Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystko, co chcecie wiedzieć o działaniu naszego forum...

Czy Administracja ma nas w d...pie?  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Administracja ma nas w d...pie?

Recommended Posts

Witam wszystkich. Przepraszamy za tą przerwę, która miała miejsce przed chwilą. Wymienialiśmy część sprzętu, na którym chodzą nasze serwisy, czego skutkiem powinno być poprawienie ich prędkości i wydajności. Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi dot. prędkości i jakości łącza i serwera.

Słoneczko! Jeśli redakcja nie chce udostępnić takiej możliwości, to widocznie musi mieć ku temu powody. Pan Andrzej Papliński, który najczęściej używa służbowego konta o nazwie "Redakcja" też ma ludzi nad sobą, nie jest właścicielem tego forum, a jedynie administratorem. To co robi, jest też w pewien sposób uzależnione od jego przełożonych, działu marketingu itp. Również nasz dział uważa, że udostępnienie użytkownikom możliwości używania starych skórek nie jest najlepszym pomysłem z jednej prostej przyczyny. Grafika z poprzedniej wersji była zrobiona na podstawie szablonów pochodzących z starej wersji phpbb, a ta obecna jest utworzona na podstawie najnowszej. Od tamtego czasu mogło się dość sporo zmienić - nie wiem czy wiesz, ale bezpieczeństwo jest również uzależnione od poprawności kodu w szablonach. Jest coś takiego, co się nazywa atak przez javascript. Niedawno podobna dziura była obecna w serwisie allegro.pl. Idea tego polega mniej więcej na tym, że do formularza (np. swoja stopka w profilu) wprowadza się kod (kawałek programu) javascriptu, a jeśli szablony tego nie filtrują, to ten javascript potrafi się uruchomić na przeglądarce klienta. A javascript potrafi całkiem sporo... Potrafi odczytać cookies, potrafi przesłać requesta do dowolnego serwera, co w połączeniu pozwala na tzw. kradzież cookies.

Mając na uwadze to, że większość czytających ten post nie jest z wykształcenia informatykami, nie będę opisywał szczegółów, podam tylko link, pod którym osoby zainteresowane mogą zobaczyć na czym mniej więcej to polega: http://hacking.pl/6347 Nie zagłębiałem się specjalnie w możliwościach templatów używanych w phpbb, ale w takich szablonach jak smarty (http://smarty.php.net) ma ogromne znaczenie, w jaki sposób wyświetla się dane pochodzące z bazy danych, które zostały wpisane przez użytkowników. {$cos_z_bazy_danych|escape:"html"} i {$cos_z_bazy_danych} - pierwszy przykład jest bezpieczny, a drugi jest dziurawy i może stanowić zagrożenie wstrzyknięcia kodu javascript do html'a, a w konsekwencji odczytanie cookies dowolnych użytkowników, przesłanie ich do serwera, odczytanie je przez hackera, wpisanie tych skradzionych cookie do swojej przeglądarki i w konsekwencji podszywanie się za dowolnego użytkownika forum i kradzież jego danych osobowych. Dlatego też nie możemy być pewni, że poprawki naniesione w kolejnych wersjach phpbb dotyczyły również błędów w szablonach. Ponadto stare szablony mogą być niekompletne jeśli chodzi o formularze - problem z tego może być taki, że w nowych szablonach zostało dodane jakieś dodatkowe pole formularza, które jest polem wymaganym i serwer może nie zapisać danych wprowadzonych przez użytkownika, gdyż stwierdzi, że te dane są niekompletne.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słoneczko! Jeśli redakcja nie chce udostępnić takiej możliwości, to widocznie musi mieć ku temu powody.

Moze i tak, ale grzecznie z jej strony byłoby znów wyczulić się na potrzeby uzytkownika i po prostu odpowiedzieć.

Grafika z poprzedniej wersji była zrobiona na podstawie szablonów pochodzących z starej wersji phpbb, a ta obecna jest utworzona na podstawie najnowszej.

A czym się różnią szablony starej wersji phpBB od nowej? Dlaczego nie można Twoim zdaniem przystosować starej grafiki do nowej ?

Jest coś takiego, co się nazywa atak przez javascript.

Jaki związek mają podpisy w stopce do układu graficznego strony ?

Nie zagłębiałem się specjalnie w możliwościach templatów używanych w phpbb

A szkoda, bo jak byś się wgłębił, to wiedziałbyś, że zrobienie drugiej wersji kolorystycznej nie ma nic wspólnego z tym co napisałeś powyżej.

To co napisałeś o atakach za pośrednictwem javascript nie mija się z prawdą, chociaż napisałeś to tak, zeby nikt nie zrozumiał i żeby wszyscy myśleli, ze ma to jakikolwiek związek z kolorami na stronie. A to jest bzdura...

Nic nie stoi na przeszkodzi, żeby wykonać alternatywny szablon z wersją kolorystyczną maksymalnie zblizoną do starej i udostępnić ja uzytkownikom. Tylko trzeba chcieć.

Tymczasem zamydla nam się oczy wmawiając, że zmiana kolorów na stronie może zmniejszyć bezpieczeństwo naszych danych. Bzdura do kwadratu.

JoShi, strasznie się dopominasz komentarza. Chciałem Ci pewnych rzeczy oszczędzić, nie odpowiadając na Twój poprzedni post. Grasz wielką specjalistkę, ale aż włosy mi się jeżą, gdy patrzę na to, co wypisujesz. Wobec tego jednak ustosunkuję się również do Twojego poprzedniego wpisu.

No właśnie od tego trzeba zacząć. Szanująca się firma powinna zartudniać programistów, których obowiązki nie będą przerastały...

Gdy co chwilę do nas przychodzą osoby z firmy i proszą o poprawkę czegoś, o stworzenie funkcjonalności na naszych serwisach, to kilka godzin spędzonych na coś, co nie jest niezbędne jest ślęczeniem. Dla amatorskiej stronki to żaden problem dorobić mod. W większej firmie jest trochę więcej z tym zachodu. Trzeba się przyjrzeć krytycznie pod względem bezpieczeństwa, trzeba zrobić jakąś dokumentację, ktoś przecież za pół roku będzie musiał pamiętać o tym, że taki mod był instalowany i przy następnej aktualizacji oprogramowania forum trzeba będzie to powtórzyć i wszystko odtworzyć. Wiedz o tym, że jak pojawiają się jakieś krytyczne poprawki dot. bezpieczeństwa, to musimy się oderwać od projektu, który mieliśmy zrobić na tzw. "wczoraj" i szybko aktualizować te oprogramowanie. Dodawanie modów jest pod tym względem nie wygodne, że w takiej sytacji może nie być czasu na odtworzenie funkcjonalności, gdyż gonią nas projekty (jak w każdej firmie programistycznej zdarzają się takie napięte okresy, w których nie ma na nic czasu i zostaje się do późnych wieczorów, oraz w weekendy - jesli tego nie wiesz, to oznacza, że Ty i Twój mąż kompletnie nic nigdy nie mieliście, wspólnego z profesjonalizmem). Instalowanie modów jest naprawdę czymś małoistotnym i oznacza tylko więcej kłopotów zwłaszcza wtedy, gdy potrzeba natychmiastowej aktualizacji wypada w takim okresie.

Cóż zrobić... Taka praca... Pytałam w innym wątku, ale się powtórzę. Macie może jeszcze jakiś wolny etacik dla programisty, który nie musi ślęczeć nad kodem ?

Nie zgrywaj wielkiej bohaterki, bo nią nie jesteś. Nie potrafisz zrozumieć i doczytać najprostszych rzeczy ze strony phpbb, nie rozumiesz najprostszych zagadnień dot. bezpieczeństwa, nie potrafisz zrozumieć tego, co napisałem, a co jest zrozumiałe przez wszystkich programistów z mego zespołu.

No przecież od początku pisałam, że Murator skąpi pieniążków na programistów którzy mogliby się zajmować forum... Robicie to forum z łaski na uciechę.

Litości! Ja nie jestem ani ekonomistą, ale pewne rzeczy wydają mi się proste. Czasy komunizmu już dawno się skończyły, gdzie panowała zasada "czy się stoi, czy się leży, to każdemu coś się należy". Pracodawca zatrudniając pracowników ma na celu wykorzystanie ich w miarę możliwości najlepiej. Nikt nie zatrudni programisty tylko do forum z tej prostej przyczyny, że jemu robota skończyła by się po jednym dniu. Każdy normalny pracodawca chce wykorzystać pracownika do granic możliwości i przyzwoitości, bo inaczej poszedłby z torbami i konkurencja by go zmiażdżyła.

Odkąd jestem na tym forum nie zauważyłam, żeby były dodane jakieś nowe funkcjonalności.

Bo murator, to nie tylko forum muratora. Jest tego trochę wiecej:

http://www.archiwum.murator.pl/

http://bank.muratordom.pl/

http://www.muratordom.pl/index.htm

http://www.muratorplus.pl/

http://projekty.muratordom.pl/

http://www.architektura-murator.pl/

http://www.dobrewnetrze.pl/

http://www.podroze.pl/

http://www.poradnikzdrowie.pl/site/index.htm

http://www.what-where-when.pl/

http://www.zagle.com.pl/

http://bank.muratordom.pl/

http://bank.muratorplus.pl/

http://rolnictwoonline.pl/

http://wydawnictwo.murator.pl

Wiele z tych stron ma swoje oddzielne fora. To tylko część. Znaczna część funkcjonalności jest nie dostępna dla ludzi z zewnątrz - i my to wszystko obsługujemy.

Jeśli byłaś na tych stronach i nie widziałaś ich funkcjonalności, to przykro mi bardzo, ale bez komentarza.

Wizualne potwierdzenie podczas rejestracji można było sobie zrobić w zwykłym phpBB

Gratuluję logiki. Nie zainstalowaliśmy nowej wersji phpbb, tylko zamiast tego doinstalowaliśmy mod do wizualnej weryfikacji :lol: A pewnie, przecież my tutaj w muratorze bardzo lubimy się katować, a co :)

Pozwól, że zostanie to moją słodką tajemnica. Nie przywykłam do udzielania bezpłatnych lekcji na tak zaawansowanym poziomie i to jeszcze na publicznym forum.

Ta... Jeśli to jest zaawansowany poziom :) to bez komentarza. Czy naprawdę tak nisko oceniasz inteligencję forumowiczów, iż nie zauważą, że odkręcasz kota ogonem?

A czym się różnią szablony starej wersji phpBB od nowej? Dlaczego nie można Twoim zdaniem przystosować starej grafiki do nowej ?

Nie wnikamy za głęboko, czym może się różnić, dopuszczamy tylko taką możliwość, że może się różnić znacznie, a to już jest wystarczający powód. Mamy dużo większe zmartwienia natury programistycznej na głowie, niż śledzenie dokładnie zmian w kolejnych szablonikach forum. Nie można przystosować starej grafiki do nowej z tego samego powodu, z jakiego inne serwisy (takie jak onet, wp, interia) nie udostępniają starej swojej grafiki użytkownikom. Jest nowa, a stara jest już nie aktualna, porzucamy ją, nie inwestujemy w nią ani czasu, ani pieniędzy, mamy nową, cieszmy się nią, a kaprysy jakiegoś użytkownika X nie są dla nas aż takie priorytetowe.

Jaki związek mają podpisy w stopce do układu graficznego strony ?

Chyba czegoś nie zrozumiałaś. Przeczytaj uważnie jeszcze raz. W stopce, jak i w postach, jak i w innych miejscach na stronie znajduje się treść wpisaną przez użytkownika serwisu. Są szablony, które niepoprawnie wykorzystane, umożliwiają wyświetlenie dokładnie tego, co wpisał użytkownik. Jeśli użytkownik w swojej stopce wpisał program javascript, a szablon tego nie filtruje, to ten program wykona się na przeglądarce każdegu użytkownika oglądającego tą stopkę i przez to jest możliwość kradzieży cookie. Coś podobnego miało miejsce na alegro jeszcze całkiem tak nie dawno temu. Jest zagrożenie, że stare szablony mogły dopuszczać taką możliwość, a nowe już nie. My tego nie wiemy, ale nie wykluczamy takiej możliwości, dlatego też polityka naszej firmy zaleca odrzucać coś, co mogłoby stanowić potencjalne zagrożenie. Jest to bardzo dziwne, że tego nie rozumiesz. Każdy informatyk, z którym o tym rozmawiałem, zrozumiał to bez żadnego problemu.

A szkoda, bo jak byś się wgłębił, to wiedziałbyś, że zrobienie drugiej wersji kolorystycznej nie ma nic wspólnego z tym co napisałeś powyżej.

Jedni potrafią zagłębiać się całe życie nad głupotami w stylu nędznych szablonów phpbb, a inni wolą ten czas poświęcić na cos ważniejszego. Uważamy, że szablony phpbb sa na tyle nieistotne, że można sobie je zupełnie odpuścić - w zupełności wystarcza pobieżne im przyjrzenie się, aby czasem coś prostego i istotnego dorobić. Nikt nie będzie pisał pracy doktorskiej na temat systemów szablonów w phpbb. Jeśli byśmy mieli to robić, to już wolelibyśmy napisać samodzielnie oprogramowanie forum z wykorzystaniem dużo nowszych i lepszych technologii i frameworków i języków, niż php. W informatyce są rzeczy 100 razy bardziej ważniejsze i priorytetowe do nauczenia się, poznania, wdrożenia niż język php i forum phpbb.

To co napisałeś o atakach za pośrednictwem javascript nie mija się z prawdą, chociaż napisałeś to tak, zeby nikt nie zrozumiał i żeby wszyscy myśleli, ze ma to jakikolwiek związek z kolorami na stronie. A to jest bzdura...

Bardzo dziwne, że uważasz się za wtajemniczoną informatyczkę, której poziom przerasta wszystkich dookoła, a nie zrozumiałaś tego, co napisałem. Nie ja to wymyśliłem. Wejdź sobie na hacking.pl, tam przykład podobnego ataku jest wystarczająco dobrze opisany. Chociaż nie mów, że jesteś on nich mądrzejsza i że to co oni napisali, to nie prawda :) bo wtedy dojdę do wniosku, że różnica pomiędzy Tobą a Bogiem jest taka, że Bóg wie wszystko, a Ty wszystko lepiej.

Nic nie stoi na przeszkodzi, żeby wykonać alternatywny szablon z wersją kolorystyczną maksymalnie zblizoną do starej i udostępnić ja uzytkownikom. Tylko trzeba chcieć.

Ciekawy jestem, czy podobny postulat wystawiłaś już do onetu, wp, interii, o2, aby na Twoje życzenie udostępnili starą grafikę. Starej grafiki nie ma i koniec - trzeba się z tym pogodzić, chyba że polityka firmy się zmieni pod tym względem.

Tymczasem zamydla nam się oczy wmawiając, że zmiana kolorów na stronie może zmniejszyć bezpieczeństwo naszych danych. Bzdura do kwadratu.

Z czym polemizujesz?? Błąd logiczny straw man. Nikt nie twierdził, że zmiana kolorów powoduje naruszenie bezpieczeństwa. My twierdzimy coś innego. Korzystanie ze starych wersji oprogramowania (a w tym i szablonów) może naruszyć bezpieczeństwo serwisu. Dlaczego firmy zalecają, aby nie korzystać ze starych wersji przeglądarek IE, tylko zawsze aktualizować oprogramowanie? Ze względów bezpieczeństwa.

Pozdrawiam

Słoneczko! Jeśli redakcja nie chce udostępnić takiej możliwości, to widocznie musi mieć ku temu powody.

Co więc radzisz mi zrobić, bym ja i inni mieli ten wybór?

Tak już mam, że jak coś jest ok, przyzwyczajam się do tego na amen (czytaj: jestem stała w uczuciach ;)) i jestem zwyczajnie nieszczęśliwa, gdy to coś zostaje mi odebrane.

Pisałam w tej sprawie do Pana Andrzeja i to niejeden raz, podając za przykład stronę pocztową na Interii: http://poczta.interia.pl/ , która jednym kliknięciem udostępnia chętnym starą wersję poczty.

Wiesz o czym to świadczy? Na pewno wiesz...

Odpowiedzi na ten temat od Pana Andrzeja nie dostałam żadnej.

Również nasz dział uważa, że udostępnienie użytkownikom możliwości używania starych skórek nie jest najlepszym pomysłem z jednej prostej przyczyny. Grafika z poprzedniej wersji była zrobiona na podstawie szablonów pochodzących z starej wersji phpbb, a ta obecna jest utworzona na podstawie najnowszej. Od tamtego czasu mogło się dość sporo zmienić - nie wiem czy wiesz, ale bezpieczeństwo jest również uzależnione od poprawności kodu w szablonach.

O tak. I tu Ci wierzę. Bo w poprzedniej, starej wersji spam prawie się nie zdarzał, a teraz trzeba było zrobić dla niego specjalny śmietnik ;)

To co teraz powiem, jest tylko moim prywatnym zdaniem i również odpowiadam całkiem prywatnie siedząc przed komputerem w domu. Mam kilka takich filozoficznych przemyśleń. Też kiedyś pisałem emaile do kilku serwisów internetowych z propozycjami i też okazywało się, że one nie spotykały się ze szczególnym entuzjazmem. W końcu sobie uświadomiłem, że tak na prawdę jestem tylko zwykłym jakimś wypierdkiem, z którym nikt się nie liczy, który nic nie znaczy, bo takich jak ja jest tysiące - i prawdę powiedziawszy wydaje mi się to normalne, bo w czym miałbym być lepszy ze swoimi upodobaniami od tysięcy innych ludzi. Gdyby była nas znaczna grupa, to rzeczywiście ktoś mógłby zwrócić na to uwagę, dojść do wniosku, że to się opłaca, że takie są oczekiwania użytkowników. Jest jeszcze kilka innych sytuacji, w których jedna osoba może coś wywalczyć. Jedną z nich jest sytuacja, gdy się za to zapłaci, inną jest wtedy, gdy mój pomysł bardzo by się spodobał działowi marketingu i w jego realizacji upatrywaliby konkretne zyski dla firmy i przyciągnęło by więcej użytkowników. Dlatego wydaje mi się, że redakcja muratora wzięłaby to sobie bardziej do serca, gdyby się okazało, że obecny stan rzeczy jest uporczywy i nie do przyjęcia dla pokaźnej grupy forumowiczów - w końcu te forum jest dla nich, a nie dla redakcji muratora. Chyba taka sytuacja miała niedawno miejsce - te forum było już raz poprawiane - nie pamiętam, co było dokładnie zmieniane, ale chyba przyciemniło się trochę tło postów i czcionki, być może była ona nawet powiększana, tak aby swym stylem nie odbiegała znacznie od nowego stylu muratordom, ale aby równocześnie nie była uciążliwa dla oka.

To prawda, że niektóre serwisy udostępniają stary swój wystrój, a inne nie. Wydaje mi się, że jedni pewnie robią trochę bardziej rozsądnie niż drudzy... Problem w tym, że nie wiem, którzy to są jedni, a którzy to drudzy - na tym się nie znam. Inny problem, to ten, o którym wspomniałem w poprzednim poście - problem kompatybilności - ale jakby przyszło takie zarządzenie odgórne, to by się z tym poradziło. Faktem jest również to, iż stara grafika nie nie miała swojego dokładnego przełożenia na nową strukturę serwisu. Np. wśród działów w nagłówku był oddzielnie dział budowy i dział remontu, a teraz jest to jeden dział o nazwie budowa i remont, czyli stara grafika musiała by być jeszcze raz przerabiana.

Co do spamu, to wydaje mi się, że problem jest w czymś innym. Prawdopodobnie nasi spamerzy w końcu dopracowali technikę automatycznej rejestracji na forum i nie straszne im są nawet te wizualne weryfikacje, gdyż wbrew pozorom takie rozwiązanie phpbb jest bardzo prymitywnym rozwiązaniem i nie potrzeba wiele, aby ten kod obrazkowy złamać. My też jesteśmy na to bardzo uczuleni i zdecydowaliśmy się na przerobienie trochę kodu tego forum, aby zadawał proste pytanie po polsku i oczekiwał poprawnej odpowiedzi jako ostatecznego warunku rejestracji. Jak wiadomo ci spamerzy nastawiają się na hurtowe rozsyłanie reklamy swoich stron i produktów i mamy nadzieję, że takie jedno forum jak nasze, zignorują ze względu na niestandardowy mechanizm rejestracji. Liczymy, że nie zechce im się zadać aż tyle trudu, aby dojść do tego, co jest w tym pytaniu napisane i jakiej trzeba udzielić poprawnej odpowiedzi. Dlatego bardzo będziemy wdzięczni o wszelkich informacjach dotyczących zagranicznego spamu przychodzącego na nasze forum - bardzo bym prosił wtedy o bezpośredni kontakt do mnie.

Pozdrawiam

Też kiedyś pisałem emaile do kilku serwisów internetowych z propozycjami i też okazywało się, że one nie spotykały się ze szczególnym entuzjazmem. W końcu sobie uświadomiłem, że tak na prawdę jestem tylko zwykłym jakimś wypierdkiem, z którym nikt się nie liczy, który nic nie znaczy, bo takich jak ja jest tysiące...

O i widzisz? Też czuję się jak wspomniany wypierdek, gdy Redakcja pomija milczeniem moje sugestie. Redakcja mieniącego się fachowym pisma, które my - wypierdki kupujemy...

Tak długo dzban wodę nosi, dopóki, itd.

Nie będzie nas, czytelnikow, nie będzie Redakcji. Proste. Ale że czytelnicy bedą zawsze, więc anonimowych forumowiczów i ich głupie żądania można faktycznie mieć w d....

Wspomniałam gdzieś w którymś poście o honorze, ale nie został zauważony.

No i nie mógł, jeśli nie istnieje...

Co do spamu, to wydaje mi się, że problem jest w czymś innym. Prawdopodobnie nasi spamerzy w końcu dopracowali technikę automatycznej rejestracji na forum i nie straszne im są nawet te wizualne weryfikacje

I tylko zbieg okoliczności sprawił, że dopracowali tę technikę właśnie podczas zmian na forum Muratora ;))))))

jesli tego nie wiesz, to oznacza, że Ty i Twój mąż kompletnie nic nigdy nie mieliście, wspólnego z profesjonalizmem).

Nie... Niewiele wiem na ten temat. Po prostu prowadzę z mężem firmę, która ma wiecznie zlecenia na wczoraj, więc nie wiem nic o pilnej robocie i goniących terminach.

Instalowanie modów jest naprawdę czymś małoistotnym i oznacza tylko więcej kłopotów zwłaszcza wtedy, gdy potrzeba natychmiastowej aktualizacji wypada w takim okresie.

Drodzy użytkownicy tego forum. Jesteśmy dla redakcji muratora, jedynie mało istotnym dodatkiem do ich biznesu... To przykre...

Nie wnikamy za głęboko, czym może się różnić, dopuszczamy tylko taką możliwość, że może się różnić znacznie, a to już jest wystarczający powód.

To powtórzę to co chyba starałes się ukryć. Żaden nowy szablon forum nie wyklucza zrobienia wersji kolorystycznej identycznej jak była w starm szablonie. Chciałabym, żeby to było jasne...

Są szablony, które niepoprawnie wykorzystane, umożliwiają wyświetlenie dokładnie tego, co wpisał użytkownik.

To nie ma nic wspólnego z wyglądem strony. Rozumiem co napisałeś o skryptach w stopce (bez przesady), ale nie ma to żadnego związku z wyglądem forum i z udostępnieniem uzytkownikowi wyboru wersji kolorystycznej.

Ciekawy jestem, czy podobny postulat wystawiłaś już do onetu, wp, interii, o2, aby na Twoje życzenie udostępnili starą grafikę. Starej grafiki nie ma i koniec - trzeba się z tym pogodzić, chyba że polityka firmy się zmieni pod tym względem.

Nie... Nie korzystam z żadnego z tych serwisów.

Dlatego wydaje mi się, że redakcja muratora wzięłaby to sobie bardziej do serca, gdyby się okazało, że obecny stan rzeczy jest uporczywy i nie do przyjęcia dla pokaźnej grupy forumowiczów - w końcu te forum jest dla nich, a nie dla redakcji muratora.

Boki zrywam... Czyżbyś nie zauważył ile osób uporczywie prosi redakcje o możliwość wyboru wersji kolorystycznej ?

Np. wśród działów w nagłówku był oddzielnie dział budowy i dział remontu, a teraz jest to jeden dział o nazwie budowa i remont, czyli stara grafika musiała by być jeszcze raz przerabiana.

Nie rozumiem, czemu okłamujesz ludzi. Ustawienie kolorów tła i linków nie ma nic wspólnego z układem działów na forum. Zmiana tego układu nie wymaga wprowadzenia nowego szablonu kolorystycznego.

I tylko zbieg okoliczności sprawił, że dopracowali tę technikę właśnie podczas zmian na forum Muratora ;))))))

A jaki to zbieg okoliczności, że wprowadzili ta technikę po tym jak o niej wspomniałam :lol: ?

Też kiedyś pisałem emaile do kilku serwisów internetowych z propozycjami i też okazywało się, że one nie spotykały się ze szczególnym entuzjazmem. W końcu sobie uświadomiłem, że tak na prawdę jestem tylko zwykłym jakimś wypierdkiem, z którym nikt się nie liczy, który nic nie znaczy, bo takich jak ja jest tysiące...

O i widzisz? Też czuję się jak wspomniany wypierdek, gdy Redakcja pomija milczeniem moje sugestie. Redakcja mieniącego się fachowym pisma, które my - wypierdki kupujemy...

Tak długo dzban wodę nosi, dopóki, itd.

Nie będzie nas, czytelnikow, nie będzie Redakcji. Proste. Ale że czytelnicy bedą zawsze, więc anonimowych forumowiczów i ich głupie żądania można faktycznie mieć w d....

Wspomniałam gdzieś w którymś poście o honorze, ale nie został zauważony.

No i nie mógł, jeśli nie istnieje...

Co do spamu, to wydaje mi się, że problem jest w czymś innym. Prawdopodobnie nasi spamerzy w końcu dopracowali technikę automatycznej rejestracji na forum i nie straszne im są nawet te wizualne weryfikacje

Wiadro łez, a Słoneczko nie wspomni słowem ile razy Redakcja jej odpisała, aż w końcu... straciła cierpliwość. Ile razy można na ten sam temat...

Tworzenie globalnych zmian na życzenie jednostek jest niestety czymś bardzo kosztownym i zazwyczaj nieopłacalnym. Nie jesteśmy organizacją charytatywną, nastawiamy się na zysk. Zaznaczam, że tu chodzi o zysk, a nie wyzysk. Oferujemy Wam serwisy internetowe, zespół specjalistów, fachowców gotowych do udzielenia fachowej porady, podzielenia się swoją wiedzą, którzy obsługują to wszystko, ale żaden fachowiec nie chce pracować za darmo, trzeba mu za to zapłacić. Jeśli tego nie zrobimy, to po prostu stracimy go, gdyż przejdzie tam, gdzie zostanie bardziej doceniony finansowo. Ponadto nie jesteśmy monopolistami na rynku, mamy konkurencję, która chce deptać nam po piętach. Metoda walki z konkurencją jest stara jak świat - dąży się do tego, aby oferować produkt o lepszym stosunku jakości do ceny wspomagając się przy tym odpowiednią reklamą. Aby wyprodukować produkt o niższej cenie a zarazem z lepszą jakością, trzeba czasami z czegoś zrezygnować, np. z tego, co jest nieefektywne, przynosi małe dochody w stosunku do włożonego nakładu, trzeba obniżyć koszty własne. Dlatego m.in. nie ma tutaj miejsca na oddzielny etat dla programisty zajmującego się wyłącznie forum, gdyż rozsądny pracodawca dąży do tego, aby możliwie jak najlepiej wykorzystać potencjał pracownika. Praca pracownika zajmującego się forum skończyłaby się po jednym dniu i powracałaby tylko od czasu do czasu. To oznaczało by tylko zwiększenie kosztów obsługi, co musiałoby zaowocować koniecznością podniesienia ceny za produkty i ceny za reklamy. Takich błędów nasza konkurencja z pewnością by nie zrobiła, przez co korzystnie to by nie wyszło dla nikogo. A tak a'propos tego wypierdka to chodziło mi o to, że czasami jest potrzebna odrobina pokory, aby sobie uświadomić, że słońce nie jest po to, aby krążyło przede wszystkim ze względu dla mnie. To nie jest tak, że jesteście dodatkiem do naszego biznesu. Jesteście naszymi partnerami w tym biznesie. To dzięki Wam mamy stały dochód, ale za to oferujemy Wam to, czego uczyliśmy sie latami, a teraz poświęcamy Wam swój cenny czas, który stanowi znaczną część naszego życia.

Pozdrawiam

Wiadro łez, a Słoneczko nie wspomni słowem ile razy Redakcja jej odpisała, aż w końcu... straciła cierpliwość. Ile razy można na ten sam temat...

Fakt. Poruszaliśmy różne tematy. Na niektóre dostawałam odpowiedź, jak np. na Życzenia Świąteczne, czy dotyczące faktów naruszania Netykiety.

Niestety, na temat z powodu którego wylewam wiadro łez, żadnej odpowiedzi od Redakcji nie dostałam. Nie dostałam jej nawet teraz...

Wciąż jednak na nią liczę.

Skąd u mnie tyle cierpliwości? ;)

Tworzenie globalnych zmian na życzenie jednostek jest niestety czymś bardzo kosztownym i zazwyczaj nieopłacalnym.

Ciekawi mnie więc, która to jednostka zażyczyła sobie globalnych zmian na forum i po co?

O ile mnie pamięć nie myli, większość użytkowników była zszokowana nowym wyglądem forum i co za tym idzie, przeciwna tym zmianom. Teraz okazuje się, że były bardzo kosztowne...

Jesteście naszymi partnerami w tym biznesie. To dzięki Wam mamy stały dochód, ale za to oferujemy Wam to, czego uczyliśmy sie latami, a teraz poświęcamy Wam swój cenny czas, który stanowi znaczną część naszego życia.

Taak? Mam nadzieję już nigdy nie usłyszeć, że... Redakcja straciła cierpliwość do swojego klienta i że zgodnie z Prawem Prasowym będzie jednak odpowiadać na pisma!!

Praca pracownika zajmującego się forum skończyłaby się po jednym dniu i powracałaby tylko od czasu do czasu.

Nie prawda.. Moderacja, usuwanie spamów i przerzucanie postów do odpowiednich działów to na takim ruchliwym forum praca prawie na etat. Prawdę mówiąc wolałabym płacić pewną kwotę za dostęp a za to korzystać z forum bardziej przyjaznego dla uzytkownikow.

Tym zajmują się moderatorzy - może wreszcie przestanie Pani mnożyć oskarżenia albo wykaże się na innym forum, bo ta dyskusja robi się niesmaczna.

Widzę, że redakcja się wyczuliła i zaczęła posuwać się do starych, dobrze znanych metod, czyli do usuwania niewygodnych postów. Brawo...

Przypominam tylko, że mój post nie łamał regulaminu.

Chciałam się tylko dowiedzieć ilu moderatorów zatrudnia redakcja i czy nadal uważa (w obliczu pytania mojej przedmówczyni), ze zajmują się oni tym za co im się płaci ?

Widzę, że redakcja się wyczuliła i zaczęła posuwać się do starych, dobrze znanych metod, czyli do usuwania niewygodnych postów. Brawo...

Chciałam się tylko dowiedzieć ilu moderatorów zatrudnia redakcja i czy nadal uważa (w obliczu pytania mojej przedmówczyni), ze zajmują się oni tym za co im się płaci ?

a skad Ci przyszło do głowy ze ktoś płaci moderatorom?? lub ze są zatrudnienii?

to praca społeczna, tylko i wyłącznie

pozdrawiam

m.

ps. przynajmniej tak było kiedyś :D

a skad Ci przyszło do głowy ze ktoś płaci moderatorom?? lub ze są zatrudnienii?

to praca społeczna, tylko i wyłącznie

pozdrawiam

m.

ps. przynajmniej tak było kiedyś :D

Maksiu i tak zostało. :D

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...