Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

modernizacja istnejącego budynku

UJO

Recommended Posts

Witam

kupiliśmy domek z lat 80, który jest już po częściowym remoncie, ale sporo jeszcze zostało do zrobienia. Chcemy wyburzyć górna kondygnacę nad częścia budynku a co za tym idzie położyc nowy dach. Czy w zwiazku z takimi zmianami musimy ubiegać się o pozwolenie na budowę,a jak tak to gdzie się udać ????

taaaa, ja wlasnie przerabiam to samo, tyle, ze moj budynek jest bez mala 50 lat starszy....

1. - decyzja o warunkach zabudowy - jesli nie ma gotowego planu

2. projekt

3 pozwolenie na budowe

ot i cala filozofia, ale ma trwac od 2,5 miesiaca (przy bardzo pomyslnych wiatrach) do... sam sobie dopowiedz...

pzdr:)

mam nadzieję, że to najdłuższy termin z mozliwych, ja chyba nie na tym świecie żyję bo myślałam że jak już zakończymy bój z bankiem, to będzie z górki, może nie na pazurki ale w miarę sprawnie. Zaczynam być coraz bardziej przerażona tą papierologią, a jeszcze nie zaczeliśmy

Tak czy owak musisz mieć projekt z obliczeniami konstrukcyjnymi !

Bo chyba nie chcesz po włożeniu kupy kasy, żeby Twój nowy piękny dach runął pod naporem śniegu/wiatru/deszczu/huraganu/trąby powietrznej* ( wstaw właściwe :wink: )

Od papierków nie uciekniesz, niestety ...

Pozdro

i

duuuuuuuuuuuużo kasy

J

nie jesttak żle jak myślałam, w dokumentach znalazłam decyzje gminy co do planu zagospodarowania, więc jeden papierek już z głowy, mam tylko nadzieje że taki plan nie ma swojej tzw. daty przydatności???!!!!

teraz projekt i pozwolenie na budowę

A na pozwolenie na budowe jak długo sie czeka????

Pozdr:)

Te terminy są okropnie długie, właśnie geodeta mnie poinformował że na mapkę do celów projektowych tez będę czekała prawie miesiąc, szału można dostać :evil:

A co z przyłączem wodociągowym, z czym trzeba się zgłosić do wodociągów i czy też się czeka????

• 5 weeks później...

No i miesiąc prawie minął i dopiero mamy odpowiedź z Agencji rynku nieruchomości rolnych czy jak to tam zwał, w każdym razie Państwo nie chce skożystać z prawa pierwokupu i chwała mu za to.

Teraz jednak mam poważny dylemat o jakie pozolenie muszę występować- na budowe czy na remont. Napewno musimy robć kawałek dachu i jedną ścianę zewnętrzną bo skracamy budynek a ta ściana co została była do tej pory ścianą działową a musi stać sie ściana kończącą budynek????