Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystko, co chcecie wiedzieć o działaniu naszego forum...

Czy Administracja ma nas w d...pie?  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Administracja ma nas w d...pie?

Recommended Posts

Witam szanowną Administracje :D

Było tyle wątków i zapytań o działanie forum. Czy ktokolwiek ma zamiar odpowiedzieć? 8)

A może nic się nie dzieje :o , był już taki wątek na tym forum. :evil:

A może zwyczajnie macie nas głęboko w d...pie. :evil:

Sorki za błędy i kropki...ale się należy :evil:

Od Redakcji: Zaczyna się źle, ale dalej już tylko bardzo pożyteczne informacje

https://forum.murator.pl/topic/69336-wszystko-co-chcecie-wiedzie%C4%87-o-dzia%C5%82aniu-naszego-forum/

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też odnoszę takie wrażenie. Chyba jeszcze tak nie było, żeby Administracja tak długo nie odpowiadała... A może jakiś zamach był i ich tam wszystkich wystrzelali ?
Może faktycznie nie mogą wejść na forum? :o Tylko, że to ONI to zrobili :wink: :)
A ja tam redakcje lubie .Nie wtranca sie do mienia.Nie banuje,Nie odpowiada na moje tematy,Nie lubi mnie ,Nie wie ,że jak sie cos dzieje na forum wypada przynajmniej jak to przystało na administratora odpowiedziec ogółowi,Nie panuje nad forum bo forum ja przerasta.Jea zrobił ankiete i słusznie tylko co to zmieni jak 100% odp tak?Redakcja kiedy chce to jest"kompatybilna" a chyba wie co mam na myśli. :(

Od dłuższego czasu powtarzają się problemy z serwerem; serwis rozrasta się, jest obciążony, stąd i problemy z otwieraniem stron MURATORA. Znamy problem, próbujemy usprawnić działanie forum - to możemy zapewnić.

Przepraszamy, jeśli odbieracie problemy techniczne jako lekceważenie Forumowiczów - tak nie jest.

Pozdrawiamy

Mówie za siebie.Jak zaczynałem przygode z forum takie problemy i to w starej szacie graficznej nie miały miejsca.Widać nie tylko forum na tym cierpi ale i cała strona Muratora.Mowa oczywiscie o wprowadzaniu nowinek. :wink:

Przepraszamy, jeśli odbieracie problemy techniczne jako lekceważenie Forumowiczów - tak nie jest.

Pozdrawiamy

Ble ble ble... To nie problemy techniczne sa odbierane jako lekceważenie, tylko brak jakiejkolwiek informacji czy innej reakcji z Waszej strony.

Mówie za siebie.Jak zaczynałem przygode z forum takie problemy i to w starej szacie graficznej nie miały miejsca.Widać nie tylko forum na tym cierpi ale i cała strona Muratora.Mowa oczywiscie o wprowadzaniu nowinek. :wink:

Jakie nowinki... ???

Juz tłumaczyłam zmiana wyglądu forum to zmiana kilku liczb w jednym z plików. To nie są żadne nowinki... Cały skrypt forum jest ten sam, stary jak świat... Najstarsza z mozliwych wersja phpBB, bez zadnych dodatkowych funkcji (no moze poza funkcją zmiany słowa d.u.p.a na dupa)

Jakie nowinki... ???

Juz tłumaczyłam zmiana wyglądu forum to zmiana kilku liczb w jednym z plików. To nie są żadne nowinki... Cały skrypt forum jest ten sam, stary jak świat... Najstarsza z mozliwych wersja phpBB, bez zadnych dodatkowych funkcji (no moze poza funkcją zmiany słowa d.u.p.a na pupa)

.

To redakcja Ci tak nerwa ruszyła??Skoro tak cudownie to wyrecytowałas to powiedz prosze tu i teraz może redakcja weźmie to pod uwage,,,,dlaczego tak to wyglada i dlaczego tak to chodzi.Czy d.u.p.a czy pupa a nawet phpBB bedzie dla mnie jako laika nowinka.

laik NS. :(

To redakcja Ci tak nerwa ruszyła??

To Ty chyba nie czytałeś moich tekstów, które piszę jak jestem zdenerwowana.

A teraz po kolei, bo widzę, że chyba naprawdę jesteś zainteresowany.

1. Jak można zauważyć w stopce forum (tekst: "powered by phpBB"). Forum jest oparty o prehistoryczny skrypt phpBB. Ten skrypt to nic innego jak baza danych i zestaw odpowiednich plików, które ta bazę obsługują, oraz pokazują min. to co teraz widzisz.

2. Od tamtej pory pojawiło sie już kilka nowszych wersji i milion dodatków, czego szanowna redakcja zdaje sie nie dostrzegać.

3. Znam ten skrypt niemal jak własna kieszeń, bo sama administruję założonym przez siebie forum (tyle, że opartym na phpBB 2) i jestem moderatorem na innym forum, które do niedawna również było oparte na skrypcie phpBB.

4. Na podstawie moich doświadczeń i obserwacji tego forum moge stwierdzić, że żadne istotne dodatki nie zostały tu doinstalowane. Brakuje tak podstawowych dodatków jak np:

- szybkie powiadamianie moderatorów o spamie

- okno szybkiej odpowiedzi (to takie samo okno jak to do odpowiadania, tylko widoczne od razu pod postami, bez potrzeby klikania przyciszku odpisz)

- przycisku cytowania zaznaczonego fragmentu wypowiedzi

- no i najważniejszego, zabezpieczenia przed robotami spamującymi na forum.

5. Zmiana wyglądu forum polega wyłącznie na zastąpieniu starych grafik w odpowiednim katalogu, przez nowe pliki, oraz na zmianie wartości kolorów tekstu, odnośników itp w jednym z plików. Nie ma to najmniejszego wpływu na szybkość działania skryptu.

6. Objawy takie jak obserwujemy świadczą o problemach z serwerem i tu kilka mozliwości min:

- problem sprzętowy (nawala serwer, łącze, czy jakiś inny element) operatora u którego znajduje się serwis 'murator'

- atak na serwer (typ DoS lub DDoS)

Aby wyjaśnic posłużę zię cytatem:

"Ataki DDoS (Distributed Denial of Service) przypominają wojnę konwencjonalną prowadzoną według doktryny radzieckiej. W uproszczeniu polega ona na tym, aby zmiażdżyć przeciwnika gigantycznymi rzutami sił pancernych i lotnictwa. Administratorzy bezpieczeństwa mogą się zazwyczaj tylko biernie przyglądać, jak ich system jest zalewany przez nadmierną ilość zapytań. Taki brutalny atak potrafi zablokować normalną pracę nawet najbardziej wydajnych komputerów."

Atak DoS jest podobny do DDoS jeśli chodzi o zasadę, tylko wykorzystuje trochę bardziej prymitywne mechanizmy.

PS Nic nie musze recytowac, to rzeczywista wiedza a nie wyuczone na pamięć formułki.

może redakcja weźmie to pod uwage

Nie weźmie. W redakcji nie ma informatyków na tyle kumatych, żeby rozumieliby w czym rzecz. Na poparcie tej tezy zacytuję kawałek stopki "Design by byss.pl". Jak wiadomo trzeba takiej firmie zapłacić ekstra, żeby zechciała doinstalować to czy tamto.

Monity o doinstalowanie różnych dodatków pojawiały się na forum odkąd pamiętam i odkąd pamiętam redakcja za żadnym razem nie wysiliła się, żeby chociaż odpisać. O podjęciu jakichkolwiek innych działań nie wspomnę.

Oczywiście to osobna kwestia nie mająca nic wspólnego z okresowymi przerwami w działaniu serwera.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...