Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki w Millennium

carola

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jak wiekszosc 30-latkow wpadlam w wir kredytowy :-) Wraz z mezem staramy sie o kredyt w Millennium. Chcemy wziasc 175 tys kredytu na 20 lat w CHF, 100 tys na wykup nieruchomosci [od siostry meza], 75 tys na remont. 25 tys mamy wkladu wlasnego.

Zabezpieczeniem jest nieruchomosc, ktorej docelowa wartosc po inwestycji wyniesie 350 tys, czyli kwota kredytu w PLN w stosunku do wartosci

nieruchomosci stanowiącej zabezpieczenie wynosi do 50%.

Bank Millennium przedstawil nam takie warunki:

oprocentowanie: 3,25% CHF

marza: 1,15

prowizja: 1%

ubezpieczenie: 123 zl/miesiecznie

Prosze o komentarz do warunkow, ktore przedstawil nam bank. Generalne zalozenie jest takiem, ze chcemy negocjowac marze i oprocentowanie. Uda nam sie cos obnizyc, jak dlugo bedziemy czekac na odpowiedz, czy moge z tymi warunkami pojsc do innego banku i starac sie o korzystniejsze warunki?

jeśli to CHF to i masz 20% wkładu własnego to te 1,25% to jest prawie standardowa marża z cennika (bez wkładu własnego 1,40%).

czasami wystarczy po prostu powiedzieć, że (prawie) standardowa oferta Cię nie interesuje (przy tej kwocie to na pewno), ma być mniej, i od ręki dają sensowniejszą propozycję. zaproponuj stanowczo 0,8% - nie dadzą pewnie tyle (zależy jeszcze od udziału własnego, zabezpieczeń, etc.), ale będą mieli większą presję do obniżania.

z prowizją też się nie powinni wygłupiać - max 0,5%, żądać nawet 0%.

Ja też byłam w Millenium ale tam dodatkowo oprócz ubezpieczenia do chwili założenie KW chcą jeszcze ubezpieczenie na zycie i ubezpieczenie majatkowe. Czy u was również tak jest. Np. w Kredyt Banku ubezpieczenie na życie jest za darmo tzn. bank jakby za ciebie ubezpiecza.

Ja myślę że w kazdym banku da się marże i prowizje wynegocjować na poziomie 1%. Przekonałam sie że trzeba zwracać większą uwagę na dodatkowe koszty takie jak rzeczoznawca, wizyty na budowach, ubepieczenia, czy wcześniejsza spłata.

tak, ubezpieczenie w millennium to dodatkowe 0,33% rocznie (mury + życie).

można też podobno przedstawić ubezpieczenia zewnętrzne - ale raczej ciężko coś znaleźć za taką kasę.

chyba się przy tym nie upierają, mogą dać i bez ubezpieczenia ale za to z wyższą marżą - nie opłaca się.

porównywać trzeba w całości - tutaj z ubezp. może wyjść mniej lub tak samo jak w innym banku bez ubezpieczenia, a przy okazji jako takie ubezpieczenie jest.

jedną wadę to ma - te ubezpieczenie łobuzy liczą od początku kredytu od całości kwoty, nawet jeśli nie cały jest wypłacony - więc przez pierwszy rok/dwa trochę to faktycznie więcej kosztuje.

ostatnia wiadomosc z banku: zachecaja mnie do zaciagniecia kredytu na wyzsza kwote tj. 200 tys, zamiast 175 tys i mowia, ze sklonni sa pozostac przy takim samym oprocentowaniu 3,25%. Czegos tu nie rozumiem, zwiekszyc kwote bez zmian warunkow moga wiec, jak dzialaja te widelki procentowe?

Czy można wynegocjować coś pomiędzy 3,25 a 2,60?

oprocentowanie: http://direct.money.pl/millennium/kredyty_hipoteczne_pozyczka_biznes.html