 cm. Ponieważ szałunki wykonywane z jednej strony efektywnie wychodzi trochę więcej. Zbrojenie tylko w płycie górnej.Robocizna 1000zł + 160 wykop koparką ( podłoże z dużą ilością kamienia). Materiały, jak kogoś to interesuje, podam jak skończymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość augustyn 28.07.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Czy juz wykonaliscie szamba. Ciekaw jestem opini bo wlasnie sie biore za zamawianie koparki pod wykop i chce sie zdecydowac na konkretna firme produkujaca zbiorniki bo potrzebne mi sa gabaryty zbiornika aby wykonac wlasciwy wykop. W alternatywie jest jeszcze firma Probud tyle ze oni maja drogi transport do Warszawy (ok 1400 dzielone na dwie osoby bo wioza po dwa szamba do Warszawy) ale konkurencyjne ceny zbiornikow i podobno bardzo dobre wykonanie. Tez się zbieram do wstawienia szamba. Czy masz jakieś namiary na na Probud Augustyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adka2000 29.07.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 http://www.probud.pl Tam znajdziesz wszystkie namiary i ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 29.07.2003 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 WMarek - temat już znany na grupie trójmiasto. Szambo stalowe za 1600zł + transport. Ma atesty itp. Sam takie kupiłem. Blacha 8mm grubości, dobrze zabezpieczone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts