Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Iskierki Ady i Piotra

pluszku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A propo syna. Chyba poznałem jego preferencje seksualne. Pozyczył sobie od mojego mlodzego brata gazete o komputerach, przegladal ja sobie spokojnie w swoim pokoju. Nagle wyszedl z pokoju z wycietym nożyczkami fragmentem reklamy przedstawiajacym ponętną blondynke w skąpym stroju, seksownej pozie i w kajdankach na rekach i powiedzial, ze sie z nią ożeni. Niezle, jak na 4,5 roku.

Wiem, wiem. To dawno było...

Chcę tylko powiedzieć/napisać że masz przynajmniej klarowna sytuację. Mój syn (lat 5), jak go ostatnio chciała przed blokiem koleżanka pocałować, wiał tak, że się przewrócił i całe ręce pościerał. Hmmm. Zastanawiam się czy to powód do niepokoju ...

• 3 weeks później...
A......., no to poczekamy.

I zmiana tematu. Czy twoja brama garażowa to "typówka" (chodzi mi o rozmiary)?

Chyba tak, chociaz dla roznych producentow rozne rozmiary sa typowe.

Dla jednego typowe jest 225 cm, dla drugiego 230 cm a dla trzeciego 240 cm.

Wybrałem takiego dla ktorego moja brama była typowa i nie było zadnych problemow czy doplat zwiazanych z wykonaniem.

Aha - nie była to firma z "wielkiej trojki" Hormann, Normstall czy Wisniowski

ale swojski, polski Krispol.

Pamiętam ,że masz Krispola i dlatego pytałam czy to typówka, bo dla nich typowe to 2400x2250. Z naszych pomiarów wychodzi że mamy 2400x2300.

Różnica w cenie jak dla mnie duża , zważywszy ze chodzi o 5cm:

-typowa z ,montażem i automatyką 3690,

- nietypowa 4190

Jakby nie było, ponieważ nie mamy jeszcze wylanej posadzki, zawsze można wylać o te brakujace cm wiecej.

Pamiętam ,że masz Krispola i dlatego pytałam czy to typówka, bo dla nich typowe to 2400x2250. Z naszych pomiarów wychodzi że mamy 2400x2300.

Różnica w cenie jak dla mnie duża , zważywszy ze chodzi o 5cm:

-typowa z ,montażem i automatyką 3690,

- nietypowa 4190

Jakby nie było, ponieważ nie mamy jeszcze wylanej posadzki, zawsze można wylać o te brakujace cm wiecej.

Nie pamietam ceny swojej bramy.

Podane przez Ciebie ceny sa oczywiscie z 7% Vatem oraz montażem?

Wiecej niz 4000 zl nie placilem.

Jak chcesz moge w domu sprawdzic w rachunkach.

Za 3 sztuki drzwi z montażem oraz brame płaciłem w sumie 8000 zl.

Witaj Pluszku! Ja apropos duzego zuzycia gazu przy silnym wietrze....Czy to nie jest przypadkiem wina wentylacji grawitacyjnej? Tzn przy silnym wietrze działa ona "zbyt dobrze" powodując zbytnie wychłodzenie domu...?

Jestem na etapie podejmowania decyzji odnośnie wentylacji mechanicznej wiec, sam rozumiesz, szukam ZA ;)

Witaj Pluszku! Ja apropos duzego zuzycia gazu przy silnym wietrze....Czy to nie jest przypadkiem wina wentylacji grawitacyjnej? Tzn przy silnym wietrze działa ona "zbyt dobrze" powodując zbytnie wychłodzenie domu...?

Jestem na etapie podejmowania decyzji odnośnie wentylacji mechanicznej wiec, sam rozumiesz, szukam ZA ;)

Zapewne wentylacja grawitacyjna powoduje wieksze straty ciepła. Tylko kto to w własciwy sposob policzy. Nie mam zadnych drzwi wewnetrznych - w wiatrołapie temperatura taka sama jak w salonie. Tymczasem w wiatrołapie nie ma progu przy drzwiach zewnetrznych i szczelina na 2 cm duza.

Poniekad przepuszczam pieniadze przez komin :evil:

Nie ma takze parapetow wewnetrznych i od okien troche ciagnie.Brama garazowa tez ma zostawiona szpare na polozenie plytek w garazu.

Reasumujac moje aktualne zuzycie gazu jest na pewnie sporo zawyzone.

Obejrzałem fotki i co widzę, Pluszku ostro finiszuje. Prąd, woda, c.o., piecyk z zasobnikiem na ścianie, miło popatrzeć. Co do wentylacji grawitacyjnej, to jestem ciekaw jak się będzie sprawowała. U mnie i u moich znajomych z reguły któryś z kanałów robi za nawiew. Da się z tym żyć.

Cała moja nadzieja w rurze do kominka.

Bardzo bym chciał aby powietrze było na tyle "uprzejme" by właziło tą rurą a nie np. kratka w łazience :x

Pluszku przyjacielu drogi mój, też takową rurę posiadam. Niestety, domki mamy zbyt szczelne. Oczywiście nie przesądzajmy sprawy, u Ciebie być może wszystko zadziała super. Gdyby jednak nie zadziałało, to spokojnie , naprawdę można z tym żyć, nie jest to jakaś specjalna uciążliwość. Dobrze że zdecydowałeś się na gazik, kotłownia może wtedy spełniać więcej funkcji. U mnie jest kotłownia, pralnia , suszarnia i miejsce na dużą zamrażarę się znalazło. Pomieszczenie wprost nieocenione.

Pluszku, a gdzie nowe fotki?

Utknąłęś nas tym zamglonym zachodzie słońca i co ....posucha .....

Zapodawaj te parapety :lol:

To wszystko przez zime. Zanim wroce z pracy to jest juz ciemno a weekendy ostatnio jakos "uciekaja przez palce". Brak zdjec jednak nie oznacza braku postepow prac. Juz niedługo ruszy budowa kabiny prysznicowej z luksferow a gres na podłoge ma przyjechac w przyszlym tygodniu. Zdjecia beda ..... obowiazkowo.

No widzisz pluszku -można robić parapetówkę (zewnetrzną). :lol:

Zewnetrzną i wewnetrzną tez.

wiesz, dach u mnie robiła ekipa gorali

butelki po okolicznych działkach do tej pory gdzies w trawie porozrzucane widac

(rzucali nimi z dachu?)

napisz 'bez kadzenia' jak podoba Ci sie kolor parapetow w połączeniu z oknami - bo ja dalej mam spore watpliwosci co do doboru kolorow