mynia_pynia 12.01.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Jeszcze dodam że ostatnio zliczałam powierzchnie dzieląc figurę na trójkąty w szkole średniej a było to 12 lat temu Na studiach już szliśmy na łatwiznę i obliczaliśmy programami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 12.01.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Mirek_Lewandowski napisał: Dopuser napisał: Powierzchnia: 35.92 x 31.98 = 1148.7216 m2 Nieprawda. Niekoniecznie. Oczywiscie, ze nieprawda. Takie uproszczenia moga wprowadzic w blad. Na tej samej zasadzie mozna stwierdzic, ze srednio polskie psy maja 3,66 nog. Najlepiej narysowac rzut i obliczyc pole figury. Ale jak? Hmmm... 6-ta klasa podstawowki. Bez urazy! Akurat moj syn ostatnio przerabia te kwestie. Pytanie podchwytliwe (dotyczace m.in. powierzchni rombu, taki ksztalt pewnie ma ta dzialka): jaki jest wzor na powierzchnie trapezu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 12.01.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 ArtiW napisał: Mirek_Lewandowski napisał: Dopuser napisał: Powierzchnia: 35.92 x 31.98 = 1148.7216 m2 Nieprawda. Niekoniecznie. Oczywiscie, ze nieprawda. Takie uproszczenia moga wprowadzic w blad. Na tej samej zasadzie mozna stwierdzic, ze srednio polskie psy maja 3,66 nog. Najlepiej narysowac rzut i obliczyc pole figury. Ale jak? Hmmm... 6-ta klasa podstawowki. Bez urazy! Akurat moj syn ostatnio przerabia te kwestie. Pytanie podchwytliwe (dotyczace m.in. powierzchni rombu, taki ksztalt pewnie ma ta dzialka): jaki jest wzor na powierzchnie trapezu? a - długa podstawa b - krótka podstawa h - wysokość h(a+b)/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 12.01.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 ArtiW napisał: Mirek_Lewandowski napisał: Dopuser napisał: Powierzchnia: 35.92 x 31.98 = 1148.7216 m2 Nieprawda. Niekoniecznie. Oczywiscie, ze nieprawda. Takie uproszczenia moga wprowadzic w blad. Na tej samej zasadzie mozna stwierdzic, ze srednio polskie psy maja 3,66 nog. Ze względów logicznych Matka Natura nie pozwala by średnio polskie psy miały 3.66 nóg Wymiar działki 1148.7 m2 jest tym bardziej prawdopodobny im bardziej działka ma kształt zbliżony do prostokąta, a dyskutowana działka właśnie taka jest (Odchylenie średnich wymiarów wynosi mniej niż 0.4 metra). mynia_pynia obliczył 1148.41 m2. Różnica 0.3m2 jest praktycznie nieistotna bo dokładność pomiaru geodezyjnego mieści się w granicach - o ile dobrze wiem - 0.20 metra na punkt... naprawdę nie trzeba strzelać z armaty by zabić komara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 12.01.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Dopuser napisał: Ze względów logicznych Matka Natura nie pozwala by średnio polskie psy miały 3.66 nóg Ale to nie logika, tylko matematyka lub statystyka. Jesli pewien % psow bedzie mialo 3 lub 2 nogi (np. po wypadkach), to srednia wyjdzie np. 3,66. Z kolei, jesli mowimy o prawdopodobienstwie, to nic nie mam do w/w obliczen. Odchylka od prawdy jest pewnie niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 12.01.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 adrian napisał: a - długa podstawa b - krótka podstawa h - wysokość h(a+b)/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 12.01.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Narysowalem dzialke w Auto Cadzie(program inzynieryjny) polaczylem wszystkie boki dzialki koncami - poza jednym naroznikiem - bez zmiany dl. bokow oczywiscie, koncowka jednego boku wystajaca poza koncowke drugiego ma niecaly 1 cm, nie jest to wiec 100% dokladny pomiar. Wyszlo: 1148.3997 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 12.01.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 TOMI1975 napisał: Narysowalem dzialke w Auto Cadzie(program inzynieryjny) polaczylem wszystkie boki dzialki koncami - poza jednym naroznikiem - bez zmiany dl. bokow oczywiscie, koncowka jednego boku wystajaca poza koncowke drugiego ma niecaly 1 cm, nie jest to wiec 100% dokladny pomiar. Wyszlo: 1148.3997 mkw. Wreszcie jakis praktyk! Teoretycy (wlacznie ze mna) sie znalezli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 12.01.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Poprawka !!!Wszystkie odpowiedzi to "gówno prawda"!!! Panowie i Panie musi być podany kształt działki !!!Ja policzyłam w MicroStation - też program bardzo profesjonalny (lepszy od AutoCAD i droższy - używany i stworzony dla NASA) i wyszło mi (post wyżej) moja figura to "prostokąt". Właśnie mój nie mąż (też geodeta - o podłożu informatycznym) obalił moją teorie, narysował dwa „romby” jeden łagodny drugi ścięty mocno i ....!!!!Powierzchnia pierwszego wyszła mu 1160 m2, a drugiego 460m2 !!!???!!!. A więc wszyscy mają racje, bo zależy, kto jaką sobie figurę zmontował z tych czterech podanych długości oczywiście przy takich założeniach jak autor podał, czyli miary 36.20 i 35.64 są naprzeciwległe, i 32,36 i 31,60 też są naprzeciwległe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 13.01.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 mynia pynia, cosik mi nie pasuje. Jak to możliwe, że figura o różnych kształtach, ale cały czas o tej samej sumie boków może mieć różną powierzchnię. Mąż strzelił jakiegoś babola. To tak jak kawałek plasteliny o obj. np V=0,01m3. Jakbyś jej nie ugniotła (w dłoniach oczywiscie, bo zaraz ktoś napisze, że zmniejszy objetość prasą), dalej masz 0,01m3, tylko w takim kształcie, że ni w ząb tego nie porachujesz. A najlepsze jest to, że jest kupa postów, a nie ma takiego samego wyniku. W temacie matematyki nie mozna się dogadać, a co dopiero w sejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 13.01.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Marzin napisał: mynia pynia, cosik mi nie pasuje. Jak to możliwe, że figura o różnych kształtach, ale cały czas o tej samej sumie boków może mieć różną powierzchnię. Mąż strzelił jakiegoś babola. To tak jak kawałek plasteliny o obj. np V=0,01m3. Jakbyś jej nie ugniotła (w dłoniach oczywiscie, bo zaraz ktoś napisze, że zmniejszy objetość prasą), dalej masz 0,01m3, tylko w takim kształcie, że ni w ząb tego nie porachujesz. A najlepsze jest to, że jest kupa postów, a nie ma takiego samego wyniku. W temacie matematyki nie mozna się dogadać, a co dopiero w sejmie Witam , mąż mynia_pynia wcale nie strzelił babola . Załóżmy że boki mają wymiary 6cm i 3 cm . To przy kątach prostych figura ta będzie miała największą powierzchnię . Jeżeli zmienimy katy i to wysokość figury nam się zmieni i powstaną dwa trójkąty . Jeżeli trójkąt 1 przeniesiemy na drugą stronę to znowu otrzymamy prostokąt tylko już o mniejszej wysokości czyli o mniejszym boku . obrazuje to dokładnie rysunek: http://images14.fotosik.pl/23/94c1724e32d9d124.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 13.01.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Ho ho ho, ale sie matematyczny watek zrobil:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 13.01.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 ten wątek wystąpił dwa razy, a ja napisałam w jaki sposób to policzyć, tylko niestety w tym drugim wątku, do którego nikt nie zajrzał. Dlatego zamieszczam link do mojej odpowiedzi. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1572323&highlight=#1572323 Wystarczy zastosować podany tam wzór Herona i sprawa załatwoiona. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__dziobek1 13.01.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 KAS01 napisał: Narysuj ja w jakims programie graficznym - bedziesz miec dokladna powierzchnie. Z bledem metody obliczeniowej zastosowanej przez ten program. Proponuje zastosowac metode skonczonych kwadratow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 13.01.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Chyba chodzilo Ci o Metode Elementu Skonczonego? Ale ona sluzy do innych zastosowan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt 13.01.2007 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam wszystkich bardzo serdecznie i równie serdecznie dziękuję za eszelkie sugestie. Liczę tak jak proponujecie i w każdym / prawie / przypadku wychodzi mi inny wynik. A jeśli chodzi o sprawdzenie w księdze wieczystej... cała sprawa polega na tym, że tematowa działka jest podzielona przez geodetę, który w przeszłości popełniał kilka różnych drobnych błędów.... Generalnie rzecz biorąc jestem czwarty dzień przed umową notarialną wg. której ww. działka ma 1300 mkw. Jak bym nie liczyła nie wychodzi mi to.... Najważniejsze w tym wszystkim - dla mnie - jest to, że chciałabym zapłacić za tyle mkw. ile otrzymam, a nie tyle co / być może błędnie jest naniesione na mapkach /. Różnica w mkw.1300, które mam zapłacić, ok.1149 mkw.,za które powinnam zapłacić to w tych rejonach ... wierzcie mi... spore pieniądze. Pytanie,obiecuję po raz ostatni - ile ona ma mkw ? Dzięki za dotychczasowe wpisy. Pozdrawiam Kaśka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 13.01.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Najlepiej, gdybys narysowala ksztalt dzialki i umiescila je w watku. Wtedy bedzie mozna policzyc z najmniejszym prawdopodobienstwem bledu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 13.01.2007 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Zapewniam , że wzór Herona jest jak najbardziej prawidłowy. Opis znajdziesz w mojej odpowiedzi pod tym linkiem. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1572323&highlight=#1572323 Jeśli masz mapę, zmierz przekątną i licz Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 14.01.2007 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 GACUŚ napisał: Marzin napisał: mynia pynia, cosik mi nie pasuje. Jak to możliwe, że figura o różnych kształtach, ale cały czas o tej samej sumie boków może mieć różną powierzchnię. Mąż strzelił jakiegoś babola. To tak jak kawałek plasteliny o obj. np V=0,01m3. Jakbyś jej nie ugniotła (w dłoniach oczywiscie, bo zaraz ktoś napisze, że zmniejszy objetość prasą), dalej masz 0,01m3, tylko w takim kształcie, że ni w ząb tego nie porachujesz. A najlepsze jest to, że jest kupa postów, a nie ma takiego samego wyniku. W temacie matematyki nie mozna się dogadać, a co dopiero w sejmie Witam , mąż mynia_pynia wcale nie strzelił babola . Załóżmy że boki mają wymiary 6cm i 3 cm . To przy kątach prostych figura ta będzie miała największą powierzchnię . Jeżeli zmienimy katy i to wysokość figury nam się zmieni i powstaną dwa trójkąty . Jeżeli trójkąt 1 przeniesiemy na drugą stronę to znowu otrzymamy prostokąt tylko już o mniejszej wysokości czyli o mniejszym boku . obrazuje to dokładnie rysunek: http://images14.fotosik.pl/23/94c1724e32d9d124.jpg pozdrawiam Z lekcji matematyki pamietam , ze najwieksza powierzchnie przy danym obwodzie bedzie mialo kolo. A ze rozne figury o tym samym obwodzie maja rozna powierzchnie , mozna sie przekonac ukladajac na rozne sposoby np 4 zapalki. W zeszlym roku grodzilem dzialke , dluga i w miare waska , wyszlo prawie 400 m ogrodzenia . Oj chcialbym bardzo zeby te prawie 400m tworzylo przynajmniej kwadrat Jak ktos sie ze mna nie zgadza to chetnie zamienie dluga i waska dzialke o obwodzie dajmy na to 400m na dzialke w ksztalcie kwadratu o obwodzie 350m ( w podobnej lokalizacji oczywiscie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 14.01.2007 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Marzin napisał: mynia pynia, cosik mi nie pasuje. Jak to możliwe, że figura o różnych kształtach, ale cały czas o tej samej sumie boków może mieć różną powierzchnię. Mąż strzelił jakiegoś babola. To tak jak kawałek plasteliny o obj. np V=0,01m3. Jakbyś jej nie ugniotła (w dłoniach oczywiscie, bo zaraz ktoś napisze, że zmniejszy objetość prasą), dalej masz 0,01m3, tylko w takim kształcie, że ni w ząb tego nie porachujesz. A najlepsze jest to, że jest kupa postów, a nie ma takiego samego wyniku. W temacie matematyki nie mozna się dogadać, a co dopiero w sejmie Objetosc plasteliny bedzie taka sama , ale powierzchnia utworzonej bryly bedzie rozna. Najmniejsza powierzchnie bedzie miec kula. Najwieksza plastelina potraktowana walkiem do ciasta. Mozesz sprawdzic. Milej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts