carola 10.01.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Witam wszystkich, jak wiekszosc 30-latkow wpadlam w wir kredytowy Wraz z mezem staramy sie o kredyt w Millennium. Chcemy wziasc 175 tys kredytu na 20 lat w CHF, 100 tys na wykup nieruchomosci [od siostry meza], 75 tys na remont. 25 tys mamy wkladu wlasnego. Zabezpieczeniem jest nieruchomosc, ktorej docelowa wartosc po inwestycji wyniesie 350 tys, czyli kwota kredytu w PLN w stosunku do wartosci nieruchomosci stanowiącej zabezpieczenie wynosi do 50%. Bank Millennium przedstawil nam takie warunki: oprocentowanie: 3,25% CHF marza: 1,15 prowizja: 1% ubezpieczenie: 123 zl/miesiecznie Prosze o komentarz do warunkow, ktore przedstawil nam bank. Generalne zalozenie jest takiem, ze chcemy negocjowac marze i oprocentowanie. Uda nam sie cos obnizyc, jak dlugo bedziemy czekac na odpowiedz, czy moge z tymi warunkami pojsc do innego banku i starac sie o korzystniejsze warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlik 11.01.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Ja złożyłem m.in. u nich wniosek o kredyt na 420 000.Zaproponowali mi prowizję 1 % i marżę 1,25.Jak na razie przegrywają rywalizację z pozostałymi bankami, do których złożyłem wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.01.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 jeśli to CHF to i masz 20% wkładu własnego to te 1,25% to jest prawie standardowa marża z cennika (bez wkładu własnego 1,40%). czasami wystarczy po prostu powiedzieć, że (prawie) standardowa oferta Cię nie interesuje (przy tej kwocie to na pewno), ma być mniej, i od ręki dają sensowniejszą propozycję. zaproponuj stanowczo 0,8% - nie dadzą pewnie tyle (zależy jeszcze od udziału własnego, zabezpieczeń, etc.), ale będą mieli większą presję do obniżania. z prowizją też się nie powinni wygłupiać - max 0,5%, żądać nawet 0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 11.01.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Ja też byłam w Millenium ale tam dodatkowo oprócz ubezpieczenia do chwili założenie KW chcą jeszcze ubezpieczenie na zycie i ubezpieczenie majatkowe. Czy u was również tak jest. Np. w Kredyt Banku ubezpieczenie na życie jest za darmo tzn. bank jakby za ciebie ubezpiecza.Ja myślę że w kazdym banku da się marże i prowizje wynegocjować na poziomie 1%. Przekonałam sie że trzeba zwracać większą uwagę na dodatkowe koszty takie jak rzeczoznawca, wizyty na budowach, ubepieczenia, czy wcześniejsza spłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.01.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 tak, ubezpieczenie w millennium to dodatkowe 0,33% rocznie (mury + życie).można też podobno przedstawić ubezpieczenia zewnętrzne - ale raczej ciężko coś znaleźć za taką kasę. chyba się przy tym nie upierają, mogą dać i bez ubezpieczenia ale za to z wyższą marżą - nie opłaca się. porównywać trzeba w całości - tutaj z ubezp. może wyjść mniej lub tak samo jak w innym banku bez ubezpieczenia, a przy okazji jako takie ubezpieczenie jest. jedną wadę to ma - te ubezpieczenie łobuzy liczą od początku kredytu od całości kwoty, nawet jeśli nie cały jest wypłacony - więc przez pierwszy rok/dwa trochę to faktycznie więcej kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carola 12.01.2007 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 ostatnia wiadomosc z banku: zachecaja mnie do zaciagniecia kredytu na wyzsza kwote tj. 200 tys, zamiast 175 tys i mowia, ze sklonni sa pozostac przy takim samym oprocentowaniu 3,25%. Czegos tu nie rozumiem, zwiekszyc kwote bez zmian warunkow moga wiec, jak dzialaja te widelki procentowe? Czy można wynegocjować coś pomiędzy 3,25 a 2,60? oprocentowanie: http://direct.money.pl/millennium/kredyty_hipoteczne_pozyczka_biznes.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts