Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest styropian w ścianie. Dawać na zewnątrz, czy nie?

Recommended Posts

W moim domu ściana wygląda następująco (od zewnątrz):

cegła pełna (12cm), 3cm(!)styropianu i pustak MAX "główką".

W sumie 45 cm muru. Chcę zrobić elewację. Jedni mówią żeby dać

styropian - inni żeby nie dawać, bo cegła pomiędzy styropianami będzie wilgotnieć a z domu zrobi się termos. W domu mieszkam 8 lat, ogrzewam go piecem na miał i uważam, że jest ciepło. Poradźcie...

dawać. I zapewnić dobrą wentylację. Kiedyś przejdziesz na inne ogrzewanie, to dostaniesz po kieszeni z tym 3 cm styropianem w ścianie.

Mieliśmy podobnie - super pomysł mojego męża. Po 3 latach mieszkania w domku daliśmy na ściany od zewnątrz 10cm.

trzeba ustalić gdzie wypadnie sławetny punkt rosy - przy odp grubym dociepleniu prawdopodobnie nie wypadnie w cegle

w ostateczności trzeba zwentylować przestrzeń opmiędzy ścianami, te 3cm styro raczej nie jest doskonale zamknięte w tej przestrzeni

co prawda nie 3cm ale 6cm docieplone 10cm styro- z takim przypadkiem miałem do czynienia 7 lat temu i stoi do dziś

Doradźcie jeszcze gdzie szukać na ten temat (wilgotnienie muru pomiędzy dwoma warstwami styropianu - w ścianie i w elewacji)

Nie szukaj cudów, trzeba przeliczyć ścianę. Za darmo robią to koledzy na forum oraz na stronie Atlasa (m.in.), programy ma Isover Gullfiber, Rockwool, i kżda poważna firma producent ociepleń.

Ściana warstwowa ze styropianem to normalka w budownictwie i nie trzeba się rozwiązania z urzędu bać. Liczyć, liczyć....