UJO 11.01.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam kupiliśmy domek z lat 80, który jest już po częściowym remoncie, ale sporo jeszcze zostało do zrobienia. Chcemy wyburzyć górna kondygnacę nad częścia budynku a co za tym idzie położyc nowy dach. Czy w zwiazku z takimi zmianami musimy ubiegać się o pozwolenie na budowę,a jak tak to gdzie się udać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 11.01.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 taaaa, ja wlasnie przerabiam to samo, tyle, ze moj budynek jest bez mala 50 lat starszy....1. - decyzja o warunkach zabudowy - jesli nie ma gotowego planu2. projekt3 pozwolenie na budowe ot i cala filozofia, ale ma trwac od 2,5 miesiaca (przy bardzo pomyslnych wiatrach) do... sam sobie dopowiedz... pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 12.01.2007 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 a gdzie po ten plan zabudowy- bo oczywście nic nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.01.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Wypis z planu miejscowego mozna uzyskac w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 12.01.2007 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Dzięki, rozumiem, że nic od ręki się nie załatwi na wszystko trzeba odpowiednio długo czekać oczywiście zapłacić????!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.01.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Jeśli gmina posiada wazny plan to do 1 m czasu koszt zalezy od gminy i uchwaly jaka podjel rada dminy w sprawie odplatnosci od wypisow z planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 12.01.2007 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 mam nadzieję, że to najdłuższy termin z mozliwych, ja chyba nie na tym świecie żyję bo myślałam że jak już zakończymy bój z bankiem, to będzie z górki, może nie na pazurki ale w miarę sprawnie. Zaczynam być coraz bardziej przerażona tą papierologią, a jeszcze nie zaczeliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 12.01.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Tyle, ze wiekszosc gmin nie ma uchwalonych planow, wiec przygotuj sie na 2 do 3 m-cy na uprawomocnienie sie deyzji dot. warunkow zabudowy ot, Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 12.01.2007 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 proszę nie wpędzać mnie w doła!!!!!a można zacząc coś robić nie mając pozwolenia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 12.01.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 tak, oczywiscie - plany architektoniczne, obliczenia, kupowac materialy, umawiac ekipy - z doswiadczenia wiem, ze roboty jest sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.01.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Tak czy owak musisz mieć projekt z obliczeniami konstrukcyjnymi ! Bo chyba nie chcesz po włożeniu kupy kasy, żeby Twój nowy piękny dach runął pod naporem śniegu/wiatru/deszczu/huraganu/trąby powietrznej* ( wstaw właściwe ) Od papierków nie uciekniesz, niestety ... Pozdro i duuuuuuuuuuuużo kasy J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 18.01.2007 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 nie jesttak żle jak myślałam, w dokumentach znalazłam decyzje gminy co do planu zagospodarowania, więc jeden papierek już z głowy, mam tylko nadzieje że taki plan nie ma swojej tzw. daty przydatności???!!!!teraz projekt i pozwolenie na budowęA na pozwolenie na budowe jak długo sie czeka????Pozdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 23.01.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Wedlug KPA do 60 dni (liczmy 2 miesiace) w sprawach skomplikowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 23.01.2007 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Te terminy są okropnie długie, właśnie geodeta mnie poinformował że na mapkę do celów projektowych tez będę czekała prawie miesiąc, szału można dostać A co z przyłączem wodociągowym, z czym trzeba się zgłosić do wodociągów i czy też się czeka???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.01.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Na wszystko się czeka (szybko - tylko króliki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 23.01.2007 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Taka nasza rzeczywistość, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, podobniez zima idzie to i tak niczego bysmy nie mogli zacząć robić, a tak moze zima sie skończy jak my skończymy z papierologią, a potem już tylko -robota!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 22.02.2007 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 No i miesiąc prawie minął i dopiero mamy odpowiedź z Agencji rynku nieruchomości rolnych czy jak to tam zwał, w każdym razie Państwo nie chce skożystać z prawa pierwokupu i chwała mu za to.Teraz jednak mam poważny dylemat o jakie pozolenie muszę występować- na budowe czy na remont. Napewno musimy robć kawałek dachu i jedną ścianę zewnętrzną bo skracamy budynek a ta ściana co została była do tej pory ścianą działową a musi stać sie ściana kończącą budynek???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.02.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Raczej bym to nazwal "Przebudowa oraz wykonanie robot budowlanych polegajacych na: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UJO 22.02.2007 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Ale też trzeba występowac o jakieś pozwolenie prawda ???? Bank przynajmniej do wypłacenia drugiej transzy kredytu przeznaczonej już na remon wymaga pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.02.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Poniewaz zmienia sie wyglad budynku i jego kubatura powinnas uzyskac pozwolenie na budowe tym bardzie ze starasz sie o kredyt (jak napisalas w wiekszosci przypadkow banki wymagaja projektu i pozwolenia na budowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts