ewuś 10.01.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Mam kredyt w zł. na 30 lat kw 270.000,00 opr 5,09% raty równe. I mam pytanie bo za mic nie mogę dojść jak liczona jest rata kapitałowa? Wyszło mi ta rata Odsetki Kapitał1. 1464,31 1145,25 319,062. 1464,31 1143,90 320,41 odsetki rozumiem ale jak liczy się wysokość kapitału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.01.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 jeśli mowa o ratach malejących to: rata kapitałowa = wysokość kredytu / liczba miesięcy (czas trwania kredytu) jeśli mowa o ratach stałych (tak wynika z Twojego pytania),to rata kapitałowa jest tak dobrana, żeby starczyło na odsetki(wiesz jak policzone), i żeby rata była stała, i żeby z sumy wszystkichrat kapitałowych zrobiła się suma kredytu. wynika to ze specjalnego wzoru. ale to się już tak wygodnie nie liczy. najprościej w excelu =PPMT(oprocentowanie/12;nr_miesiaca;liczba_miesiecy;wysokosc_kredytu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 11.01.2007 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 mam kredyt w Mbanku a tam jest mechanizm bilansujący co oznacza, że każda złotówka na rachunku zmiejsza podstawę naliczania odsetek od kredytu. I próboje policzyć o ile lat zmiejszy mi się okres spłaty jeśli co miesiąc na rachunku będzie zawsze np.1500,00. Na stronie intrnetowej Mbanku jest niby kalkulator ale tam potrzebne jest oprocentowanie kredytu w innym banku i nic nie ma o tym jakie są raty wieć coś mi się nie chce wierzyć w jego prawidłowość. Zresztą wpisując te dane okres spłaty zmiejszyłby mi się o o prawie 20 lat. Ale to chyba niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.01.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 nie znam zasad panujących w mbanku, ale raczej nie zmniejszy Ci się okres spłaty. po prostu spłacisz mniej odsetek w tym samym okresie. o ile to łatwo policzyć (średnie saldo jakie zamierzasz tam mieć * liczba lat * oprocentowanie). obecność każdej złotówki nie może raczej wpływać na zmniejszenie okresu kredytowania. to jest raczej operacja, która wymaga uzgodnień z bankiem i aneksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.01.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Chyba rozumiem skąd biora się wątpliwości. Płacąc ratę stałą, mając mechanizm bilansujący, płacisz taką samą wysokośc raty, w której jest mniej odsetek a więcej kapitału w porównaniu do kredytu bez tego "wynalazku". Z góry mówie, ze nie wiem czy jest mozliwość stałych rat przy tym produkcie, bo nie brałem go nigdy pod uwagę. Zakładając że tak, to mając na rachunku 1500,0 o których piszesz, przy kredycie oprocentowanym 5% zaplacisz ,iesięcznie mniej odsetek o ...... 6,25 zł. Przy okresie 30 letnim jest to oszczędność 2250,0 zł. W praktyce, jeśli taki wariant jest mozliwy, oznaczałoby to skrócenie okresu kredytowania o 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 11.01.2007 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 to jest ten kalkulator mbankowyhttp://www.mbank.com.pl/oferta/kredyty/mplan/korzysci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 11.01.2007 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 a jeszcze rata jest naliczana miesięcznie i brana jest pod uwagę średnia wartość środków bilansujących na rachunku. W rzeczywistiości co miesiąc może byż inna wartość raty Mając na przykład na rachunku bilansującym 10.000 przez miesiac przy kredycie na 100 000,00 płaci się odsetki od 90.000,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 07.02.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 a ja mam takie pytanko: czy ktoś wie jak policzyć raty malejące w excelu ale nie używając funkcji IPMT innymi słowy czy ktoś zna wzór który kryje się za tą funkcją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts