Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystko, co chcecie wiedzieć o działaniu naszego forum...

jea

Czy Administracja ma nas w d...pie?  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Administracja ma nas w d...pie?

Recommended Posts

Ja tam sie bana nie boję. W najgorszym wypadku napisze robota ;)

nie mówie o banie... bo bany też dla ludzi.. tylko nie chcialbym zeby ktos kiedys zacytował to jako mój tekst :D :D

bo akurat ten potrafił, ino woli z góry nie było :D

pozdrawiam

m.

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie. Na wstępie chcielibyśmy przeprosić wszystkich użytkowników forum za utrudnienia z korzystania z furum. Ruch na naszych serwerach nieustannie wzrasta, odwiedzalność rośnie w takim stopniu, że czasami nie nadążamy z rozszerzaniem parametrów łącza. Pod koniec marca planujemy wymianę naszych serwerów, co wg nas w znacznym stopniu powinno przyśpieszyć i poprawić działanie serwisów. To że jedne serwisy nie działają, a inne działają wynika też z tego, że nie wszystkie nasze serwisy stoją na tym samym serwerze www.

Teraz jeszcze kilka słów do joShi

1. Nadrzędnym zadaniem naszych informatyków nie jest doglądanie forum. Mamy na prawdę bardzo dużo innej roboty i nie mamy czasu, aby siedzieć na nim non stop i co kilka minut go doglądać. Natomiast interweniujemy zawsze, jak dochodzą do nas ważne informacje o nieprawidłowym działaniu forum. Dlatego jeśli obserwujecie coś nieprawidłowego na tym serwisie, prosimy o bezpośredni kontakt na:

[email protected], lub na [email protected]

2. Nasi programiści zajmują się głównie programowaniem, natomiast nie koniecznie muszą posiadać zmysł artystyczny i zajmować się tworzeniem grafiki do serwisów, a w tym szczególnie i na forum. I od tego mamy właśnie zewnętrzną firmę - byss.pl - która zajmuje się projektowaniem tylko i wyłącznie szaty graficznej. Nie zajmują się oni instalacją modów, ani funkcjonalnością forum.

3. To prawda, że istnieją inne oprogramowania do forów, a phpbb należy do tych archaicznych. Lecz niestety przez jakiś jeszcze czas jesteśmy skazani na te oprogramowanie. Kiedyś próbowaliśmy przejść na invision board, ale niestety z konwersją bazy były dość poważne problemy (ta baza, która jest b. duża, konwertowała się kilka dni, a program konwertujący nie potrafił sobie ze wszystkim poradzić. Problemem były np. zaszyte linki do innych wypowiedzi forum w treściach postów. Trzeba by było samodzielnie napisać odpowiedni program, który by je konwertował. Ponadto nie mieliśmy pewności, czy aby na pewno wymiana oprogramowania poprawiłaby wydajność. Przynajmniej wtedy, jak się tym zajmowaliśmy, nie potrafiliśmy znaleźć żadnych testów i porównań wydajnościowych, więc sprawa w naturalny sposób umarła.

4. Nie instalujemy modów nie dlatego, że nie potrafimy (ten jeden, który jest zainstalowany - dodatkowa weryfikacja podczas rejestracji- jest mojego autorstwa, stwierdziliśmy, że jest najbardziej niezbędny ze wszystkich innych, więc skoro potrafimy je pisać, to tym bardziej instalować), ale dlatego, że są problemy z nimi podczas upgradowania wersji oprogramowania. Niedawno pojawiła się nowa wersja phpbb, która łatała poważne dziury bezpieczeństwa obecne w poprzedniej wersji. W tym czasie odnotowano ogromną ilość hackerskich włamań na serwisy właśnie za pośrednictwem tych odkrytych dziur. Stanęliśmy na głowie, aby jak najszybciej upgradować to oprogramowanie, co się wiązało z zainstalowaniem go w niemalże wszystkich naszych serwisach. W tym momencie utraciliśmy wszystkie mody, które były poprzednio zainstalowane. Nie zamierzamy przy każdorazowym upgradowaniu (a wiemy, że nie było to ostatnie) instalować wszystkiego od początku, gdyż po pierwsze nie mamy na to czasu (jesteśmy zawaleni robotą), a po drugie, to istnieje niebezpieczeństwo, że dodanie ich naruszy w pewien sposób bezpieczeństwo forum - gdyż te mody często nie uwzględniają poprawek wprowadzonych do bieżących wersji, jak i same mogą być niepoprawnie napisane. Ze względów bezpieczeństwa nie instalujemy czegoś, co nie jest w 100% pewne, nie jest na pewno w 100% kompatybilne z najnowszą wersją phpbb. W przypadku włamu na forum moglibyśmy również nie mieć pewności, czy było to spowodowane błędem w modzie, czy z powodu niezależnego od forum (w przypadku, jakby na stronie phpbb nie pojawiły się poprawki dotyczące bezpieczeństwa). Pewności, że forum jest bezpieczne, nigdy nie będziemy mieli, ale zawsze będziemy dążyli, aby te niebezpieczeństwo minimalizować. Instalowanie modów niestety nie poprawia tego bezpieczeństwa, jedynie może (choć nie musi) jemu zaszkodzić.

1. Nadrzędnym zadaniem naszych informatyków nie jest doglądanie forum.

Zgadza się. To jest zadanie dla administratora, którey tego nie robi i dla moderatorów, których właściwie nie ma...

I od tego mamy właśnie zewnętrzną firmę - byss.pl - która zajmuje się projektowaniem tylko i wyłącznie szaty graficznej. Nie zajmują się oni instalacją modów, ani funkcjonalnością forum.

W takim razie nikt sie tym nie zajmuje. Brawo...

3. To prawda, że istnieją inne oprogramowania do forów, a phpbb należy do tych archaicznych.

Przesiadka na phpBB2 z odpowiednimi dodatkami nie wymagałaby ani konwersji bazy ani specjalistycznego oprogramowania.

Niedawno pojawiła się nowa wersja phpbb, która łatała poważne dziury bezpieczeństwa obecne w poprzedniej wersji.

Wieki temu. Niedawno to sie pojawilo phpBB2...

W tym momencie utraciliśmy wszystkie mody, które były poprzednio zainstalowane.

Jestem na tym forum kilka lat i nie zauważyłam, żeby kiedykolwiek były tu zainstalowane jakiekolwiek mody ułatwiające życie uzytkownikowi. I proszę nie opowiadac bzdur o instalowaniu nowszych wersji phpBB, bo nie zauważyłam, żeby miało to miejsce na tym forum kiedykolwiek...

Ze względów bezpieczeństwa nie instalujemy czegoś, co nie jest w 100% pewne, nie jest na pewno w 100% kompatybilne z najnowszą wersją phpbb.

Naprawde niewiele wysiłku wymaga, żeby sprawdzić poprawność moda, to po pierwsze. Po drugie Wy tu nie macie najnowszej wersji phpBB, więc w czym rzecz ?

Instalowanie modów niestety nie poprawia tego bezpieczeństwa, jedynie może (choć nie musi) jemu zaszkodzić.

Według mnie to bzdura... Może większość userow uwierzy. Ja tych tlumaczen nie kupuje.

W takim razie nikt sie tym nie zajmuje. Brawo...

chyba czegoś nie zrozumiałeś. Nasz dział informatyki jak najbardziej zajmuje się forum, tylko nie zaglądamy tu co chwilę w poszukiwaniu problemów. Dostaniemy informację - w zależności od wagi problemu i stopnia zaawansowania naszych innych projektów i napiętych terminów interweniujemy, albo odkładamy rozwiązanie na później (jeśli to coś mniej poważnego). Doglądaniem forum zajmuje się redakcja muratora.

Przesiadka na phpBB2 z odpowiednimi dodatkami nie wymagałaby ani konwersji bazy ani specjalistycznego oprogramowania.

Nie, nie wymagałaby (aczkolwiek niektóre mody wymagają rozszerzenia bazy, lub przynajmniej danych np. w tabeli config). Jednakże wymaga to ślęczenia z kodem, ściągania plików, poszukiwania fragmentów kodu, oznaczonego w modach jako find/before-add/after-add/replace-with, co zajmuje dość sporo czasu. Potem jak pojawia się nowa wersja phpbb, to po prostu trzeba wszystkie te pliki nadpisać nową wersją i jeszcze raz powtarzać cały seans ze stertą plików, z modami, z grzebaniem w kodzie itp. Jeśli tych modów byłoby kilka, to trzeba by było na to spędzać wiele godzin ze świadomością, że cała ta robota nie jest jednorazowa - za jakiś czas trzeba będzie ją powtórzyć.

Moder_tech napisał:

Niedawno pojawiła się nowa wersja phpbb, która łatała poważne dziury bezpieczeństwa obecne w poprzedniej wersji.

Wieki temu. Niedawno to sie pojawilo phpBB2...

Wcale nie tak dawno. Wystarczy wejść sobie na stronę http://www.phpbb.com/ , aby w Latest News na samej górze zobaczyć

23 Dec 2006

phpBB 2.0.22 released

Wchodzimy do środka i czytamy:

phpBB Group announces the release of phpBB 2.0.22. This release addresses several bugfixes and some security issues.

[...]

As with all new releases we urge you to update as soon as possible. [...]

23 Dec 2006 to zdaje się jest 23 grudzień 2006 roku, czyli nie takie wieki (zależy, co rozumiesz pod pojęciem nowej wersji - jeśli najstarszy numer wersji, to pewnie żeśmy się nie zrozumieli).

Jestem na tym forum kilka lat i nie zauważyłam, żeby kiedykolwiek były tu zainstalowane jakiekolwiek mody ułatwiające życie uzytkownikowi.

Proszę zapytać się maksia - na jego prośbę instalowałem dodatki rozszerzające możliwości moderatora, czyli jednak jakieś mody były instalowane, chociaż użytkownicy tego nie widzieli.

I proszę nie opowiadac bzdur o instalowaniu nowszych wersji phpBB, bo nie zauważyłam, żeby miało to miejsce na tym forum kiedykolwiek...

Chyba pomyliłeś dwie kwestie - instalowanie nowszej wersji grafiki i instalowanie nowszej wersji oprogramowania. To czy jest nowsza wersja, to tego Ty nie zauważysz. Jest to widoczne tylko w kodzie źródłowym i w bazie danych w tabeli config w rekordzie, którego pole config_name=version, a wartość tego pola w tym momencie wynosi ".0.22".

Pozdrawiam.

Nie, nie wymagałaby (aczkolwiek niektóre mody wymagają rozszerzenia bazy, lub przynajmniej danych np. w tabeli config). Jednakże wymaga to ślęczenia z kodem, ściągania plików, poszukiwania fragmentów kodu, oznaczonego w modach jako find/before-add/after-add/replace-with, co zajmuje dość sporo czasu.

Nie wciskaj kitu. Robię to na okrągło i jakoś nie jest to wedlug mnie śłęczenie ani nie zajmuje mi niewiadomo ile czasu. Może ktoś, kto nigdy tego nie robił łyknie Twoje tłumaczenie. Ja to znam od podszewki.

Potem jak pojawia się nowa wersja phpbb, to po prostu trzeba wszystkie te pliki nadpisać nową wersją i jeszcze raz powtarzać cały seans ze stertą plików, z modami, z grzebaniem w kodzie itp.

Jaka nowa wersja człowieku ? Kiedy wy jakąś nową wersję zainstalowaliście... O czym Ty piszesz...

Jeśli tych modów byłoby kilka, to trzeba by było na to spędzać wiele godzin ze świadomością, że cała ta robota nie jest jednorazowa - za jakiś czas trzeba będzie ją powtórzyć.

Powiem ci krotko. Na ogół praca programisty właśnie polega na takich działaniach, więc nie bardzo wiem co Wy tam właściwie robicie... Kawe pijecie czy co ?

23 Dec 2006

phpBB 2.0.22 released

Chcesz mi wmówić, że to co oglądam jest wersją 2 ? Ha ha ha

Proszę zapytać się maksia - na jego prośbę instalowałem dodatki rozszerzające możliwości moderatora, czyli jednak jakieś mody były instalowane, chociaż użytkownicy tego nie widzieli.

Rozmawiałam z maksiem. Potwierdził, że nie chcieliście instalowac modów. A zwykłedo usera nie bardzo obchodzą mody, które ułatwiaja życie jedynie moderatorowi. Dla zwykłych uzytkownikow nie został zainstalowany żaden mod. NIGDY

Chyba pomyliłeś dwie kwestie - instalowanie nowszej wersji grafiki i instalowanie nowszej wersji oprogramowania. To czy jest nowsza wersja, to tego Ty nie zauważysz.

Jesteś pewien , że ja nie zauważę ?

Rozmawiałam z maksiem. Potwierdził, że nie chcieliście instalowac modów. A zwykłedo usera nie bardzo obchodzą mody, które ułatwiaja życie jedynie moderatorowi. Dla zwykłych uzytkownikow nie został zainstalowany żaden mod. NIGDY

Jesli moge się wtrącić, Moder_tech zainstalował jeśli mnie pamięc nie myli dwa mody dla moderatorów, a faktycznie nie bardzo chcial instalować inne mody ułatwiające użytkowanie forum dla innych.

Uzasadnienie odmowy instalacji było takie jak można przeczytać kilka postów powyżej

pozdrawiam

m.

Nie wciskaj kitu. Robię to na okrągło i jakoś nie jest to wedlug mnie śłęczenie ani nie zajmuje mi niewiadomo ile czasu. Może ktoś, kto nigdy tego nie robił łyknie Twoje tłumaczenie. Ja to znam od podszewki.

Na początek uprzejmie proszę o opanowanie troche swoich emocji. ślęczenie - to jest pojęcie względne. Dla jednych siedzenie kilka godzin nad jakąś robotą, to jest chwila, a dla innych jest ślęczeniem. Instalowanie modu może zająć od kilku minut do kilkudziesięciu minut. Jak tych modów jest więcej, to może z tego się zrobić kilka ładnych godzin. Jednakże my ich nie instalujemy z kilku powodów, o których wcześniej wspomniałem.

Jaka nowa wersja człowieku ? Kiedy wy jakąś nową wersję zainstalowaliście... O czym Ty piszesz...

Upgradeowalismy oprogramowanie z 2.0.21 na 2.0.22 zaraz po 23 grudnia.

Powiem ci krotko. Na ogół praca programisty właśnie polega na takich działaniach, więc nie bardzo wiem co Wy tam właściwie robicie... Kawe pijecie czy co ?

Wiemy, tylko że nie tylko forum mamy na głowie. Utrzymujemy kilkanaście serwisów i bez przerwy mamy co robic - proszę nam wierzyć. Non stop sa jakieś przeróbki, dorabianie nowych funkcjonalności. Nie jest to tak, że tylko siedzimy, pijemy kawę i gramy w karty.

Chcesz mi wmówić, że to co oglądam jest wersją 2 ? Ha ha ha

Skoro jesteś tego pewny, to proszę nam pokazać, po czym poznajesz, że jest to wersja starsza???

Ja z kolei powołam się na źródła i pokażę, że jest to jednak wersja 2:

Wizualne potwierdzenie podczas rejestracji jest obecne począwszy od wersji 2.0.10

http://www.phpbb.com/support/documents.php?mode=changelogߚ

Added visual confirmation mod to code base

Wcześniej istniało jako mod, a począwszy od tej wersji jest na stałe wbite do kodu. Jak widać jest to wersja 2, jak i to, że na naszym forum przy rejestracji jest ta wizualna weryfikacja. Chyba nie podejrzewasz, że zainstalowaliśmy sobie mod...

Tylko że nie tego dotyczył problem. Nie instalowaliśmy modów dla zwykłych użytkowników, tylko raz dla uprzywilejowanych. chodziło mi o to, że jednak mody były instalowane, co było odpowiedzią na Twój zarzut:

Nie weźmie. W redakcji nie ma informatyków na tyle kumatych, żeby rozumieliby w czym rzecz. Na poparcie tej tezy zacytuję kawałek stopki "Design by byss.pl". Jak wiadomo trzeba takiej firmie zapłacić ekstra, żeby zechciała doinstalować to czy tamto.

Prawdę powiedziawszy ten najważniejszy mod, o którym wcześniej wspomniałeś, to jest zainstalowany. Wydaje mi się, że po tym modzie zagraniczne roboty nie będą spamowały, bo się nie zarejestrują.

Jesteś pewien , że ja nie zauważę ?

A po czym?

Pozdrawiam

Moder_tech, skoro wreszcie pojawiłeś się na forum, może teraz dostanę informację, dlaczego nie proponujecie nam wyboru tzw. "skórek", tak aby każdy mógł sobie wybrać taki wygląd forum, jaki mu pasuje?

Żeby było jasne, ja wciąż chcę oglądać starą wersję, ale są tacy którym pasuje nowy wygląd.

Czy to jest ponad Wasze możliwości, czy... jak wieść niesie, macie forumowiczów głęboko w d....?

A`propos Twojej dyskusji z JoShi.

Jestem pod wielkim wrażeniem Jej profesjonalizmu, a że rozmawiasz z kobietą, nie lekceważ tego co pisze. Myślę że ma rację.

Moder_tech, skoro wreszcie pojawiłeś się na forum, może teraz dostanę informację, dlaczego nie proponujecie nam wyboru tzw. "skórek", tak aby każdy mógł sobie wybrać taki wygląd forum, jaki mu pasuje?

Żeby było jasne, ja wciąż chcę oglądać starą wersję, ale są tacy którym pasuje nowy wygląd.

Czy to jest ponad Wasze możliwości, czy... jak wieść niesie, macie forumowiczów głęboko w d....?

Słoneczko, z tą prośbą proszę się zwrócić do Redakcji - kwestia ustawień w panelu administracyjnym: "Zignoruj Styl Użytkownika" jest ustawiony na "Tak". Ja jestem od problemów technicznych, a zmiana ustawień w panelu przekracza zakres moich uprawnień.

I mam nadzieję, że JoShi nie obraziła się na mnie, że ją wziąłem za mężczyznę. jeśli tak, to przepraszam.

Pozdrawiam

ślęczenie - to jest pojęcie względne. Dla jednych siedzenie kilka godzin nad jakąś robotą, to jest chwila, a dla innych jest ślęczeniem.

No właśnie od tego trzeba zacząć. Szanująca się firma powinna zartudniać programistów, których obowiązki nie będą przerastały...

Instalowanie modu może zająć od kilku minut do kilkudziesięciu minut. Jak tych modów jest więcej, to może z tego się zrobić kilka ładnych godzin.

Cóż zrobić... Taka praca... Pytałam w innym wątku, ale się powtórzę. Macie może jeszcze jakiś wolny etacik dla programisty, który nie musi ślęczeć nad kodem ?

Wiemy, tylko że nie tylko forum mamy na głowie. Utrzymujemy kilkanaście serwisów i bez przerwy mamy co robic - proszę nam wierzyć.

No przecież od początku pisałam, że Murator skąpi pieniążków na programistów którzy mogliby się zajmować forum... Robicie to forum z łaski na uciechę.

Non stop sa jakieś przeróbki, dorabianie nowych funkcjonalności. Nie jest to tak, że tylko siedzimy, pijemy kawę i gramy w karty.

Odkąd jestem na tym forum nie zauważyłam, żeby były dodane jakieś nowe funkcjonalności.

Wizualne potwierdzenie podczas rejestracji jest obecne począwszy od wersji 2.0.10

Wizualne potwierdzenie podczas rejestracji można było sobie zrobić w zwykłym phpBB

Tylko że nie tego dotyczył problem.

Dla użytkownika to jest właśnie podstawowy problem.

A po czym?

Pozwól, że zostanie to moją słodką tajemnica. Nie przywykłam do udzielania bezpłatnych lekcji na tak zaawansowanym poziomie i to jeszcze na publicznym forum.

..a własnie ze nie pani

tylko pana

przecie Joshi tego nie pisze ...ino małżonek

zgadłem ? :lol:

.....A teraz przerwa na reklamy :wink:

Och Selimmm, cóż za chybiona uwaga.... Owszem mój małżonek też jest programistą, ale akurat na skryptach sieciowych się nie zna... Jak klient sobie życzy, to ja muszę zakasać rękawy...

Słoneczko, z tą prośbą proszę się zwrócić do Redakcji - kwestia ustawień w panelu administracyjnym: "Zignoruj Styl Użytkownika" jest ustawiony na "Tak". Ja jestem od problemów technicznych, a zmiana ustawień w panelu przekracza zakres moich uprawnień.

Po raz ochnasty zwracam się więc z tą samą prośbą do Redakcji. Zwracałam się również drogą mailową, ale... j.w. :(

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...