Monia222 11.01.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam!Moi rodzice mają działkę budowlano- rolną w kształcie prostokąta (mniej więcej). Na części budowlnej stoi dom rodziców. Chcialibyśmy z mężem budować się na części rolnej. Część rolna nie ma dostępu do drogi. Zaznaczam, iż nie byłoby problemu z ustanowieniem np.: służebności. Tylko jak się do tego zabrać, żeby formalności nie trwały 3 lat? 1. darowizna ziemi na mnie (córkę) w formie aktu notarialnego z ustanowieniem służebności przejazdu, przechodu i mediów (ile potrwają takie formalności i czy musi być do tego geodeta?) czy... 2) o decyzję WZ starać się w imieniu swoim i męża (póki co nie ma formalnie służebności ustanowionej i czy mogą mi w takim razie zabronić budować?) Czy we wniosku o WZ jakoś zaznaczyć, że służebność można ustanowić, ewenetualnie rodzice jakieś oświadczenie mają napisac i dołączyć do wniosku o WZ? 3) o decyzję WZ mają się starać rodzice? a później przepisać ja na nas? 4) kiedy ustanowiać służebność? jeśli rodzice są właścicielami działki to czy przy staraniu sie o budowę (lub decyzję o WZ) drugiego domu muszą ustanowiać służebność? Jak to zrobić, jak się zabrać do tego, żeby szybko i sprawnie poszło- poradźcie!! ps. ńa decyzję o WZ w Krakowie czeka się około roku!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 11.01.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Miałem podobna sytuację. Do pozwolenia na budowę konieczne jest ustanowienie drogi dojazdowej, np. przez służebność. Argumenty, poniekąd słuszne, były takie, ze w momencie sprzedaży/darowania nieruchomości osobom trzecim nie byłoby dostepu do drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 11.01.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 hmm proponowałabym najpierw zacząć przekształcenia części działki rolnej w budowlaną oraz jednocześnie dokonanie jej podziału (nie można przepisać cześci). niestety będzie do tego potzebny geodeta z uprawnieniami w celu dokonania tego podziału (już przy podziale zaznaczana jest droga dojazdu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia222 11.01.2007 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Z tego co wiem to obecnie jest nie jest konieczne przekształcenie działki rolnej na budowlaną. Nie wiem jak to dokładnie wygląda- ale mam takie informacje z wydziału geodezji (uzyskane we wtorek). Składa się jakiś wniosek w wydziale Architektury tj. o decyzję o warunkach zabudowy i oni powiedzą czy można budować i jakie warunki muszą być spełnione. Nie wiem w którym momencie trzeba ziemię przekształcać, może po uzyskanie decyzji o WZ to jakoś następuje. Dzięki za odpowiedź- przynajmniej w kwestii podziału działki mam jasnośc- a dalej to czarna magia niestety! Może ktoś ma jakieś pomysły jeszcze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts