Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego budowa? ?ciany zewn?trzne ????

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

buduję dom z porothermu 44. Co o tym myślicie?

Zalety znasz zapewne od producenta i dystrybutora :lol: :wink: .

Wady, to dużo gorszy, niż przy innych możliwych rozwiązaniach współczynnik przenikania ciepła, trudności z obróbką i wykształceniem niektórych elementów (no. węgarków przy oknach), dosyć duża kruchość materiału, konieczność stosowania zaprawy ciepłochronnej, trudnosci z wyeliminowaniem mostków termicznych (przy oknach, nadprożach, wieńcach stropów, fundamentach).

Zanim sobie poukladalem w glowie z czego bede sam budowal przewertowalem tomy, internet i wszystkich znajomych! Konkluzja byla nastepujaca : wszystko ma swoje wady i zalety! To na co sie zdecyduje nie bedzie mialo zbyt duzego wplywu na moje cale zycie!! Wszystkie najpopularniejsze obecnie technologie to technologie nowoczesne i napewno dobre. Sam zdecydowalem sie na pustak ceramiczny 25cm + 12cm welny i to wlasciwie glownie ze wzgledu na dobre znajomosci w hurtowni a co za tym idzie uczciwa porada i dobra cena.

wszystkie te problemy, ktore wymieniles sa ogromnym klopotem dla leniwego, niekumatego i tepego wykonawcy.....

mam domek z porothermu 44 P+W i zaden powyzszy problem nie ma u mnie zastosowania, wiec wybacz, ale piszesz bzdury ...........

ps.

nie jestem fanatykiem porothermu, ale bez przesady ...

• 2 weeks później...