j-j 21.02.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Zaoszczedzic mozna i to sporo U mnie wychodzi ok. 72,1 kWh/m2*rok wiecej niz z rekuperatorem. to jakiś dziwny mam dom bo u mnie wychodzi takie zapotrzebowanie na m2 powierzchni a nie mam reku Napisalem ze o tyle wiecej mi wychodzi a nie tyle wlasnie Pzdr. mi wychodzi tyle zapotrzebowania na energie w sezonie bez rekuperatora !!! W każdym domu normowo OZC powinno wynosić dokładnie wg obliczeń od 91 do 120 kWh/m2*rok i tyle wyniesie jeśli ocieplimy zgodnie z normą (współ. U będzie zgodny z normą po uwzględnieniu mostków termicznych i bez reku oczywiście z grawitacyjną). niemożliwe fotograf ociepla nie standardowo, lepiej niż nakazuje norma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 21.02.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 niemożliwe fotograf ociepla nie standardowo, lepiej niż nakazuje norma! jak już to niestandardowo aż sie bałem robić rekuperator coby elektrownia nie zbankrutowała jakbym nie musiał grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 26.02.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Czy ma ktos namiary na ekipe montującą rekuperatory z okolic Kalisza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 27.02.2008 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Zdecydowanie nie rób GWC- mam i uważam że jest bez sensu. Wleciało tam trochę wody i teraz się zastanawiam jak ją wypompować. I tak wrzutnie powietrza są w innych miejscach więc na pewno nie robiłabym tego drugi raz. Na szczęście było to tanie. Czyli nieprawidlowo wykonany GWC nie jest dobry, zreszta (niespodzianka!) podobnie jak nieprawidlowo postawiony dom. Zaskakujace? 1. wentylacja dzialajaca ZAWSZE, niezaleznie od pogody/pory roku/temperatury = mechaniczna i tylko taka 2. oszczednosci w pkt 1 mozna uzyskac stosujac rekuperator. Grawitacyjny, nieprzewidywalny i zupelnie niekontrolowany wyplyw ciepla z domu jest dla mnie zupelnie niedopuszczalny i po prostu mnie nie stac na takie kompletnie bezsensowne straty 3. jak dla mnie dom bez wentylacji (czyli grawitacyjna, patrz pkt. 1) to tak jak by to byl dom bez jednej sciany - to rowniez jest niedopuszczalne i chore. Jesli stawia sie cywilizowane i dostosowane do aktualnych cen energii i potrzeb wymagania, wentylacja mechaniczna jest koniecznoscia, a rekuperator logicznym i uzasadnionym nastepstwem. Jesli ktos tego nie potrzebuje, pewnie wystarczy mu duzy namiot lub jaskinia .... Nie powiem, w namiocie moze byc przyjemnie i nastrojowo, ale na pewno nie zaciagnal bym kredytu na np 30 lat na postawienie namiotu ... Swoja droga brak lazienki i latanie do slawojki za stodole tez sie jeszcze stosuje, ale jeszcze raz podkresle - nie wzial bym na takie rozwiazania kredytu na przytoczone wczesniej 30 lat ..... Po co stawia sie domy pasywne (zwlaszcza w krajach, ktore nie sa tak zacofane jak nasz)? Dla szpanu? Zeby byc trendy? Czy moze dlatego, ze ceny energii rosna jak glupie i to sie nie zmieni na plus? Jak dla mnie odpowiedz jest prosta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.02.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Sako Gwoli uzupełnienia (bo sie zgadzam z Tobą ow kors) : Wiem, ze w Polsce trudno w to uwierzyć, ale myślę, że na Zachodzie zdarzaja sie tacy dziwni ludzie, ktorzy buduja domy pasywne, bo uwazaja, ze dzieki temu robia cos dobrego dla środowiska. Oczywiście taka postawa w Polsce uważana jest za debilizm (bo to sie Panie przecie NIE OPŁACA - przecie palenie weglem jest TAAAAKIE tanie, ze po co komu styropian!?), ale na zgniłym moralnie (sic!) Zachodze czasem ludzie patrza dalej, niż na własny portfel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 27.02.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 ... ale myślę, że na Zachodzie zdarzaja sie tacy dziwni ludzie, ktorzy buduja domy pasywne, bo uwazaja, ze dzieki temu robia cos dobrego dla środowiska. ... Kazdy ma prawo wyboru za swoje pieniadze A tym, ktorzy stosuja pionierskie i zupelnie nieoplacalne technologie mozna tylko dziekowac za przecieranie szlakow i pobudzanie rynku przekladajace sie na zwiekszenie asortymentu i spadek cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 27.02.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam A czy nie jest prawdą że rekuperator pożera rocznie prądu za 500-1000zł (500zł przy 100W /h ) + do tego filtry po kilkadziesiąt zł co 3-4 miesiące ? Toż to dwa miesiące grzania ......... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 27.02.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 j-j,o ile dobrze pamietam, to norma zaklada 0,35 W/m2K dla scian wielowarstwowych0,50 W/m2K dla sciany jednowarstwowej Dziwi Cie, ze fotograf ociepla lepiej niz dopuszcza norma .... przeciez wszyscy tak robia ... a "idacym z duchem czasu" rekuperatorowcom nie wypada inaczej .... piwopijca, z serwera IMiGW mozna zebrac informacje na temat srednich miesiecznych temperatur w Polscesrednie za 6 miesiecy (okres grzewczy Pazdziernik - Marzec) wygladaja nastepujacoZIMA 2003/2004 1.7 CZIMA 2004/2005 2.1 CZIMA 2005/2006 -0,3 C !!! ta sroga zima!!ZIMA 2006/2007 4,7 CZIMA 2007/2008 - patrzac na lutowe mrozy ta zima bedzie cieplejsza niz 2006/2007 Biorac pod uwage te dane Tz srednia szesciomiesieczna wyniosi + 3C - z Twoich 72 kWh/m2*rok zostanie tylko 30,6 kWh - dodajac sprawnosc REKU na poziomie 70 % - zostaje nieco ponad 20 kWh/m2 - odejmujac koszty utrzymania - filtrow energii wymiany czegostam - jestemy w domu czyli na poziomie tego ...co wyliczyl fotograf I jeszcze jedno .... wiekszosc uzytkownikow wentylacji mechanicznej (nawet na tym forum) przyznaje, ze chodzi raczej o komfort niz spodziewane zyski ... (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 27.02.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam A czy nie jest prawdą że rekuperator pożera rocznie prądu za 500-1000zł (500zł przy 100W /h ) + do tego filtry po kilkadziesiąt zł co 3-4 miesiące ? Toż to dwa miesiące grzania ......... pozdrawiam Przy 100W/h to będzie 100*24*365 / 1000 * 0,35zł = 306zł U mnie wentylatory będą średnio pracowały z mocą 40W, a więc w sumie 80W, ale ja mam dosyć mały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 28.02.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 piwopijca, z serwera IMiGW mozna zebrac informacje na temat srednich miesiecznych temperatur w Polsce srednie za 6 miesiecy (okres grzewczy Pazdziernik - Marzec) wygladaja nastepujaco ZIMA 2003/2004 1.7 C ZIMA 2004/2005 2.1 C ZIMA 2005/2006 -0,3 C !!! ta sroga zima!! ZIMA 2006/2007 4,7 C ZIMA 2007/2008 - patrzac na lutowe mrozy ta zima bedzie cieplejsza niz 2006/2007 Biorac pod uwage te dane Tz srednia szesciomiesieczna wyniosi + 3C - z Twoich 72 kWh/m2*rok zostanie tylko 30,6 kWh - dodajac sprawnosc REKU na poziomie 70 % - zostaje nieco ponad 20 kWh/m2 - odejmujac koszty utrzymania - filtrow energii wymiany czegostam - jestemy w domu czyli na poziomie tego ...co wyliczyl fotograf I jeszcze jedno .... wiekszosc uzytkownikow wentylacji mechanicznej (nawet na tym forum) przyznaje, ze chodzi raczej o komfort niz spodziewane zyski ... (Y) Jestes w zwiazku z tym w stanie zaryzykowac ze tak juz bedzie do konca swiata i jeden dzien dluzej, a przynajmniej przez np. 5-10 lat? Ja tez nie twierdze ze tylko dla oszczednosci chce miec reku, latem nie masz oszczednosci ale masz chlodek za niewielkim kosztem. Latem nawiew musi byc silniejszy, planuje wymiane zwiekszac wtedy do 2x, o tej porze roku rekuperator jest niepotrzebny (przynajmniej w ciagu dnia), wiosna i jesienia przydaje sie jak najbardziej, mysle ze mozna wtedy nie wlaczac ogrzewania jezeli temperatury spadaja ponizej 10-15*C, ciepelko bedzie z "odzysku" Myslisz ze jestem taki naiwny i wierze w to ze zawsze zaoszczedze dzieki temu? Przy temperaturze +3*C wychodzi mi ok. Qh 10244 kWh/rok, przy reku wychodzi ok. Qh 4695 kWh/rok. Zmniejszyla mi sie powierzchnia ogrzewania na 201m2 a kubatura na 472m3. Pozbawilem jedno pomieszczenie ogrzewania i jest tam cieplej niz z ogrzewaniem bo planowalem 20*C a wychodzi mi 23*C, po czesci sasiedztwa lazienki z 24*C i rekuperatorowi z temp. 16*C - zmniejsza sie tez koszty instalacji podlogowki, bo miala tam byc. Mowa o pralnio-suszarni, daje tam wieksze wymiany powietrza niz w innych pomieszczeniach (z grawitacyjna raczej malo prawdopodobne zeby tak pokombinowac) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 28.02.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 piwopijca Hehehe szamanem nie jestem, zebym przepowiadal przyszlosc ..ale jesli mialbym postawic kase, zycie ...glowe - wybralbym "czerwone" - ocieplenie klimatu niz "czarne" ze stanie sie zimnosc Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 28.02.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A ja jestem niestety przeci rekuu - bo go MAM. Moja rodzina ma ciągłe problemy z bolącymi gardłami i nosem - bo jest za suche powietrze - zero wilgoci - wszystko się skrapla na wymienniku - odradzam mimo pozornych oszczędności i świerzego powietrza - zamiast reku mogłem kilka razy za fryko z rodziną nad morze wyjechać i zysk niewspółmiernie większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 28.02.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A ja jestem niestety przeci rekuu - bo go MAM. Moja rodzina ma ciągłe problemy z bolącymi gardłami i nosem - bo jest za suche powietrze - zero wilgoci - wszystko się skrapla na wymienniku - odradzam mimo pozornych oszczędności i świerzego powietrza - zamiast reku mogłem kilka razy za fryko z rodziną nad morze wyjechać i zysk niewspółmiernie większy a jakie reku masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.02.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 wszystko się skrapla na wymienniku Skoro się skrapla to jednak trochę wilgoci masz. Może w to nie uwierzysz ale na wymienniku skrapla ci się z powietrza usuwanego z domu a nie z tego doprowadzanego. Czy powietrze dostarczane będzie przez reku czy wpadnie ci przez okno to na poziom wilgotności w domu nie ma to wpływu. Chociaż są też rekuperatory, które oprócz ciepła potrafią odzyskiwać też wilgoć z powietrza usuwanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 28.02.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Jeden przypadek kiedy powietrze moze byc wysuszone to polaczenie went z reku oraz DGP. Wtedy moze sie osuszac, poniewaz temperatury sa zupelnie inne niz te ozdyskane z domu Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 28.02.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 piwopijca, Hm ...nie bardzo rozumiem jak chcesz osuszyc powietrze DGP ? mozesz jasniej ... Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 28.02.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Nie ja che, wydaje mi sie ze tak sie bedzie dzialo gdy powietrze bedzie zbyt cieple z inst. DGP ktora (widzialem takie propozycje w sieci) podlaczona bedzie do wentylacyjnej instalacji. Suche, gorace powietrze z kominka bedzie mieszac sie ze swiezym, wilgotnym powietrzem.No moge sie mylic, ale tak na logike chyba powinno byc? Zakadam ze jezeli ktos buduje sobie inst. DGP to po to zeby ogrzwac dom, a wiec temperatura owego bedzie musiala byc spora. Pewnie inaczej bedzie jesli jakos uda sie komus odpowiednio dobrac parametry zeby powietrze nie bylo osuszane Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 28.02.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Może się mylę, ale chyba nie do końca jest tutaj jasne, skąd powstaje efekt "suchego powietrza". A sprawa jest bardzo prosta: 1. Maksymalna wilgotność powietrza (czyli ilość pary wodnej) jest zależna od temperatury tego powietrza. 2. Powietrze o wyższej temperaturze jest w stanie przenieść więcej pary wodnej niż powietrze chłodniejsze. 3. Nasze odczucia jednak nie zależą od wilgotności bezwzględnej (czyli faktycznej zawartości pary wodnej w powietrzu) ale od wilgotności względnej (czyli stosunkowi faktycznej ilości pary wodnej do tego ile tej pary powietrze może unieść) 4. W zimę na dworze występuje chłodne powietrze o niewielkiej wilgotności bezwzględnej (mało faktycznej ilości pary wodnej), jednak ze względu na jego niską temperaturę jego wilgotność względna jest odpowiednio wysoka (bo zimne powietrze nie może unieść dużo wilgoci) i dlatego na dworze nie odczuwamy efektu "suchego powietrza" 5. Dopiero gdy ogrzejemy to zimne powietrze, a więc zmniejszymy jego wilgotność względną (nie zmieniając wcale faktycznej ilości pary wodnej jaką w sobie zawiera) zaczyna nam dokuczać suchota. Koniec mądrości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 A ja jestem niestety przeci rekuu - bo go MAM. Moja rodzina ma ciągłe problemy z bolącymi gardłami i nosem - bo jest za suche powietrze - zero wilgoci - wszystko się skrapla na wymienniku - odradzam mimo pozornych oszczędności i świerzego powietrza - zamiast reku mogłem kilka razy za fryko z rodziną nad morze wyjechać i zysk niewspółmiernie większy czyli masz urządzenie z którego nie potrafisz korzystać. Temat wielokrotnie wałkowany na forum - Droga redakcjo... pusciłem 600 m3/h i teraz mam sucho w domu. Dlaczego? Dlaczego??! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.04.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 A tak mnie zaciekawiło jak to jest z GWC ... skoro reku wyrównuje temperaturę powietrza wychodzacego i wchodzącego to jeżeli wpuścimy z GWC niższą temperaturę o 10 stopni niż na dworze (latem) to reku idealny ze 100% sprawnością i tak podgrzeje ją do temperatury jak jest w pomieszczeniu więc efektu schłodzenia nie będzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts