Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metr kwadratowy działki

Kejt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z twierdzenia sinusów i owszem można ,zakładasz że działka jest płaska lub prawie płaska.A jeśli jest jakiś spadek terenu? he? Samemu sobie już nie poradzisz.

Jak cala dzialka jest na stoku o tym samym spadku , to chyba tak jakby byla plaska mozna ja liczyc. Ale jak teren jest pofaldowany itp to rzeczywiscie wyzsza szkola jazdy w obliczeniach powierzchni sie zaczyna.

Witam , mąż mynia_pynia wcale nie strzelił babola .

Załóżmy że boki mają wymiary 6cm i 3 cm . To przy kątach prostych figura ta będzie miała największą powierzchnię . Jeżeli zmienimy katy i to wysokość figury nam się zmieni i powstaną dwa trójkąty . Jeżeli trójkąt 1 przeniesiemy na drugą stronę to znowu otrzymamy prostokąt tylko już o mniejszej wysokości czyli o mniejszym boku .

Zgadza się, zgadza. To ja za dużo nie myśląc wypisałem jakieś brednie.

Narysuj ja w jakims programie graficznym - bedziesz miec dokladna powierzchnie.

Z bledem metody obliczeniowej zastosowanej przez ten program.

Proponuje zastosowac metode skonczonych kwadratow.

Dokladnosc mierzenia wszelkich wielkosci(pow., obj. dl, itd) mozesz ustawic dowolnie w wiekszosci programow inzynierskich, jesli masz taka wole to moze byc ustawiona nawet do 10 i wiecej miejsc po przecinku.Sama metoda obliczania pola jest podejrzewam optymalnie dobrana przez tworcow oprogramowania, zapewne w porozumieniu z matematykami.

Daj sobie spokój z tymi wszystkimi programami. Zmierz przekątną, podziel na dwa trójkąty i policz tak jak proponuje mirkan, czyli ze wzoru Herona. Dokładność wyniku zależy wówczas tylko od dokładności pomiaru.

Od tych komputerów niedługo wszyscy zostaniemy wtórnymi analfabetami :wink:

Ale w razie czego gotowca masz tutaj: http://www.poolicz.pl/cql.php?id=215

Twoja działka z padanych wymiarów i wszystkich przedstawionych powyżej obliczeń i szacowań na pewno nie ma więcej niż 1150m2. Więc na pewno warto zadać sobie trochę trudu...

P.S. Jeśli ktoś zechce sprawdzić jaką maksymalną powierzchnię może mieć czworokątna działka o znanych długościach boków może zastosować wzór Brahmagupty. Pozwoli to oszacować, czy sprzedający nie chce nadmiernie zwalcować nasz portfel.

Do tego też jest "liczarka" http://www.poolicz.pl/cql.php?id=70, ale niestety daje fałszywe wyniki - otrzymany tam wynik należy podzielić przez pierwiastek z połowy obwodu.

Żeby nie było - nie mam nic przeciwko ułatwianiu sobie życia przez korzystanie z wynalazków typu programy kalkulacyjne. Chodziło mi raczej o to, że przyciętny zjadacz chleba - inwestor ma do dyspozycji taśmę mierniczą i kalkulator. I żeby zmierzyć i policzyć, lub przynajmniej w dobrym przybliżeniu oszacować powierzchnię działki wcale nie potrzebuje dalmierzy, teodolitów czy specjalistycznego programu inżynierskiego. To są narzędzia ułatwiające pracę ludziom zajmującym się pomiarami profesjonalnie.

Nam musi wystarczyć geometria.