Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rata odsetkowa a rata kapitałowa pomoc potrzebna

ewuś

Recommended Posts

jeśli mowa o ratach malejących to:

rata kapitałowa = wysokość kredytu / liczba miesięcy (czas trwania kredytu)

jeśli mowa o ratach stałych (tak wynika z Twojego pytania),

to rata kapitałowa jest tak dobrana, żeby starczyło na odsetki

(wiesz jak policzone), i żeby rata była stała, i żeby z sumy wszystkich

rat kapitałowych zrobiła się suma kredytu. wynika to ze specjalnego wzoru. ale to się już tak wygodnie nie liczy.

najprościej w excelu =PPMT(oprocentowanie/12;nr_miesiaca;liczba_miesiecy;wysokosc_kredytu)

mam kredyt w Mbanku a tam jest mechanizm bilansujący co oznacza, że każda złotówka na rachunku zmiejsza podstawę naliczania odsetek od kredytu.

I próboje policzyć o ile lat zmiejszy mi się okres spłaty jeśli co miesiąc na rachunku będzie zawsze np.1500,00.

Na stronie intrnetowej Mbanku jest niby kalkulator ale tam potrzebne jest oprocentowanie kredytu w innym banku i nic nie ma o tym jakie są raty wieć coś mi się nie chce wierzyć w jego prawidłowość. Zresztą wpisując te dane okres spłaty zmiejszyłby mi się o o prawie 20 lat. Ale to chyba niemożliwe

nie znam zasad panujących w mbanku,

ale raczej nie zmniejszy Ci się okres spłaty. po prostu spłacisz mniej odsetek w tym samym okresie. o ile to łatwo policzyć (średnie saldo jakie zamierzasz tam mieć * liczba lat * oprocentowanie). obecność każdej złotówki nie może raczej wpływać na zmniejszenie okresu kredytowania. to jest raczej operacja, która wymaga uzgodnień z bankiem i aneksu.

Chyba rozumiem skąd biora się wątpliwości.

Płacąc ratę stałą, mając mechanizm bilansujący, płacisz taką samą wysokośc raty, w której jest mniej odsetek a więcej kapitału w porównaniu do kredytu bez tego "wynalazku". Z góry mówie, ze nie wiem czy jest mozliwość stałych rat przy tym produkcie, bo nie brałem go nigdy pod uwagę. Zakładając że tak, to mając na rachunku 1500,0 o których piszesz, przy kredycie oprocentowanym 5% zaplacisz ,iesięcznie mniej odsetek o ...... 6,25 zł. Przy okresie 30 letnim jest to oszczędność 2250,0 zł. W praktyce, jeśli taki wariant jest mozliwy, oznaczałoby to skrócenie okresu kredytowania o 3 miesiące.

a jeszcze rata jest naliczana miesięcznie i brana jest pod uwagę średnia wartość środków bilansujących na rachunku. W rzeczywistiości co miesiąc może byż inna wartość raty

Mając na przykład na rachunku bilansującym 10.000 przez miesiac przy kredycie na 100 000,00 płaci się odsetki od 90.000,00

• 4 weeks później...