Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego budowa? ?ciany zewn?trzne ????

Recommended Posts

mam podstawowy dylemat: jednowarstwowa z betonu komórkowego czy ceramiki, czy może dwuwarstwowa, ale styropianu chyba się boję, to może wełna mineralna ? Keramzyt bardzo słaby konstrukcyjnie materiał. Czy to prawda ?( Projektowany dom ma dwie kondygnacje i poddasze. ) I wreszcie koszty metra kwadratowego ściany w danym rozwiązaniu.

Pomóżcie, na co się zdecydowaliście i dlaczego ?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

agko

Błagam Cię (dla Twojego dobra)- NIE WARIUJ!!! Wybierz ceramikę, albo beton komórkowy. Nie chce mi się znowu pisać dlaczego... Jeśli mnie posłuchasz to gwarantuję Ci satysfakcję z Twojego nowego domku na długie, długie lata...

Moj wujek nie moze sprzedac juz dwa lata domu z keramzytu. Jak juz sie trafi napalony klient bo dom jest ladny i niedrogi to jak sie dowiaduje z czego wybudowany to wiekszosc mowi ze nie chce domu z tego gowna

piko

Ceramika, beton komórkowy, keramzyt... Wszystkie te materiały mają tyle samo wad co i zalet. Jeśli jesteś przekonany do keramzytu to buduj z keramzytu! Najważniejsze jest twoje przekonanie, że dokonałeś słusznego wyboru. Jeśli jednak domu nie budujesz dla siebie na "całe życie" to zdecyduj się na tradycję, czyli ceramikę. Tak jak pisze Anonim- taki dom zawsze szybciej i z większym zyskiem sprzedasz. To podobnie jak z samochodem- jeśli kupujesz na 20 lat to możesz poszaleć i kupić Hundai, Kia, Daewoo. Jeśli zamierzasz zmienić samochód po 5 latach to kup Volkswagena bo go zawsze szybko i dobrze sprzedasz (z irracjonalnie niską utratą wartości). Taka już w Polsce tradycja...

Pozdrawiam

Grzegorz

Dziękuję Grzegorz63. Chcę wybudować dom na całe zycie a nie na sprzedaż za jakiś czas. Dlatego zwracam uwage na wszystkie parametry materiałów budowlanych. Chcę by ten dom był najbardziej ekonomiczny zarówno w budowie jak i w uzytkowaniu. Ale dziękuję tez tobie anonimowy, wiem że nie wszyscy sa przekonani do keramzytu, tylko dlatego że przez wiele lat w Polsce wyroby te były na najgorszym poziomie. Wiem też że jeśli użyję keramzytu to nie będzie to Optiroc.

Myślę, że takim postom w stylu Anonimowego nie ma sensu nawet odpowiadać. Nie dość,że chamskie, to wyjątkowo dyletanckie. Keramzyt jest jednym z najczystszych materiałów dostępnych na rynku. Widziałem kilka domów postawionych zarówno z bloczków, jak i z prefabrykowanych elementów i rzeczywiście takiej jakości ściany rzadko uzyskuje się w technologiach tradycyjnych. Ponadto domy z tego materiału budowane są głównie w Niemczech, gdzie oprócz jakości ważny jest też czas postawienia domu. Sam też się do tego przymierzam.

Pozdrawiam

Marcin

(nie loguję się, bo forum coś ostatnio szwankuje)

Gdy projekt mojego domu był jeszcze na deskach u architekta, dowiedziałem się, ze "całe Niemcy" budują się z betonu komórkowego. Za namową architekta wybrałem wtedy YTONGa.

Później dowiedziałem się od mojego majstra budowlanego, który bywał często na saksach w Niemczech, że całe Niemcy budują ściany dwu- albo trzywarstwowe i to uwaga- z ceramiki!. Jako, że do ceramiki byłem przekonany można powiedzieć od zawsze- wybrałem ceramiczną ścianę dwuwarstwową.

A teraz się dowiaduję, że Niemcy budują z keramzytu!.

LITOŚCI!!!

A co to wogóle za argument, że "całe niemcy coś tam robią" !?

Miliony much nie mogą się mylić - jedzmy g... ?

To takie łażenie na łatwizne - skoro liczba ma być jakimś argumentem to cała ameryka i kanada (prawie 300 milionów ludzi) buduje w szkielecie drewnianym - i co z tego ?

Ciekawe z czego budują chińczycy ? :grin:

Grzegorz,

nie twierdziłem, że Niemcy głównie budują z keramzytu.

Stwierdziłem, że ta TECHNOLOGIA głównie stosowana jest w Niemczech. Nie znam dokładnego udziału w rynku, ale na pewno jest znaczny, zwłaszcza w porównaniu z polskim. (Większa ilość producentów).

Z tego co wiem, największy udział w rynku niemieckim ma KS (Kalk-Sand Steine; czyli bloczki wapienno-piaskowe - wiadomo dlaczego -cena).

A swoją drogą, co to jest ceramika? Jeśli przyjmiemy, że to wszystkie materiały na bazie wypalonej gliny, to keramzyt też jak najbardziej klasyfikuje się jako takowa :smile:

Pozdrawiam

Marcin

a co was obchodzi z czego buduja za granica?

ja bym nie budowal z tego co niemcy np bo oni tylko patrza jak tu w 5 minut postawic i sie zmyc

prawda jest taka, ze kazdy material jest dobry (bo chodzi o to aby sie nie przewrocila sciana

kwestie ocieplenia zalatwia steropian, albo mineralna welna

sciana trojwarstwowe to praktycznie ta sama idea co 2 warstwowe, z ta roznica, ze dla zamozniejszych (za dodatkowa kase mozna miec np ladny klinkier)

natomiast te jednowarstwowe to po prostu moim zdaniem takie oglupianie klienta

wmawia mu sie ze trzeba budowac szybko (a BK jest szybki)

i ze sciana musi oddychac (a wiadomo, ze najlepiej sie oddycha bez "plaszcza&quot:wink:

tak wiec wielu inwestorow polyka haczyk i buduje z tego ciekawego materialu.

ja bede budowal normalnie- czyli sciany tak , aby byly nosne i sie nie przewracaly

a izolacji bede sobie mogl dolozyc ile dusza zapragnie

bede tez mial mozliwosc kiedys zmienic izolacje albo wyczyniac inne cuda

ale moja sciana nosna zawsze pozostanie stabilna silna ponadczasowa

czego i wszystkim posiadaczom spienionego betonu zycze...