Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego budowa? ?ciany zewn?trzne ????

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czego byś nie powiedział, to Niemcy coś wiedzą o budowaniu i o jakości. Nie trzeba za nimi przepadać, ale podpatrzyć zawsze warto. Choćby z racji tej samej strefy klimatycznej i tych samych producentów materiałów.

Marcin

oczywiscie , ze wiedza

tylko , ze nie zawsze interes jest po tej samej stronie barykady

wiedze maja bardzo duza (choc moim zdaniem przesadzaja z ta swoja fachowoscia- z wszystkiego robia problem)

a producenci materialow maja swoje idee i potrafia przekonac, ze ich jest na wierzchu

pozwole tu sobie przytoczyc pewna anegdotke:

kiedys potrzebowalem do jakiegos celu kawalek (okolo 2m2) wykladziny PVC

poszedlem do sklepu i patrze co oni tam maja

ale wzsystkie byly dosc drogie wiec mowie: "nie macie takiej zwyklej jak to kiedys dawali w nowym budownictwie? - taka zwykla szara albo pstrokata...

a na to mi sprzedawczyni- taka wykladzina jest jak najbardziej, tylko , ze to jest teraz tzw wykladzina przemyslowa (czytaj dobrej jakosci) a te normalne to zwykly szajs na pare lat)"

nie chce wrozyc ale cos mi sie zdaje, ze za 10 lat ktos powie- te domy z BK to takie tanie buble

te tradycyjne to tak- ale to sa pozadne domy

Ja zbudowałam z BK i nie myśle ze dom mi sie zaraz zawali:smile:

Znajomy ma potezna firme budowlana w niemczech...i jakos buduja z Ytonga..wiec po co takie dziwne dyskusje:smile:

Ech...niech kazdy buduje z czego chce..i tyle:smile:

Myślę ,że beton komórkowy nie jest złym materiałem,a jak każdy materiał ma swoje zalety i wady.Jego historia to blisko 90 lat i jak do tej pory jest wykorzystywany w budownictwie ,a technologie jego produkcji i kontroli jakości są coraz bardziej zaawansowane. Jest to wprawdzie niewiele jak spojrzeć na ceramikę ,ale zawsze jest to coś. Poza tym i tak każdy sam podejmuje ostateczną decyzję z czego budować, a każdy producent czy sprzedawca będzie zawsze zachwalał to co chce sprzedać.

Czytając niektóre wypowiedzi zachwalające np. BK czy inne wypowiedzi, mam wrażenie, że oglądam foldery reklamowe. Słowo w słowo to samo.

Cała mądrość tego forum chyba się na tym opiera (plus oczywiście mądre rady pana Henia).

Dlatego nigdy bym nie dokonał wyboru materiału budowlanego sugerując się wyłącznie wypowiedziami na forum.

Osoby zadawajace tutaj pytania, muszą niestety się liczyć z tym , że prawdopodobnie nigdy nie przeczytają sensownej i popartej prawdziwymi faktami odpowiedzi.

Jako praktyk budowlaniec, mogę powiedzieć tylo tyle: ciepła jednowarstwowa ściana to w naszych warunkach utopia i chwyt marketingowy firm.

Chcecie dowodów idźcie na byle jaką budowę i pooglądajcie sobie łączenia pustaków w ścianach łączonych na klej.

Powodzenia

• 2 weeks później...

J.W-Z Dziwi mnie że w tym temacie wypowiadają się ci, którzy nie budują z keramzytu.

Ja kończę aktualnie ściany parteru (dom z użytkowym poddaszem) i nie widzę żadnej różnicy w wytrzymałości w porównaniu z ceramiką o BK nie mówiąc. Czemu nikt nie mówi o zaletach - ciężar mniejszy o 50%. Przeciwników i oportunistów zapraszam na budowę. Jeśli dostaniesz dobrą cenę, to nie wahaj się tylko buduj. Pozdrowienia Marian.

• 2 weeks później...

Cześć

Dołączam swoją opinię - każdy niech buduje z tego co uważa, że jest najlepsze. Ja stawiam dom z keramzytu i powiem czy jestem zadowolony jak będę mieszkał. Również stwierdzenie, że ściana jednowarstwowa to jest mżonka ma pewnie tylu zwolenników ilu buduje domy ocieplane styropianem. Ja nie mam nic przeciwko, nawet nie chcę używać argumentu że ściana oddycha czy nie, po prostu chcę w razie czego oprzeć grabie, tak żebym nie miał dziury w izolacji a zawsze mam alternatywę połozenia dodatkowego ocieplenia i wtedy będę miał ścianę duwarstwową, po prostu stać mnie na to. Jeżeli twierdzimy, że jednowarstwowy keramzyt jest nie sprawdzony, to jestem ciekaw jak żyją w skandynawii bo tam ten materiał jest popularny od wielu lat (mam znajomych w Finlandii).

Myślę, że tego typu wymiana nie powinna polegać na tym, że ktoś się pyta a wszyscy ci co nie mają z danym tematem albo materiałem styczności starają się go skrytykować bo Oni budują czy używają czegoś innego. Niech wypowiedzą swoje za i przeciw ci co powinni.

Reasumując - keramzyt na etapie budowy, jest wygodny w obróbce, łatwo daje się ciąć, co przy dzisiejszych skomplikowanych projektach ma duży plus. Ściany są bardzo równe (murowane na zaprawę ciepłochronną), czyli będzie można dać cienki tynk.

Krzysztof

A może Silka. Wcale nie wychodzi drogo, a już na pewno przy wykańczaniu wnętrz taniej niż ceramika. Wystarczy kilka mm gipsu i gotowe.

To też jakiś pomysł. Ale wiesz, czy łatwo się np. robi bruzdy pod instalacje? To dość twardy materiał. Jeśli tynk ma być cienki, to przewody elektryczne też raczej muszą być w bruzdach. To nie zarzut, to pytanie.

Myślę, że w ostatnim czasie ceny materiałów troszkę się wyrównały. Trzeba po prostu praekalkulować :

1 - na jaki materiał mnie stać;

2 - parametry jakościowe/ cena materiału

3 - koszty wykonania metra kwadratowego muru na gotowo.

Po odpowiedzi na powyższe pytania, zostanie zawężona grupa materiałów z których należy dokonać ostatecznego wyboru.

Nikt nie powie Ci z jakiego materiału powinieneś budować. Możemy jednak opowiedzieć jak wybieraliśmy swój materiał.

Ja mam ścianę trójwarstwową z BK a w środku 8 cm styropianiu. Jest OK.

Pozdrawiam,