Ania155 11.01.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Zastanawiam się nad wentylacją mechaniczną z rekuperatorem. Jednak inwestycja 11 tyś zł za instalację+ rekuperator (bez ziemnego wymiennika ciepła) przy ogrzewaniu eco groszkiem zwraca się po około 10-ciu latach. Nie wiem jak żywotne są te rekuperatory i jaki jest koszt utrzymania (prąd, konserwacja, wymiana filtrów itp). Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami i wiedzą na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 11.01.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 ja jestem zwolennikiem rekuperatora - nawet bez GWC sam mam w domu i jestem z tego bardziej niż zadowolony. Co do zwrotu nakładów - nie patrz na to jedynie jak na oszczędność ciepła - dzięki temu masz w domu zawsze świeże powietrze, możliwość zainstalowania na parterze okien nieotwieralnych (zawsze to jakaś oszczędność), brak kominów wentylacyjnych (masz jedynie wyrzutnię). Jeśli chodzi o filtry to w moim przypadku są to "kawałki płótna" odkrajam kawałek i wkładam na jego miejsce, zastępując zabrudzony - koszty - jakieś 30 zł na rok, czy dwa. Wentylacja mechaniczna działa tak jak ty tego chcesz, a nie tak jak pogoda ma kaprysy (czyli latem też działa dobrze, w przeciwieństwie do grawitacyjnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2007 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 WitajLiczyłaś może ile kosztuje zbudowanie wentylacji grawitacyjnej?Kominy, obróbki dachowe, ograniczenia w rozplanowaniu pomieszczeń, które muszą "byc przytulone" do komina wentylacyjnego. Nawiewniki w superszczelnych oknach (te dziury wiercone wiertarką w pięknych wielokomorowych profilach)Ciekawy jestem.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.01.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 rekuperator jest ciekawym rozwiazaniem i wygodnym tak wiec warto zainwestowac tym bardziej ze nie mozna na to patrzec tylko jako inwestycja do zwrotu bo jest to instalacja podnoszaca komfort mieszkania natomiast jak dla mnie argument o nieotwieranych oknach na parterze nie istnieje bo nei wyobrazam sobie zebym nie mogl otworzyc okna w domu w jakie sloneczny wiosnenny dzien ale moze majac wentylacje mechaniczna moze ta chec mi odjedzie tak czy inaczej moim zdaniem warto zamontowac wentylacje mechaniczna z rekuperatorem i ewentualnie GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misob 13.01.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Po przeczytaniu iluś tam pochwalnych artykułów nt rekuperatora w Muratorach i innych pismach budowlanych też zacząłem się poważnie zastanawiać nad rekuperatorem. Na szczęście robię projekt indywidualny i mój architekt zasięgnął porad u ludzi z branży instalatorskiej po czym mi odradził to rozwiązanie. Argumenty przeciw :- w tych rurach które doprowadzają powietrze stopniowo odkładają sie zanieczyszczenia których nie ma jak usunąć- jest to rozwiazanie nieoplacalne (zwlaszcza jak palisz weglem) : koszt zainstalowania, konserwacji, zużytej energii (mussi chodzić non-stop), amortyzacji- masz dodatkowe urządzenie do konserwacji Pochwalne artykuly to moim zdaniem rodzaj kryptoreklamy - wiadomo, ze czasopisma żyją z reklam, w tym reklam producentów rekuperatorów. Poza tym bylem w domu z rekuperatorem. Urzadzenie zostalo umieszczone nad łazienką na piętrze. Hałas (szum, buczenie) reku jest zwlaszcza w nocy uciazliwy dla domownikow. Jezeli sie zdecydujesz na takie urzadzenie, to szukaj miejsca na rekuperator z dala od sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 13.01.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Na szczęście robię projekt indywidualny i mój architekt zasięgnął porad u ludzi z branży instalatorskiej po czym mi odradził to rozwiązanie. może to dla niego czarna magia a pytał się nie tych co trzeba ? Argumenty przeciw : - w tych rurach które doprowadzają powietrze stopniowo odkładają sie zanieczyszczenia których nie ma jak usunąć zanim coś takiego się odłoży - minie z pięć a może i więcej lat (zakładając że wogóle), a w ostateczności można wymienić kanały wentylacyjne - jest to rozwiazanie nieoplacalne (zwlaszcza jak palisz weglem) : koszt zainstalowania, konserwacji, zużytej energii (mussi chodzić non-stop), amortyzacji nie montuj ogrzewania( możesz się ciepło ubierać), nie rób cwu - zimną wodą też możesz się umyć, etc. reku to przede wszystkim wentylacja, dzięki której odzyskujesz część ciepła uciekającego normalnie przez kominy. Koszt pracy urządzenia jest co najmniej się zwraca, dzięki odzyskiwaniu ciepła. - masz dodatkowe urządzenie do konserwacji konserwacja - raz na kilka miesięcy wymienić filtry. Pochwalne artykuly to moim zdaniem rodzaj kryptoreklamy - wiadomo, ze czasopisma żyją z reklam, w tym reklam producentów rekuperatorów. raczej promowanie nowych i skutecznych rozwiązań. Reklamują też producentów kominów. Poza tym bylem w domu z rekuperatorem. Urzadzenie zostalo umieszczone nad łazienką na piętrze. Hałas (szum, buczenie) reku jest zwlaszcza w nocy uciazliwy dla domownikow. Jezeli sie zdecydujesz na takie urzadzenie, to szukaj miejsca na rekuperator z dala od sypialni. źle wykonana instalacja - u mnie słychać urządzenie jedynie w pomieszczeniu gdzie jest umieszczone. Do sypialni mam dwa metry kanału wentylacyjnego i nic nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 13.01.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 arek budowniczya co z legionellą itp ? Bo dziś nikt nie da głowy, że za parę lat nie pojawi się w naszym domu. Myślę, że np. gruntowy wymiennik ciepła to może być niezła wylęgarnia. Niestety na dzień dzisiejszy jeszcze nic nie wiemy o reku i skutkach ubocznych związanych z jego wieloletnim użytkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 13.01.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 arek budowniczy a co z legionellą itp ? Bo dziś nikt nie da głowy, że za parę lat nie pojawi się w naszym domu. Myślę, że np. gruntowy wymiennik ciepła to może być niezła wylęgarnia. Niestety na dzień dzisiejszy jeszcze nic nie wiemy o reku i skutkach ubocznych związanych z jego wieloletnim użytkowaniem. Bakterie i grzyby muszą mieć warunki do rozwoju (np wilgoć) a tu, z racji ciągłego przedmuchu warunki są wybitnie niekorzystne. A wentylacja mechaniczna, a taką jest ta z rekuperatorem) jest stosowana od kilkudziesięciu lat (choćby drapacze chmur). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 13.01.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 [ Bakterie i grzyby muszą mieć warunki do rozwoju (np wilgoć) a tu, z racji ciągłego przedmuchu warunki są wybitnie niekorzystne. A wentylacja mechaniczna, a taką jest ta z rekuperatorem) jest stosowana od kilkudziesięciu lat (choćby drapacze chmur). Czy mam rozumieć że to jest to samo? Nadmienię, że w klimatyzatorze też masz nawiew suchego powietrza a dziadostwo potrafi się tam zagnieździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 13.01.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Jestem na etapie projektu i jestem zdecydowany na zastosowanie rekuperatora. Zamierzam go sam zbudować, bo 11 czy też 15 tys. to wg mnie za dużo. Uważam jednak, ze montaż reku i oczekiwanie na zwrot inwestycji to nieporozumienie. To wg mnie raczej się nie zwróci. Wystarczy policzyć, że straty wentylacji wynosa 10-15% a odzysk ciepła to wg mnie ok 50% góra (nie wierzę w 90% podawane przez producentów) to wychodzi że zaoszczędzamy ok. 5-7% ciepła. Czyli przy rachunkach rzędu 3000 tys na rok wychodzi ok. 150-200 zł, więc każdy moze sobie policzyć zwrot z inwestycji. Doliczyć trzeba jeszcze prąd jaki zużywa rekuperator .... może wyjść to na zero. Fakt, że wyrzucamy więcej powietrza i tym samym ciepła z budynku pominąłem. Rekuperator w domu to zdecydowanie lepszy komfort, brak suchego powietrza, lepsza wentylacja w porównaniu z grawitacyjną, brak ciągów wstecznych, większa sterowalność. Właśnie dlatego chcę mieć rekuperator a nie ze względu na oszczędność rachunków za ogrzewanie. Zresztą w wątku o reku samodzielnie zrobionym, Jezier tez pisał, że nie oczekuje oszczędności związanych z zamontowaniem reku. Co do syfu w przewodach to mam pytanie, kto czyści przewody wentylacyjne w tradycyjnej wentylacji ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek budowniczy 13.01.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 [ Bakterie i grzyby muszą mieć warunki do rozwoju (np wilgoć) a tu, z racji ciągłego przedmuchu warunki są wybitnie niekorzystne. A wentylacja mechaniczna, a taką jest ta z rekuperatorem) jest stosowana od kilkudziesięciu lat (choćby drapacze chmur). Czy mam rozumieć że to jest to samo? Nadmienię, że w klimatyzatorze też masz nawiew suchego powietrza a dziadostwo potrafi się tam zagnieździć. to samo ale na mniejszą skalę, a bakterie w klimatyzatorach zdarzają rzadko i to w tych rzadko używanych i zaniedbanych ( brak odpowiednich filtrów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 13.01.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Co do syfu w przewodach to mam pytanie, kto czyści przewody wentylacyjne w tradycyjnej wentylacji ???? zgadza się nikt tego nie czyści, bo kominy wentylacyjne majś głównie wywiewać powietrze z domu a żródłem powietrza są np nawiewniki którymi powietrze bezpopśrednio przedostaje się do pomieszczenia i wielkość a raczej długość nawiewnika jest minimalna. Zastosuj klkudziesięciometrowy przewód w czerpni i po kilku latach użytkowania zrób pomiar bakteriologiczny tego wlotu od strony reku, a zwykłego nawiewnika okiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Oczywiście, można, co wielu ludzi udowadnia z wielkim zapałem, postawić sobie bardzo szczelny dom. Można wstawić na sciany nawet i 30cm styropianu. Można kupić i zainstalować okna z potrójnym oszkleniem i wielokomorowymi profilami ram.TYLKO POTEM W TYCH RAMACH MUSIMY ZROBIĆ WIERTARKĄ NIEMAŁĄ DZIURĘ, BO BĘDZIE GRZYBEK!Można też uzasadniać, że to jest najlepsze, najekonomiczniejsze i jedyne rozwiązanie. Wszystko można. Tylko po co?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.01.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witamtemat był dość dokładnie opisany w linkuhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63741&highlight=rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 13.01.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Co do syfu w przewodach to mam pytanie, kto czyści przewody wentylacyjne w tradycyjnej wentylacji ???? zgadza się nikt tego nie czyści, bo kominy wentylacyjne majś głównie wywiewać powietrze z domu a żródłem powietrza są np nawiewniki którymi powietrze bezpopśrednio przedostaje się do pomieszczenia i wielkość a raczej długość nawiewnika jest minimalna. Zastosuj klkudziesięciometrowy przewód w czerpni i po kilku latach użytkowania zrób pomiar bakteriologiczny tego wlotu od strony reku, a zwykłego nawiewnika okiennego. W rekuperatorach mamy przecież filtry, kkóre zatrzymują sporo zanieczyszczeń, w tradycyjnej wentylacji raczej nie. Popatrz w kuchni gdzie jest gaz i sporo się gotuje jak wyglądają okapy i kratki wyciągowe .... tłuszcz i kurz który tam się osadza (kurz jak wiadomo to pożywka dla roztoczy). Jakoś nokogo to do tej pory nie zabiło ani też nie zjadło . Nie przesadzajmy, kurz i bakterie są wszedzie, w reku jest duży ciąg powietrza, który zapobiega wilgoci i chyba niszczy bakterie beztlenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 14.01.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Zdecydowanie nie rób GWC- mam i uważam że jest bez sensu. Wleciało tam trochę wody i teraz się zastanawiam jak ją wypompować. I tak wrzutnie powietrza są w innych miejscach więc na pewno nie robiłabym tego drugi raz. Na szczęście było to tanie. Ale reku i generalnie centrala nawiewno-wywiewna bardzo OK. W domu mamy komfort zawsze świeżego powietrza. Po smażeniu ryby czy naleśników włączam na drugi bieg i szybko jest fajne powietrze. Nigdy nie mam w domu zaduchu, wilgoć po budowie (np. tynki) szybko wywiewa. Nie wlatają mi do domu komary (bo okien nie otwieram). Okna tańsze bo bez kombinowanych nawieweników. Wygoda, komfort. W upały chłodno, w mrozy ciepło. Dom ocieplony dobrze styropianem więc ciepło i energooszczednie. Same plusy. Jedyne co, to trzeba zadbać żeby centrala była w miejscu oddalonym od pomieszczeń w których się przebywa - bo jest głośna. U nas to garaż, oddzialony od reszty domu pomieszczeniem gospodarczym. Cena - jak porównasz z kosztami budowy kominów to cena jest OK. Kup tańszą dachówkę i już masz kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 14.01.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Na razie jestem za... bo moim zamierzeniem jest likwidacja komina wentylacyjnego (chyba nie będzie potrzebny mając w domu rekup.?). Usytuowanie owego komina jest beznadziejne i jeden problem z głowy. Zalet widzę dużo z posiadania wentylacji mechanicznej, obawiam się ewentualnego hałasu... a co z dłuższą nieobecnością w domu np. podczas wakacji, czy można to urządzenie na ten czas zupełnie wyłączyć? No i jak się teraz za to zabrać kiedy projekt jest gotowy (w projekcie dwa kominy w tym jeden wentylacyjny), pozwolenie w ręku ... gdzie można najkorzystniej takie urządzenie zainstalować, czy może to być kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 21.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Znajomy ma Dospela Economyc 300 II i na początku wciskali mu sprzet z silnikami chińskiej produkcji i one ponoć były gośne. W końcu jak sie doprosił to wymienili mu na urzadzenie z silnikiem austriackim czy szwajcarskim i sprzęt pracuje cicho, dodatkowo postawiony jest na wełnie co powoduje, ze nie przenosza sie drgania i ponoc w nocy go nie słychac.Jestem za sama wentylacja mechaniczna GWC mnie nie interesuje. Powiedzcie mi jak sie sprawdza mechaniczna wentylacja z kominkiem? nie wyciąga dymu z kominka? Słyszałem ostatnio, ze przy kominku potrafi zassać powietrze i kominek jest odczuwalny w mieszkaniu, ale jaka prawda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 21.02.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 mam zamontowany system Dospela z centrala Economic II 300, jeszce nie bylo rozruchu wiec nie wiem jak chodzi.w kwestii gwc glikolowego sa rozne opinie napewno w dospelu cena rozbraja ok 13 tys. podobno dobrym rozwiazaniem jest kliamtyzator kanałowy z pompą ciepła. co o tym sadzicie? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 21.02.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Zdecydowanie nie rób GWC- mam i uważam że jest bez sensu. Wleciało tam trochę wody i teraz się zastanawiam jak ją wypompować. I tak wrzutnie powietrza są w innych miejscach więc na pewno nie robiłabym tego drugi raz. Na szczęście było to tanie. Ale reku i generalnie centrala nawiewno-wywiewna bardzo OK. W domu mamy komfort zawsze świeżego powietrza. Po smażeniu ryby czy naleśników włączam na drugi bieg i szybko jest fajne powietrze. Nigdy nie mam w domu zaduchu, wilgoć po budowie (np. tynki) szybko wywiewa. Nie wlatają mi do domu komary (bo okien nie otwieram). Okna tańsze bo bez kombinowanych nawieweników. Wygoda, komfort. W upały chłodno, w mrozy ciepło. Dom ocieplony dobrze styropianem więc ciepło i energooszczednie. Same plusy. Jedyne co, to trzeba zadbać żeby centrala była w miejscu oddalonym od pomieszczeń w których się przebywa - bo jest głośna. U nas to garaż, oddzialony od reszty domu pomieszczeniem gospodarczym. Cena - jak porównasz z kosztami budowy kominów to cena jest OK. Kup tańszą dachówkę i już masz kasę. a jaka masz centrale ze jet taka glosna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts