Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Iskierki Ady i Piotra

pluszku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dalej nie zdecydowalismy sie na kolor dachowki oraz elewacji.Z jednej strony 2 na 3 nowobudowane domy w Polsce za żółte wiec chcielismy wybrac inny kolor, ale zaden nam nie pasuje. Podobna watpliwosc mamy z kolorem dachowki. Nie chcemy czerwonej czy zielonej dachowki. Na razie mamy 2 wersje : albo kolorystyka podobna jak na zdjeciu albo czarna dachowka i lekko zoltawa elewacja.

• 3 weeks później...
Dziękujemy za życzenia. Bardzo miło nas zaskoczyliście Ado i Piotrze, myśleliśmy, że nas nikt nie zauważy. Niedługo zaczniemy naszą historię budowy.

Pozdrawiamy nieznajomi ze Śląska. mamy nadzieję, iż do końca spełnienia naszych i Waszych marzeń nie będziemy tylko nieznajomymi.

Pozdrowionka Krysia i Kazik :) :D

Witam, mam pytanie, ta cena podana ponizej za stan surowy otwarty to jest liczona cena robocizny wybudowania domu + koszty zakupu materiałów + połozenie wieźby i dachówek? Tak?

kości zostały rzucone

podpisalismy umowe na wykonanie stanu surowego otwartego

z pustaka max, z dachowka ceramiczna Roben

cena wraz z przylaczem wodnym oraz wjazdem na dzialke

142.590 brutto

Witaj.

Z ciekawości po Twoich komentarzach do mojego domku....zerknęłam na Twój dziennik budowy.

Po pierwsze primo....nie zauważyłam nigdzie linku do projektu żebym mogła sobie pooglądać....ale to nic ....poszukałam na własną rękę :D . Znalazłam....bardzo mały , prosty, ładny domek. Już go kiedyś oglądalam kiedy szukałam dla siebie projektu.

I teraz tak: uważam, że cena 142000 za wybudowanie tego domu w stanie surowym zadaszonym jest według mnie za wysoka. Ale rozumiem, że to cena którą dał Ci developer....czyli ktoś kto buduje i zaopatruje się sam w materiały.... to zawsze wychodzi dużo drożej .... choćby nie wiem jaki kit Ci wciskali o rabatach i dobrych cenach....rabaty zawsze zostają u nich w kieszeni .... a inwestor myśli że wygrał nie wiadomo jaki los na loterii :lol: .

Ale oczywiście to Twoja decyzja.

Budujemy dom większy od Twojego (130m pow.użytk.+ 30 m garaż dwustanowiskowy).

My zdecydowaliśmy się na wynajęcie ekipy sprawdzonej u sasiada....ekipa najlepsza w całej okolicy....terminy pozajmowane na max na najbliższe 2 lata :wink: . Więc tak jak ci już pisałam ekipa weźmie za robociznę 25000zł ....od fundamentów po dach łacznie ze wszystkimi ścianami, kominami, schodami, położeniem więźby i pokryciem dachu.... i co tam jeszcze trzeba.....pilnować ich nawet nie trzeba...pilnuje ich bardzo rzeczowy majster :wink:

Czyli do pełnej setki (tyle przeznaczyliśmy na ten etap)żeby zamknąc stan surowy zadaszony na materiały zostanie nam 75000zł..... biorąc pod uwagę brak zewnętrznego ocieplenia tylko beton kom. 36,5 oraz gont na dachu, zero piwnic, jeden strop.....uważam że spokojnie nam to wystarczy.

Dlatego uważam, że jeśli wynająłbyś ekipę do wybudowania i zakupowałbyś sam materiały wyszłoby Cię to duuuużo taniej.

Pozdrawiam.

rozwazalem taka wersje

szukalem takich ekip, lecz nie majac dojscia ladowalem na koncu kolejki czyli

zalapywalem sie na robote najwczesniej w 2008 roku

coz - teraz takie czasy, ze dawniej ten pogardzany "robol" obecnie jest "specjalista" na ktorego uslugi ustawiaja sie kolejki

wszyscy 30 latkowie chca sie budowac jednoczenie wszyscy 20 latkowie chca isc na studia a czesc 40 latkow wyjechala na zachod

szukalem ekip i z polecenia i z ogloszen np. na gratce lecz nikt nie mial wolnych terminow na 2007 rok

musialem zatem wynajac all-inclusive zeby w ogole z robota ruszyc w 2007 roku

jak juz jakis "pan Jasiu" mial wolny termin to rzucal haslo - "fundamenty robocizna 10.000 zl i decyduj sie szybko bo juz mam 7 klientow na ten rok"

sporo szukam roznego rodzaju okazji na gratce i innych serwisach

dostrzgam pewna zaleznosc:

w Katowicach i miastach satelickich od 1/2 roku zaczal sie jakis amok.

Kupno jakiejkolwiek sensownej dzialki jest juz niemozliwe - nawet po 100 zl/m2. Oferowane sa tylko dzialki z jakimis felerami np. linia sredniego napiecia, warsztat samochodowy w granicy, szerokosc 10 m lub halas od 2 pasmowki.

W Dabrowie ktora lezy 20 km od Katowic dzialka za 80 zl/m2 staje sie standardem i to jeszcze przy zalozeniu ze nie ma w okolicy lasu lub jeziora bo wtedy cena rosnie razy 2. Jednoczesnie pojawia sie sporo oglosze sprzedazy starych domow w Katowicach lub mieszkan w Katowicach czy miastach satelickich. Po prostu wszystcy wyprowadzaja sie za miasto. Na potege buduja nowe osiedla domkow jednorodzinnych lub szeregowek.

Efekt - brak dzialek i brak ekip. Pewnie gdybym poczekal z 2-3 lata to rynek by sie juz nasycil - ale ja nie chce czekac. 30 latek juz stuknelo jakis czas temu i coraz bardziej zaczyna mi zalezec na czasi.

Pluszku-wiesz jak my robiliśmy kiedy szukaliśmy ekipy? na początku nie byliśmy zdecydowani na tą ekipe od sąsiada...chcieliśmy sprawdzić jeszcze kilka i wybrać najlepszą.

Po prostu popołudniami jeźdiliśmy samochodem po obrzeżach miasta i normalnie jeśli napotkaliśmy jakiś dom w budowie( a jest ich tu mnóstwo) -zwyczajnie tam właziliśmy i pytaliśmy ekipę o terminy, warunki..... i przy okazji mogliśmy na miejscu obejrzeć jak robota idzie :wink: .

Dało się znaleźć ekipę na budowę w 2007r ....szukaliśmy jesienią ubiegłego roku, czyli jakieś 3 miesiące temu..... ale po przemyśleniue i popytaniu wybraliśmy górali od sąsiada....mieliśmy szczęście że się zgodzili bo jak już wspomniałam terminy mają pozajmowane....ale sąsiad szepnął słówko, ja do tego byłam nahalna....zgodzili się :D .

Tak samo jeśli chodzi o zakup materiałów.... jeśdzimy, zbieramy wyceny....jeszcze pewnie sporo sobie pojeździmy..... na wszystko trzeba poświęcić sporo czasu i energii....ale przekłada się to na oszczędności na budowie.

Życzę powodzenia i pozdrawiam, Smoczyca.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gdy patrzę na wartosci, które dziś się płaci za stan surowy, to dostaję czkawki.

Życzę Wam powodzenia w realizacji domu, bo własnyy dom, to niesamowita sprawa. Dobrego Budowania!

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jak tam budowa idzie? (już można powiedzieć BUDOWA - jak to fajnie brzmi. :) )

Obejrzałem zdjęcia działki i wiesz co? Niewiele brakowało, a chyba bylibyśmy sąsiadami, a przynajmniej w pobliżu sie budowali, bo swego czasu bardzo poważnie rozważałem tamte okolice. No ale w końcu wyszło trochę inaczej. ;)

Mnie mój dom też się jeszcze na razie mały troche wydaje (a jest 10x16), ale pewnie mam słabą wyobraźnię, bo jakos tego nie widzę urządzonego i wykończonego. Wtedy pewnie się to zmieni. Aha - jak był wytyczony i fundamenty tylko były to mi sie wydawał jeszcze mniejszy! :)