Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATOR tak czy nie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tak mnie zaciekawiło jak to jest z GWC ... skoro reku wyrównuje temperaturę powietrza wychodzacego i wchodzącego to jeżeli wpuścimy z GWC niższą temperaturę o 10 stopni niż na dworze (latem) to reku idealny ze 100% sprawnością i tak podgrzeje ją do temperatury jak jest w pomieszczeniu więc efektu schłodzenia nie będzie???

1. reku nie ma sprawnosci 100%, niezaleznie od checi sprzedawcow i producentow :)

2. nie do temperatury w pomieszczeniu, a tylko o polowe delta t

3. w lecie uzywa sie np kasety letniej czy bypassu reku, wlasnie zeby uniknac tego efektu

Gość Edyta Chromińska

Witam wszystkich.

Ja też przymierzam się do rekuperatora. Mój dom jest jeszcze w fazie projektowania ale już o tym myślę, ponieważ chciałam zaoszczędzić i usunąć z projektu komin wentylacyjny, gdyż przy rekuperatorze jest on zbędny. Byłam u architekta a on co?? Że z takimi nowościami to nigdy nic nie wiadomo... :-?

Zalecał mi pozostanie przy tradycyjnych kominach a jak już bardzo chce to mogę i tak zrobić sobie ten rekuperator a w razie czego będę też miała drugą wentylację (czyli, że mam sobie zakleić kratki w grawitacyjnej a używać rekuperatora)???

Nie za bardzo mi się podoba ten pomysł. Czy ktoś z Was ma tak w domu? Może faktycznie warto zrobić ten komin w razie jak te rekuperatory okażą się lipą albo będę miała pecha i kupię jakiś niedorobiony lub źle zrobią mi instalację. Ale z drugiej strony nie mogę budować domu z myślą, że wszystko będzie źle i wszystko muszę mieć podwójne (np. dwa piece w kotłowni na wypadek gdy, przydom oczyszcz. scieków i szambo, itp)....

Co robić?

Adam - problem jest taki, ze nie ma na kogo zmienic! Ilu jest projektantow, ktorzy choc w zarysach kumaja o co chodzi w tym budownictwie energooszczednym? Mam wrazenie, ze ci ludzie nic nie czytaja, niczym sie nie interesuje i klepia w kolko to, co ich nauczono w szkole 30 lat temu. Zgroza!

Moi wykonawcy to inzynierowie po polibudzie, jeden nawet wciaz tam wyklada i mam te same problemy!

"Ale jak to nie bedzie wentylacji grawitacyjnej? To co bedzie? I to bedzie dzialac?"

hrumpf...

Gość Edyta Chromińska

No dokładnie z tymi architektami tak już jest, chyba że jakiś młody, zapasjonowany i sam się właśnie buduje...

Architekta już nie zmienię bo nawet nie mam na kogo, w małej miejscowości mała konkurencja. Był taki jeden co może lepiej by się znał ale o 500zł droższy o ile nie więcej, bo z tym moim to jeszcze cenę można utargować.

No cóż następnym razem oświadczę mu że ma zlikwidować ten komin i resztą się nie martwić bo od tego są fachowcy. Ja decyzję już podjęłam i to głównie dzięki użytkownikom tego forum :D Dziękuję.

• 2 weeks później...

komina do grawitacyjnej w projekcie nie zlikwidujesz jak nie zalaczysz projektu wentylacji mech.

Jak planujesz w pozniejszym terminie wziac sie za reku, to niech projektant zostawi w projekcie kominy do grawitacyjnej i dopisze adnotacje, ze w przypadku went. mech. zostaje np. komin od kominka i komin od pieca (+ do tego jak planujesz kuchnie gazowa to tez musi miec grawitacyjny komin).

Taki zwyczaj przynajmniej panuje w moim starostwie. Sam jestem swiezo po bojach w tym temacie i oczekuje na pozwolenie.

zdrówka, mrozek1

"Ale jak to nie bedzie wentylacji grawitacyjnej? To co bedzie? I to bedzie dzialac?"

hm... czyli to jednak norma :)

ja zawsze mowie, ze w biurowcach takich po kilkaset metrow tak jest od lat i jest dobrze ;) bo jakby postawili takie kominy jak w naszych chatkach to na dole ciag zasysalby cale meble.

Ale spodobala mi sie jedno zdanie na forum tutejszym, nie pomne czyjego autorstwa.

"Najpierw sie smieja, potem pukaja w glowe, a na koncu pytaja jak to zrobiles"

czyli robic swoje!

zdrowka, mrozek1

Miałem podobne jak Wasze problemy z architektami (mam już czwartego) - dom projektuje już 1,5 roku. Większość udaje tylko że się zna a i tak rysują po swojemu, ale trafiłem na dobrego architekta i rysuje mi tak jak chcę, wentylacja mechaniczna z GWC do części mieszkalnej , piwnica i garaż wentylacja grawitacyjna, do wszystkiego jeden system kominowy (podzielony na odpowiednie sekcje).

Projekt Rekuperatory .pl, wraz wyciągiem w kuchni i pod kuchenkę gazową, reku StorAir 500 , .

Natomiast GWC w systemie Tiechelmanna ze zwykłych rur kanalizacyjnych, nie dajcie nabrać się na system Rehau , jest kosmicznie drogi a różnica niewielka zwróci się za 200 lat, lepiej zainstalować w reku lub klimę

• 5 years później...

misob już napisał, ale...

1. koszty dziś nie są tak duże jak w 2007 :-) - rekuperacja zwraca się po ok.4 latach a nie 10

2. hałas??? źle wykonana instalacja - "pozwiedzaj" więcej domów z reku, większość nie ma problemu z hałasem, zwłąszcza, że jednostki są coraz cichsze

3. wcale nie musi chodzić non-stop: latem i tak będziesz włączał - dla wygody, jak ktoś ma wentylację, to chce korzystać, ale... znajomy (dom na wsi) latem czasem wyłącza i otwiera okno dla "wiejskich zapachów" (choć komary go namawiają na korzystanie z rekuperacji :-) ), no i by-pass gwarantuje, że latem nie ogrzewasz powietrza i w nocy będzie chłodno

4. pozostałe punkty (konserwacja, czyszczenie itp.) patrz: wpis misoba

misob już napisał, ale...

1. koszty dziś nie są tak duże jak w 2007 :-) - rekuperacja zwraca się po ok.4 latach a nie 10

2. hałas??? źle wykonana instalacja - "pozwiedzaj" więcej domów z reku, większość nie ma problemu z hałasem, zwłąszcza, że jednostki są coraz cichsze

3. wcale nie musi chodzić non-stop: latem i tak będziesz włączał - dla wygody, jak ktoś ma wentylację, to chce korzystać, ale... znajomy (dom na wsi) latem czasem wyłącza i otwiera okno dla "wiejskich zapachów" (choć komary go namawiają na korzystanie z rekuperacji :-) ), no i by-pass gwarantuje, że latem nie ogrzewasz powietrza i w nocy będzie chłodno

4. pozostałe punkty (konserwacja, czyszczenie itp.) patrz: wpis misoba

pieprzenie i tyle

zwłaszcza ten 3 punkt o włączaniu ci się udał :lol2: - włączamy tylko w lato na chwilę, a tak non-stop wyłączoną mamy instalację za 15 tyś.

zresztą wszystko co napisałeś to pieprzenie, poza punktem drugim