Robert 68 10.01.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 W moim domu ściana wygląda następująco (od zewnątrz):cegła pełna (12cm), 3cm(!)styropianu i pustak MAX "główką".W sumie 45 cm muru. Chcę zrobić elewację. Jedni mówią żeby daćstyropian - inni żeby nie dawać, bo cegła pomiędzy styropianami będzie wilgotnieć a z domu zrobi się termos. W domu mieszkam 8 lat, ogrzewam go piecem na miał i uważam, że jest ciepło. Poradźcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.01.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 dawać. I zapewnić dobrą wentylację. Kiedyś przejdziesz na inne ogrzewanie, to dostaniesz po kieszeni z tym 3 cm styropianem w ścianie. Mieliśmy podobnie - super pomysł mojego męża. Po 3 latach mieszkania w domku daliśmy na ściany od zewnątrz 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mularz 11.01.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 3 cm styropianu w środku, przy takiej ścianie, pomaga tyle co umarłemu kadzidło. 10cm styropianu od zewnątrz to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 11.01.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Dawać,zastanawiałbym się tylko 10 czy 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mularz 11.01.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Przecież to można policzyć. Po co gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert 68 11.01.2007 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Wiem, że 3cm to tyle co nic. Chodzi mi o wilgotnienie muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.01.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 trzeba ustalić gdzie wypadnie sławetny punkt rosy - przy odp grubym dociepleniu prawdopodobnie nie wypadnie w ceglew ostateczności trzeba zwentylować przestrzeń opmiędzy ścianami, te 3cm styro raczej nie jest doskonale zamknięte w tej przestrzeni co prawda nie 3cm ale 6cm docieplone 10cm styro- z takim przypadkiem miałem do czynienia 7 lat temu i stoi do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert 68 12.01.2007 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Doradźcie jeszcze gdzie szukać na ten temat (wilgotnienie muru pomiędzy dwoma warstwami styropianu - w ścianie i w elewacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.01.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Doradźcie jeszcze gdzie szukać na ten temat (wilgotnienie muru pomiędzy dwoma warstwami styropianu - w ścianie i w elewacji) Nie szukaj cudów, trzeba przeliczyć ścianę. Za darmo robią to koledzy na forum oraz na stronie Atlasa (m.in.), programy ma Isover Gullfiber, Rockwool, i kżda poważna firma producent ociepleń. Ściana warstwowa ze styropianem to normalka w budownictwie i nie trzeba się rozwiązania z urzędu bać. Liczyć, liczyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-kra 15.01.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 miałam sytuację podobną pustak- 3 cm styropianu i pół pustaka. W zeszłym roku ocieplilismy dodatkowo 10 cm styropianu. Jest cieplej.wilgoć...zalezy głównie od wentylacji. z tym mielismy problem i przed dodatkowym ociepleniem, wiec nie wiem czy to ma z tym związek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert 68 15.01.2007 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi. I proszę o jeszcze na ten temat... Pierwszy raz korzystam z forum muratora i wiem, że nie ostatni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts