Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Labrador Retriever

poltomy

Recommended Posts

Też bym chciała labka, ale w Żninie i okolicy hodowli niet. Pozostaje allegro :(

Nie rozumiem.

Chyba nie piszesz tego poważnie?

To jakie psy są na Allegro? Jesli szukasz szczeniaka z porządnej hodowli, której jak piszesz w okolicy nie ma, to i na Allegro blisko nie znajdziesz. Przeciez Ci kurierem nie wyslą... matko, chyba jestem w Matrixie...

Ja mieszkam w Warszawie, psa mam z Katowic, a kota z okolic Krakowa.

Warto poszukac dobrej hodowli, troche sie podowiadywać i pojechac po psa. To jest decyzja na kilkanaście najbliższych lat!

Może to kłopotliwa wyprawa, ale posiadanie psa wiąże się z pewnymi, hm... kosztami i kłopotami, ale tak juz jest, a zwierzaki wynagradzaja nam to z całej siły :-)

Pozdrawiam

zielony_listek

Labrador jest psem bardzo aktywnym, potrzebuje długich spacerów i kontaktu z czlowiekiem, których nie zastapi żadne podwórko :)

Drugi problem to odchowanie Labradora - przez pierwsze 24msc życia trzeba bardzo uważac na ich stawy - nie przeciążać, nie forsowac galopem, skokami, chodzeniem po schodach i oczywiście dobrze żywić (dobra karma i suplementy).

Nie radze kupować na allegro, to ostatnia decyzja jaka mozna nazwac "przemyslana". Labradory sa psami bardzo czesto dotknietymi dysplazją stawów biodrowych, nie warto kupowac szczeniaka po rodzicach, dziadkach i pradziadkach nie przebadanych albo w wiekszosci nie przebadanych (chodzi o zdjecie RTG u uprawnionego weterynarza).

Lepiej odkładać pieniądze przez jakiś czas i kupić sobie sliczne, zdrowe szczenie (zwłaszcza, ze późniejsze wychowanie labradora będzie tez kosztochłonne) niż kupić za 500zł na allegro a następnie płacić 800zł za operacje, 300zł / msc na karme weterynaryjna i 100zł / msc na "wspomagacze" czyli różnego rodzaju srodki , witaminy itp.

Naprawdę.. Jeśli hodowca nie bada psów to sprawia, że jest znacznie większe ryzyko urodzenia chorych szczeniaków. A z chorobami dziedzicznymi nie ma zartów - zwłaszcza u Labradorów, rasy obecnie modnej i nekanej wieloma chorobami.

Też bym chciała labka, ale w Żninie i okolicy hodowli niet. Pozostaje allegro :(

Moja decyzja jest jak najbardziej przemyślana :lol:

Może ktoś ma namiary na hodowle labradorów, zależy mi na psie z rodowodem ze względów terapeutycznych :roll:

Pozdrawiam

O ile się orientuję, to Żnin jest w kujawsko-pomorskim. Masz więc hodowlę labradorów np. w Osieku nad Wisłą niedaleko Torunia.

http://www.herbuzadora.pl/index.php

My jutro odbieramy tam śliczną suczkę - już nie mogę się doczekać :lol:

• 1 month później...
Też bym chciała labka, ale w Żninie i okolicy hodowli niet.

Może ktoś ma namiary na hodowle labradorów, zależy mi na psie z rodowodem ze względów terapeutycznych :roll:

Pozdrawiam

bydgoszcz to całkiem niedaleko. na stronch zkwp można znaleźć ogłoszenia chodowli http://www.zkwp.bydgoszcz.pl

trudno mi wartościująco napisać cokolwiek o którejś z nich bo znawcą rasy nie jestem. w bydgoskim oddziale działa sekcja kynoterapeutyczna (info na stronie związku) wiec może jej członkowie pomogli by w wyborze takiego psiaka. jeśli szukacie psa ze wzgledów terapeutycznych to warto nie tylko poszukać szczeniąt po rodzicach które pracują w tej dziedzinie ale również zaciągnąć rady u behawiorysty który pomógłby wybrać najbardziej do tej roli predystynowanego szczeniaka w miocie. labladory to cudowne psy jednak nie każdy do bycia terapeutą się nadaje :) czasem warto pojechać trochę dalej żeby znaleźć to czego się szuka :D

pozdrawiam

• 1 month później...

Hmm, allegro faktycznie śliski temat - prawdziwi hodowcy raczej tam nie wystawiają, kiedyś próbowałem się czegoś dowiedzieć o "rasowych lecz bez rodowodu" pieskach i ich rodzicach to pani na trzeciego maila już nie odpowiedziała...

Teraz mam na przechowaniu (właściciel wyjechał na kilka dni) "labczarka" :lol: który będzie u nas mieszkał po przeprowadzce - pies choć nie rasowy jest mądry (choć nie wie wiele nt. aportowania :lol: ), zrównoważony i łagodny, więc z przyjemnością go przygarniemy.

Pomyśl o takiej opcji zamiast karmić trolle z allegro.