Goni_Mnie_Peleton 14.01.2007 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Tak sobie mysle , ze gdyby na dzialce usupac wiele gorek to jej powierzchnia niewatpliwie by wzrosla. Piekniej tez by moglo byc Jak tak naprawde geodeci licza powierzchnie dzialki? Biora pod uwage wzniesienia? Jesli tak to juz wiem jak wzbogadzic sie o co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 14.01.2007 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Z twierdzenia sinusów i owszem można ,zakładasz że działka jest płaska lub prawie płaska.A jeśli jest jakiś spadek terenu? he? Samemu sobie już nie poradzisz. Jak cala dzialka jest na stoku o tym samym spadku , to chyba tak jakby byla plaska mozna ja liczyc. Ale jak teren jest pofaldowany itp to rzeczywiscie wyzsza szkola jazdy w obliczeniach powierzchni sie zaczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 14.01.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam , mąż mynia_pynia wcale nie strzelił babola . Załóżmy że boki mają wymiary 6cm i 3 cm . To przy kątach prostych figura ta będzie miała największą powierzchnię . Jeżeli zmienimy katy i to wysokość figury nam się zmieni i powstaną dwa trójkąty . Jeżeli trójkąt 1 przeniesiemy na drugą stronę to znowu otrzymamy prostokąt tylko już o mniejszej wysokości czyli o mniejszym boku . Zgadza się, zgadza. To ja za dużo nie myśląc wypisałem jakieś brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 15.01.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Narysuj ja w jakims programie graficznym - bedziesz miec dokladna powierzchnie. Z bledem metody obliczeniowej zastosowanej przez ten program. Proponuje zastosowac metode skonczonych kwadratow. Dokladnosc mierzenia wszelkich wielkosci(pow., obj. dl, itd) mozesz ustawic dowolnie w wiekszosci programow inzynierskich, jesli masz taka wole to moze byc ustawiona nawet do 10 i wiecej miejsc po przecinku.Sama metoda obliczania pola jest podejrzewam optymalnie dobrana przez tworcow oprogramowania, zapewne w porozumieniu z matematykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmd 15.01.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Daj sobie spokój z tymi wszystkimi programami. Zmierz przekątną, podziel na dwa trójkąty i policz tak jak proponuje mirkan, czyli ze wzoru Herona. Dokładność wyniku zależy wówczas tylko od dokładności pomiaru. Od tych komputerów niedługo wszyscy zostaniemy wtórnymi analfabetami Ale w razie czego gotowca masz tutaj: http://www.poolicz.pl/cql.php?id=215 Twoja działka z padanych wymiarów i wszystkich przedstawionych powyżej obliczeń i szacowań na pewno nie ma więcej niż 1150m2. Więc na pewno warto zadać sobie trochę trudu... P.S. Jeśli ktoś zechce sprawdzić jaką maksymalną powierzchnię może mieć czworokątna działka o znanych długościach boków może zastosować wzór Brahmagupty. Pozwoli to oszacować, czy sprzedający nie chce nadmiernie zwalcować nasz portfel. Do tego też jest "liczarka" http://www.poolicz.pl/cql.php?id=70, ale niestety daje fałszywe wyniki - otrzymany tam wynik należy podzielić przez pierwiastek z połowy obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 15.01.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 programy czy kalkulatory internetowe, wszystko prowadzi do wtornego analfabetyzmu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 15.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 programy czy kalkulatory internetowe, wszystko prowadzi do wtornego analfabetyzmu... Dowodow na to w tym watku nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 15.01.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 zaiste prawde kolega pisze, moze ktos ma dziecko w wieku gimnazjalnym to moglby zadac prace domowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmd 16.01.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Żeby nie było - nie mam nic przeciwko ułatwianiu sobie życia przez korzystanie z wynalazków typu programy kalkulacyjne. Chodziło mi raczej o to, że przyciętny zjadacz chleba - inwestor ma do dyspozycji taśmę mierniczą i kalkulator. I żeby zmierzyć i policzyć, lub przynajmniej w dobrym przybliżeniu oszacować powierzchnię działki wcale nie potrzebuje dalmierzy, teodolitów czy specjalistycznego programu inżynierskiego. To są narzędzia ułatwiające pracę ludziom zajmującym się pomiarami profesjonalnie.Nam musi wystarczyć geometria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 16.01.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Zgadzam sie absolutnie. Kazdy zaprezentowal tu po prostu rozna metode obliczenia, ja akurat mialem pod reka Cad wiec wrzucilem cos obliczonego na szybko, jak sadze mimo wszystko dosc dokladnie..pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts