pluszku 15.03.2008 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Pluszku, śliczna ta Wasza Iskierka. Ciemna dachówka wraz oknami w kolorze złotego dębu nadały wyrazisty charakter...SUPER. Mam pytanie o wymiary małych okienek przy wejsciu. Czy są uchylno-rozwierane? Okna sa rozwieralno - uchylne o wymiarach zgodnie z projektem. W naszej Iskierce wiele nie zmienialismy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 17.03.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 a możesz powiedzięc jakiej jest długości i szerokości dom? nie mogę tego nigdzie znaleść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.03.2008 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 a możesz powiedzięc jakiej jest długości i szerokości dom? nie mogę tego nigdzie znaleść 11 m x 9,50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 17.03.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Pluszku dalej nie dają mi spokoju Wasze okienka przy wejściu ...Możesz podać mi wymiary zgodne z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.03.2008 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Pluszku dalej nie dają mi spokoju Wasze okienka przy wejściu ...Możesz podać mi wymiary zgodne z projektem? okna maja wymiary 70 x 95 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.03.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 http://republika.pl/blog_ds_1189624/2431110/tr/globepaques006.gif Oby zdrówko dopisało, by jajeczko smakowało, by szyneczka nie tuczyła atmosfera była miła, by zajączek uśmiechnięty przyniósł wreszcie te prezenty. WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 27.03.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 witaj pluszku, czytam Wasz wątek już któryś raz i nareszcie mogę się dopisać bo nareszcie mam o czym pisać i w związku z tym o co zapytać mam działkę mam na niej - jak i Wy - wierzby... ...a co za tym idzie mam wysoko wodę, rów melioracyjny przy drodze - zaniedbany bardzo, brak wjazdu na działkę... tyle podobieństw (chyba). Mam pytanie do Was - doświadczonych inwestorów: czy 500-600 zł za zrobienie wjazdu, to znaczy: 4 kręgi i położenie ich w tym rowie koparką (pogłębienie go przedtem) oraz poprawienie kondycji rowu wzdłuż drogi (w sumie ten bok działki ma około 25 metrów) to dużo czy mało czy normalnie? Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.03.2008 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 witaj pluszku, czytam Wasz wątek już któryś raz i nareszcie mogę się dopisać bo nareszcie mam o czym pisać i w związku z tym o co zapytać ciach(...) Mam pytanie do Was - doświadczonych inwestorów: czy 500-600 zł za zrobienie wjazdu, to znaczy: 4 kręgi i położenie ich w tym rowie koparką (pogłębienie go przedtem) oraz poprawienie kondycji rowu wzdłuż drogi (w sumie ten bok działki ma około 25 metrów) to dużo czy mało czy normalnie? Pozdrawiamy! Witam W sumie nasz dziennik raczej do super ciekawych nie nalezy wiec dziwie sie ze ktos go czyta. Budowa idzie slamazarnie, ekipa bez rewelacji, ceny rynkowe .... Po roku czasu na wszystko patrzy sie inaczej. Rok temu gdy bylem zielony to "zrobienie wjazdu" wydawalo sie wielka filozofia. Trzeba bylo zglosic ten fakt do zarzadu drog i mostow, złozyc podanie o zajecie pasa dogowego, zrobic projekt organizacji ruchu na czas robienia wjazdu i na samym koncu zrobic wjazd. Troche mnie to przerazilo. Zleciłem zrobienie wjazdu mojemu wykonawcy. On to tymczasem wszystko olał, tzn. olał zarzad drog i mostow, urzad miejski, olal projekt organizacji ruchu. Po prostu postawił "biało-czerwone" pachołki, pomiedzy nimi rozwiesił tasme i zrobił wjazd. Teraz z ta wiedza gdybym mial ponownie zrobic wjazd to tez nie robiłbym całego "cyrku". 4 sztuki metrowych betonowych rur to 200 zl. Pogłebienie rowu pod wjazd to 1 osoba + szpadel i 2 godziny pracy - mozna zrobic samemu. Pogłebiasz row, wrzucasz rury (z pomoca brata, szwagra czy jeszcze kogos), zasypujesz piaskiem i tłuczniem. Dlasze pogłebienie rowu na odcinku 25 m to 2-3 soboty z piwkiem i na słoneczku. Tak bym zrobil teraz. A rok temu to w zarzadzie drog i mostow kazali mi przyjsc z projektem "organizacji ruchu na czas zamkniecia psas drogowego". Jednoczesnie wskazano mi kto taki projekt moze wykonac (koszt to 500 zl). Reasumujac. 500 zl za robote na gotowo to dobra cena. Kupujac samemu rury i robiac wszytko sam mozna miec podobny wjazd + pogłebiony row za polowe tej ceny. Jedna osoba na 100 moze jednak miec pecha i jakis urzednik moze sie doczepic do braku papierow - a wtedy lepiej by spadlo to na wykonawce, przynajmniej warto miec o tym pojecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 27.03.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Szczerze? Znaleźliśmy Wasz wątek szukając na forum zwrotu "podmokła działka"... bo taka jest właśnie nasza. I dlatego Wasz wątek jest dla nas ciekawy. A "Iskierka" również jest jednym z naszych faworytów I Wasze rady i obserwacje są dla nas bardzo cenne. Pozdrawiamy i dzięki za odpowiedź! PS. Wykonawca - zresztą polecony/załatwiony przez "tubylca" byłego właściciela naszej działki - nie będzie papierologii załatwiał. Więc tego cena nie obejmuje. "Tubylec" twierdzi, że można bez tego - sam się buduje i robił wjazd nie zgłaszając tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.03.2008 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 "Tubylec" twierdzi, że można bez tego - sam się buduje i robił wjazd nie zgłaszając tego. Czasami, zaznaczam czasami mozna z tym miec problem gdy ktos zakapuje lub podczas odbioru budynku. Do uzyskania pozwolenia na budowe tez potrzebna byla opinia zarzadu drog i mostow - ta na szczescie byla wydawana bezplatnie. Dzialka podmokła? Chyba za bardzo sie tym przejąłem, podniosłem dom nad poziom obecnego gruntu i teraz musze kombinowac skad wziac ziemie do obsypania budynku. Zaklad zieleni miejskie sprzedaje ziemie w cenie 500 zl za wywrotke 5 m3 a to zaledwie wystarczy na pokrycie 50 m2 warstwa 10 cm grubosci. W sumie bed potzrbowal cos kolo 30 m3 czyli kolejne 3000 zl pojdzie na to. Uwazajcie by nie przesadzic z wynoszeniem domu ponad teran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 27.03.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Zaklad zieleni miejskie sprzedaje ziemie w cenie 500 zl za wywrotke 5 m3 a to zaledwie wystarczy na pokrycie 50 m2 warstwa 10 cm grubosci. W sumie bed potzrbowal cos kolo 30 m3 czyli kolejne 3000 zl pojdzie na to. Uwazajcie by nie przesadzic z wynoszeniem domu ponad teran. OK, dzięki! My wstępnie wyliczyliśmy, że będzie nam potrzebne około 30 wywrotek po 6-10 m3 każda Ale będziemy szukali ziemi z wykopów ("oddam ziemię"), pomoże nam znajomy, który podobno wie gdzie uderzyć o to. Pod warunkiem oczywiści, że nie będzie to żwir czy inny gruz. Jeden pan już nam proponował "utwardzenie działki gruzem" - gdzie ci ludzie mają głowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.03.2008 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Zaklad zieleni miejskie sprzedaje ziemie w cenie 500 zl za wywrotke 5 m3 a to zaledwie wystarczy na pokrycie 50 m2 warstwa 10 cm grubosci. W sumie bed potzrbowal cos kolo 30 m3 czyli kolejne 3000 zl pojdzie na to. Uwazajcie by nie przesadzic z wynoszeniem domu ponad teran. OK, dzięki! My wstępnie wyliczyliśmy, że będzie nam potrzebne około 30 wywrotek po 6-10 m3 każda Ale będziemy szukali ziemi z wykopów ("oddam ziemię"), pomoże nam znajomy, który podobno wie gdzie uderzyć o to. Pod warunkiem oczywiści, że nie będzie to żwir czy inny gruz. Jeden pan już nam proponował "utwardzenie działki gruzem" - gdzie ci ludzie mają głowę... Zwir czy gruz to jeszcze 1/2 biedy. Najgorsza jest glina. Ja bede kombinowal z piaskiem. Piasek jest 3 krotnie tanszy niz ziemia. Tam gdzie potrzeba to wyrownam piaskiem a na to dam 15 cm grubosci warstwe humusu. Niestety u mnie okolica taka, ze humusu nikt oddac nie chce. Gline to i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa67 22.04.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Coś mi ten domek dziwnie znajomy...Pluszku! Nasze domki sa bardzo podobne- dach w takim samym kolorze i okna też - złoty dąb. Widzę ,że macie wstawioną bramę garażową. Jaką zamontowaliście i ile was kosztowała? My własnie zastanawiamy się nad wyborem bramy.....Pozdrawiam-Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 23.04.2008 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Coś mi ten domek dziwnie znajomy... Pluszku! Nasze domki sa bardzo podobne- dach w takim samym kolorze i okna też - złoty dąb. Widzę ,że macie wstawioną bramę garażową. Jaką zamontowaliście i ile was kosztowała? My własnie zastanawiamy się nad wyborem bramy..... Pozdrawiam-Ewa Brama Krispol 230 x 240 cm wraz z napędem i montażem kosztowała 4200 zl. W sumie zależało nam na drobnych przetłoczeniach (kwestia gustu - kasetony nam sie nie podobały) oraz na kolorze złoty dąb. Sprzedawca od Krispola był najbardziej elastyczny, dla innych sprzedawcow moj wymiar bramy byl niestandardowy, lub nie bylo drobnych przetłoczen w kolorze złoty dąb. A Twoj domek to gdzie jest i na jakich zdjeciach mozna go zobaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 23.04.2008 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Kiedys na forum znalazłem wątek o sposobach walki z kretami.Dziwiłem sie bardzo - po co komu walczyc z kretami - to takie niewinne stworzonka.Niewinne do czasu az zachciało mi sie przejechac po działce kosiarka.Krecie kopki to okropnosc - juz ich nie lubie.Tymczasem panowie kontynuuja tynkowanie na poddasza.To dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 24.04.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Tymczasem panowie kontynuuja tynkowanie na poddasza. To dobrze. No pewnie ,że dobrze i oby tak dalej a już za moment będzie po robotach i spokojniutko wypijesz za zdrowie wszystkich majstrów, którzy , dzięki Bogu, juz nie kreca się dokoła domku A nie byłabym sobą, gdybym nie "przylazła" tu z pytaniem: Na wczesniejszych zdjęciach zauwazyłam, że okna przy drzwiach wejściowych i owe drzwi są na równym poziomie, natomiast na ostatniej fotce drzwi sa niżej. Skąd ta różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.04.2008 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A nie byłabym sobą, gdybym nie "przylazła" tu z pytaniem: Na wczesniejszych zdjęciach zauwazyłam, że okna przy drzwiach wejściowych i owe drzwi są na równym poziomie, natomiast na ostatniej fotce drzwi sa niżej. Skąd ta różnica? Standardowe drzwi maja wysokosc okolo 206-209 cm. W projekcie Iskierki drzwi maja wysokosc 235 cm. Tez na to poczatkowo nie zwrocilem uwagi. Dostrzeglem dopiero gdy chcialem kupic drzwi. Takie drzwi trzeba zrobic albo "na miare" albo od góry trzeba dodac tzw. "świetlik". Oba te rozwiazania pociagaja za soba dodatkow koszty ok. 350-500 zl. Ponadto takie drzwi wygladaja nienaturalnie wysokie. Dlatego drzwi sa zwykle 209 cm a odstęp od gory będzie jakos zabudowany (nie bede robil drugiego nadproza, tylko jakies prety zbrojeniowe plus stryropian i karton gips). To samo dotyczy sie drzwi zewnetrznych w kotłowni. Spostrzegawcza "bestia" jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 24.04.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 he,heBestia to dobre określenieA jakie okna połaciowe posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.04.2008 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 he,he Bestia to dobre określenie A jakie okna połaciowe posiadasz? Jesli chodzi o firme - to Velux. W łazience - 140 x 78 takie łazienkowe czyli białe od srodka z plastikowym wykonczeniem. W korytarzu 112x78 "zwykle" czyli z drewnianym wykonczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 24.04.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A czy to są okna obrotowe czy uchylno-obrotowe?a jeśli choodzi o to okno łazienkowe to mam rozumieć, ze ono jest drewniane, wewnątrz pokryte białum plastikiem a z zewnątrz...??sorry z a dociekliwość ale czasem wolę łopatologię niz niewiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts