Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inteligentny dom

Recommended Posts

Nie wiem jak przegapilem ten temat i wpisalem sie na ogolnie elektrycznym... :oops:

Tez probuje sie przygotowac do inteligentnej instalacji w EIB systemie, uzywajac produktow firmy ABB.

Macie z nimi jakies doswiadczenie?

http://www02.abb.com/GLOBAL/PLABB/PLABB043.NSF/viewunid/7AACBB8CC0F366F6C1256C5200345E2A/$file/EIB+w+domach+jednorodzinnych.pdf

• 8 months później...
Mam zamontowany system Xcomfort ( http://www.xcomfort.pl ) w swoim domku i działa bez zarzutu. Na razie zastosowałem same proste aplikacje typu zapalanie świateł ogrodowych na pilota, zamonowałem również przycisk do zapalania lampki nocnej przy łóżku mojego synka (użyłem do tego przycisku bezprzewodowego oraz adapter do gniazdka).

witam

u nas tez bedzie Xcomfort, jestesmy na etapie projektu instalacji

napisz prosze kilka zdan jak u Ciebie sprawuje sie ten system?

czym sterujesz bezprzewodowo? a co masz podpiete "klasycznie"?

jak sprawuje sie home manager?

dzieki

• 3 years później...
Sam jestem użytkownikiem inteligentnego domu i właścicielem systemu Fibaro, z którego jestem bardzo zadowolony. Dla mnie najważniejszą sprawą była jak najmniej inwazyjna w strukturę domy instalacja - nie chciałem kuć ścian w dopiero co zbudowanym domu. System jest bezprzewodowy, więc nie było takiej potrzeby. Całością sterujemy za pomocą oprogramowania instalowanego w laptopie lub telefonie komórkowym. Z technologią Z-Wave wykorzystaną w systemie Fibaro współpracuje większość urządzeń dostępnych w sklepach RTV, co ułatwia znacznie instalację i obsługę. Moją ulubioną funkcją systemu jest możliwość mierzenia zużycia gazu i wody - co pozytywnie wpływa na oszczędność. Pozdrawiam.

• 1 month później...
Moją ulubioną funkcją systemu jest możliwość mierzenia zużycia gazu i wody

Psychopata albo księgowy

- co pozytywnie wpływa na oszczędność.

Kąpiesz się raz w miesiącu? Ale do tego nie potrzeba fibaro.

A tak przy okazji mój dom jest inteligentny, bo sam wszystko robi. nie potrzebuje laptopa ani mnie aby prawidłowo działać.

H. Kolman, ile Ci zapłacili za ten komentarz?

patrząc w google to na dziesiątkach forum piszesz to samo, tylko kopiuj-wklej.

Problem bedzie jak jego inteligentny dom sam zacznie udzielać się na forum. Ciekawe czy na pisze, że jego PAN jest inteligentny.

Edytowane przez dendrytus