Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

APS101

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://images14.fotosik.pl/44/4a0b37251b6d7c8d.jpg

Drzwi prysznicowe są z Koła, ich nazwa to Niven 90cm (nie wiem czy mają jeszcze jakiś symbol). Mają szkło reflex, co dodatkowo kosztuje ale polecam - nie robią się zacieki a jeśli już to łatwo się myje. W 1 poł. 2006 kosztowały wyjściowo 1889zł. Kupowaliśmy od razu prawie cały biały montaż w jednej firmie, więc od tego był rabat jakieś 19%.

http://images14.fotosik.pl/72/1241b9f26191c111.jpg

Widok garażu z dwoma raczej szerokimi samochodami - dedykowane dla wątpiących w możliwośc parkowania przy szerokości niewiele ponad 5m. Dylemat miłosników APS101 - poszerzać czy nie poszerzać. Kwestia wygody i preferencji. My nie poszerzaliśmy, bo tak taniej i bez konsumowania miejsca na działce. Żeby tak naprawdę było komfortowo, to należałoby poszerzyć o jakiś 1m i dać podwójną bramę.

Niedowiarek już wierzy. :D

Może tańczyć to tutaj się nie da (od tego jest pokój rekreacyjny) ale dwa auta spokojnie się mieszczą. Ja jestem raczej z tych 1,60 w kapeluszu i ważących mniej niż worek ziemniaków więc dla mnie miejsca aż w nadmiarze. A na wszelkiego rodzaju graty miejsce mam dużo w piwnicy.

Dzięki za rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam Anka

annzap - miłego parkowania :p

wojciaszek - okna w kuchni mają mniejszą wysokość. Jeśli budujesz APS101 to jest to ta sama wysokość co w gabinecie - u mnie na gotowo od górnego glifu do parapetu to 140cm. W salonie nie pomniejszałem okien świadomie. Wyszły niższe niż w projekcie i mają wysokość 160cm - rezultat dopasowania do standardowych wymiarów producenta okien. I w rezultacie na dobre wyszło. Gdyby miały 180cm, jak w projekcie, miałbym duży problem z grzejnikiem pod parapetem - byłoby bardzo nisko od parapetu do podłogi.

:lol: dzięki za odpowiedź i podzielenie się swoimi uwagami ,np co do wielkości garażu bo mam jak w projekcie i bałem się że za mały .Mam jeszcze pytanie bo jestem przed wykończeniówką tego samego projektu jaki był koszt orientacyjny elektryki-sama robocizna i hydrauliki tez robocizna myslę że zrobie podobnie(pomysł z halogenami w okapie ,gniazdka zewnętrzne i wiele innych-są super. Wszystkie je u siebie wykorzystam.pozdrawiam

p.s zazdroszcę finiszu

ceny samej robocizny ci nie podam bo ja sie rozliczałem z hydraulikiem i elektrykiem per punkt elektryczny, wodny, kanalizacyjny robocizna plus materiały. Tak jest najwygodniej. Miałem na szczęście fachowców, którzy nie oszczędzali nadmiernie na materiałach - trzeba tego pilnować. U mnie elektryk rozprowadzał też przewody antenowe, telefoniczne, sieciowe i głośnikowe w salonie. Dlatego wyszło pewnie 2x drożej niż dla samej elektryki. Elektryk wziął ok 9tys. Hydraulik za instalacje co (w tym podłogówka) , wodne i kanalizacyjne jakieś 5,6tys.

Nareszcie sie doczekałam zdjęć wnętrz aps101 :lol:

My też mieszkamy w podobnym domku ale jak patrze na zdjęcia to nie moge sie troche połapać... czy z salonu zrobiliście wejscie do kuchni?

My mamy duzo rzeczy zmienionych, zwłaszcza na górze, fajny wyszedł Wam pokój rekreacyjny. Ogólnie cały dom jest extra, podoba mi sie bardzo:)

Czy mozesz mi napisac ile zapłaciliscie za balustrade do schodów? wlasnie o takiej myslimy.

Pozdrawiam serdecznie

Cześć Metea, ja też oglądałem Twój dziennik i podziwiałem juz prawie gotowe wnętrza. Też zapowiada sie super - bo to po prostu APS101, więc nie może inaczej być :p Twoje zmiany też są funkcjonalne i nasuwają sie w tym projekcie intuicyjnie. Zwłaszcza przejście z sypialni do pomieszczeń nad garażem - łazienki i garderoby. Też to rozważaliśmy :)

Rzeczywiście, mamy przejście z kuchni do salonu, bo w salonie właśnie z tej strony mamy duży stół i część towarzysko-jadalną. Właśnie przywiozą nam krzesła to będziemy mieli komplet umeblowania salonu. Może wtedy powieszę nowe zdjęcia.

Balustradka nie jest niestety taniutka, daliśmy jakieś 5tys. Ale solidna i montowana z boku schodów - ważne, bo ich nie zwęża.

• 2 weeks później...

http://images20.fotosik.pl/26/3e6beb40bfca90d7.jpg

To zdjęcie dedykuję miłośnikom oczek wodnych. To tutaj widoczne to efekt działania sił nartury na teren będący w ostatnich latach miejscem pionierskich zmagań budowlanych :p Niektórzy za taki kawałek wody na działce muszą zapłacić ciężkie pieniądze. U mnie nawet pomost widoczy w środku oczka jest gratis. :lol:

http://images20.fotosik.pl/26/f7ed8fbc8edb2155.jpg

A tu widać naturalna barierę dla złodzieja. Fosa przy furtce, aby utrudnić brzydkiemu złodziejowi wejście na posesję, a jeśli już to zrobi, zostawi ślady na błocie i swoich butach. To ułatwi śledczym udentyfikację przestępcy 8) Tłumaczyłem żonie zalety tego ztanu rzeczy. Hmm, nie zrozumiała :roll:

Póki co my wjeżdżamy do garażu brodem specjalnie do tego przygotowanym.

A tu widać naturalna barierę dla złodzieja. Fosa przy furtce, aby utrudnić brzydkiemu złodziejowi wejście na posesję, a jeśli już to zrobi, zostawi ślady na błocie i swoich butach. To ułatwi śledczym identyfikację przestępcy

Optymista :wink: . Nas okradli w niedzielę. Były piękne ślady złodzieja na błocie i na sniegu. Widać było gdzie uciekł i nie zainteresowało to śledczych. Byli natomiast bardzo zaciekawieni naszym domem. Nawet podkop pod garaż i pozostawiony ich sprzęt nie wzbudził ich zainteresowania. Bardziej sie martwili ubrudzonymi swoimi butami :-?

e.kala - u nas naprawdę jest spokój od początku budowy do dziś. Ze strat odnotowałem jedynie zniknięcie czajnika bezprzewodowego na etapie budowy, gdy przewijało sie mnóstwo ekip. Sądzę, że ktoś od nich sobie "pożyczył". No, ale jeśli u Ciebie już nawet podkop wykonali, to muszą być naprawdę hobbyści. Chyba powinnaś zaminować ten teren - niechby któremuś j...a urwało. Ale prawo mamy takie, że wtedy śledczy zajęliby się bardzej Tobą, niż złodziejami.

AAgnieszk@ - dzięki za docenienie efektów. Dachówka to Roben kasztanowy. Dachówka ma fajny połysk i wygląda jak glazurowana, choć w istocie jest angobowana.

Witam,

na twoja galerie natrafiłem przypadkowo.

Tez budujemy APS101, tez zrobilismy kilka poprawek w projekcie

i pytanie do ciebie

czy ogrzewanie kominka rozprowadzałes po górnych pokojach (jesli tak to grawitacyjnie czy wymuszenie)?

Jezeli chodzi o ocieplenie na górze to pamietasz jak gruba warstwe dałes i czy na suficie czy pod dachem?

Pozdrawiam i gratuluje

Warto pomyśleć o kraniku do ogrodu i wyprowadzeniu prądu. Mamy z każdej strony wyjścia prądowe włączniki w środku.

Ja też myślę o kraniku na elewacji, czy nie było problemu z ociepleniem domu przy tym kraniku, czy woda jest na zimę zakręcana gdzieś wcześniej tzn. w głębi domu?

A wyjścia prądowe włączniki w środku? Jak się to instaluje :-? - pyta laik total

U nas też ma być taka mała kotłownia z przejściem do garażu, możesz podać wymiary waszej "drugiej szatni" :wink: i co to za "lodówka" na gaz może?

Pozdrawiam

Bankier - mnie dachówka wraz z blachą do obróbek koszy i innych blacharskich kosztowała ok 21tys, w tym VAT 7%, bo robiła to firma całościowo jako usługa. Trzeba liczyć coś ok 250m.kw. powierzchni dachu mimo, że w projekcie jest chyba mniej. Ale to Ci fachowcy przeliczą. Ja dach kryłem 2 lata temu, więc nie wiem jak teraz z cenami.

junior44 - mam rozprowadzenie wymuszone z dmuchawy ze strychu - do wszystkich pokoi na górze i dużej łazienki. Ocieplenie poddasza 20cm. Przy suficie i oczywiście skosy w pomieszczeniach na piętrze.

aldio - kranik zewnętrzny musi na zimę być odkręcony a od wewnątrz musisz mieć drugi, żeby odciąć wode i spuscić w odcinku rury wychodzącym na zewnątrz. Wtedy nie ma tematu zamarzania wody.

Wyjścia prądowe i wyłaczniki trzeba zaplanować przy instalacji elektrycznej. Ja mam klawiaturę wyłaczników oświetlenia zewnetrznego pod skrzynką bezpieczników w hallu na dole pod schodami. Jak znajdę jakieś zdjęcie tego miejsca to może powieszę.

Kotłownia ma jakieś 4m.kw. "Lodówka" to kondensacyjny piec gazowy Junkersa z zasobnikiem cwu 120l.