Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wieloletnia budowa małego domku

Recommended Posts

Zamierzam wybudować dom. Ze względów finansowych będzie musiał być niewielki, tani, oszczędny. I tu rodzą się pytania. Ile może kosztować taki dom?

Znajomy stwierdził że można się zmieścić w 130.000zł (mając uzbrojoną działkę oczywiście). Byłby to dom co prawda niewykończony, ale można się do takiego wprowadzić, a wykańczać latami (w zależności od sytuacji finansowej). Na ile to jest prawdą?

Myślę nad rozpoczęciem budowy niewielkiego (ok 120m2) domu z użytkowym poddaszem. Wg projektu jaki mi się spodobał, na parterze byłyby dwa pokoje, mała łazieneczka i kuchnia (czyli wszystko co niezbędne). A poddasze chciałbym robić już po wprowadzeniu się do takiego domku. Pytanie czy można zrobić tylko parter, a potem np po 5 latach wstawić schody i wykończyć poddasze (mam na myśli tutaj wszystko - okna, drzwi, tynk, itp)?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomysły.

Wszystko można!

Buduję podobny dom - 118 m2 powierzchni. Na początku parter, potem (za kilka lat) poddasze. To znaczy tak było w planach. Teraz widzę, że lepiej część prac wykonać teraz, bo wyjdzie taniej i bez zbędnych kłopotów później. Tzn.

1. Wszelkie prace "mokre" na poddaszu (np. wylewki) lepiej zrobić od razu, bo potem się będzie strasznie brudzić w całym domu.

2. Ocieplić dach też lepiej od razu, bo będzie przez strop uciekało sporo ciepła. Choć można jakoś odizolować strop, np. położyć na nim jakiś materiał izolacyjny.

3. Jeśli ocieplisz dach, to od razu najlepiej położyć płyty GK, potem się strasznie pyli w całym mieszkaniu przy szlifowaniu (choć też da się przeżyć)

4. Przed płytami warto wstawić okna dachowe połaciowe (jeśli takie są), bo potem ich obróbka jest dosyć skomplikowana.

W sumie doszedłem do tego, że na poddaszu lepiej zrobić wszelkie poważniejsze roboty od razu, zostawić na później tylko wykończenie (podłogi, malowanie, część instalcji itp.)