J.W-Z 15.05.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 mam podstawowy dylemat: jednowarstwowa z betonu komórkowego czy ceramiki, czy może dwuwarstwowa, ale styropianu chyba się boję, to może wełna mineralna ? Keramzyt bardzo słaby konstrukcyjnie materiał. Czy to prawda ?( Projektowany dom ma dwie kondygnacje i poddasze. ) I wreszcie koszty metra kwadratowego ściany w danym rozwiązaniu. Pomóżcie, na co się zdecydowaliście i dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik 15.05.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Ja mam pustaki ceramiczne 24cm+ welna12cm.Ale rozwiazan jest teraz zatrzesienie. Nie ma jednej odpowiedzi. Slyszalam duzo dobrego o bloczkach Silka, ale okazaly sie drozsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 jak sie boisz steropianu to buduj z gownajest dosc ekologicznei oddycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Spadaj głąbie! Aż śmierdzi po tobie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juma 15.05.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Ja mysle ze z gowna to cie baranie ulepili i w glowie tez masz lajno zamiast mozgu NARA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi.maz. 15.05.2003 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Kończ waść Anonimie, wstydu oszczędź. Przez takich jak Ty, to forum schodzi na psy i nie próbuj sprowadzić go do poziomu ekskrementów / jesli wiesz co to znaczy/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agko 18.05.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Keramzyt:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2003 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 agkoBłagam Cię (dla Twojego dobra)- NIE WARIUJ!!! Wybierz ceramikę, albo beton komórkowy. Nie chce mi się znowu pisać dlaczego... Jeśli mnie posłuchasz to gwarantuję Ci satysfakcję z Twojego nowego domku na długie, długie lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agko 18.05.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Anonimowy przekonaj mnie. Dlaczego NIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Moj wujek nie moze sprzedac juz dwa lata domu z keramzytu. Jak juz sie trafi napalony klient bo dom jest ladny i niedrogi to jak sie dowiaduje z czego wybudowany to wiekszosc mowi ze nie chce domu z tego gownapiko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.05.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Ceramika, beton komórkowy, keramzyt... Wszystkie te materiały mają tyle samo wad co i zalet. Jeśli jesteś przekonany do keramzytu to buduj z keramzytu! Najważniejsze jest twoje przekonanie, że dokonałeś słusznego wyboru. Jeśli jednak domu nie budujesz dla siebie na "całe życie" to zdecyduj się na tradycję, czyli ceramikę. Tak jak pisze Anonim- taki dom zawsze szybciej i z większym zyskiem sprzedasz. To podobnie jak z samochodem- jeśli kupujesz na 20 lat to możesz poszaleć i kupić Hundai, Kia, Daewoo. Jeśli zamierzasz zmienić samochód po 5 latach to kup Volkswagena bo go zawsze szybko i dobrze sprzedasz (z irracjonalnie niską utratą wartości). Taka już w Polsce tradycja...PozdrawiamGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agko 19.05.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Dziękuję Grzegorz63. Chcę wybudować dom na całe zycie a nie na sprzedaż za jakiś czas. Dlatego zwracam uwage na wszystkie parametry materiałów budowlanych. Chcę by ten dom był najbardziej ekonomiczny zarówno w budowie jak i w uzytkowaniu. Ale dziękuję tez tobie anonimowy, wiem że nie wszyscy sa przekonani do keramzytu, tylko dlatego że przez wiele lat w Polsce wyroby te były na najgorszym poziomie. Wiem też że jeśli użyję keramzytu to nie będzie to Optiroc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agko 19.05.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Anonimowy. Potrafisz zasiać niepokój. Powiedz mi jeszcze z czego budowany był ten dom, z jakiej firmy były materiały i dlaczego chce sprzedać go Twój wujek - jest niezadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Myślę, że takim postom w stylu Anonimowego nie ma sensu nawet odpowiadać. Nie dość,że chamskie, to wyjątkowo dyletanckie. Keramzyt jest jednym z najczystszych materiałów dostępnych na rynku. Widziałem kilka domów postawionych zarówno z bloczków, jak i z prefabrykowanych elementów i rzeczywiście takiej jakości ściany rzadko uzyskuje się w technologiach tradycyjnych. Ponadto domy z tego materiału budowane są głównie w Niemczech, gdzie oprócz jakości ważny jest też czas postawienia domu. Sam też się do tego przymierzam. PozdrawiamMarcin (nie loguję się, bo forum coś ostatnio szwankuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.05.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Gdy projekt mojego domu był jeszcze na deskach u architekta, dowiedziałem się, ze "całe Niemcy" budują się z betonu komórkowego. Za namową architekta wybrałem wtedy YTONGa.Później dowiedziałem się od mojego majstra budowlanego, który bywał często na saksach w Niemczech, że całe Niemcy budują ściany dwu- albo trzywarstwowe i to uwaga- z ceramiki!. Jako, że do ceramiki byłem przekonany można powiedzieć od zawsze- wybrałem ceramiczną ścianę dwuwarstwową.A teraz się dowiaduję, że Niemcy budują z keramzytu!.LITOŚCI!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.05.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Jedno tylko mogę powiedzieć z własnej autopsji: Na pewno cała AUSTRIA (no, może cała...) stawia ściany z poczciwej ceramiki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 19.05.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 A co to wogóle za argument, że "całe niemcy coś tam robią" !? Miliony much nie mogą się mylić - jedzmy g... ? To takie łażenie na łatwizne - skoro liczba ma być jakimś argumentem to cała ameryka i kanada (prawie 300 milionów ludzi) buduje w szkielecie drewnianym - i co z tego ? Ciekawe z czego budują chińczycy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Grzegorz, nie twierdziłem, że Niemcy głównie budują z keramzytu. Stwierdziłem, że ta TECHNOLOGIA głównie stosowana jest w Niemczech. Nie znam dokładnego udziału w rynku, ale na pewno jest znaczny, zwłaszcza w porównaniu z polskim. (Większa ilość producentów). Z tego co wiem, największy udział w rynku niemieckim ma KS (Kalk-Sand Steine; czyli bloczki wapienno-piaskowe - wiadomo dlaczego -cena). A swoją drogą, co to jest ceramika? Jeśli przyjmiemy, że to wszystkie materiały na bazie wypalonej gliny, to keramzyt też jak najbardziej klasyfikuje się jako takowa Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.05.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Nie wiem z czego budują Chińczycy, wiem tylko, że w Japonii budują ściany z papieru ! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wienczyslaw nieszczegolny 19.05.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 a co was obchodzi z czego buduja za granica? ja bym nie budowal z tego co niemcy np bo oni tylko patrza jak tu w 5 minut postawic i sie zmyc prawda jest taka, ze kazdy material jest dobry (bo chodzi o to aby sie nie przewrocila sciana kwestie ocieplenia zalatwia steropian, albo mineralna welna sciana trojwarstwowe to praktycznie ta sama idea co 2 warstwowe, z ta roznica, ze dla zamozniejszych (za dodatkowa kase mozna miec np ladny klinkier) natomiast te jednowarstwowe to po prostu moim zdaniem takie oglupianie klientawmawia mu sie ze trzeba budowac szybko (a BK jest szybki) i ze sciana musi oddychac (a wiadomo, ze najlepiej sie oddycha bez "plaszcza":wink: tak wiec wielu inwestorow polyka haczyk i buduje z tego ciekawego materialu. ja bede budowal normalnie- czyli sciany tak , aby byly nosne i sie nie przewracalya izolacji bede sobie mogl dolozyc ile dusza zapragnie bede tez mial mozliwosc kiedys zmienic izolacje albo wyczyniac inne cuda ale moja sciana nosna zawsze pozostanie stabilna silna ponadczasowa czego i wszystkim posiadaczom spienionego betonu zycze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts