Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton Komórkowy - szalejące ceny materiałów.

Recommended Posts

Witam, jestem typowym (tak mi sie wydaje) inwestorem, pod koniec zesłego roku skończyem stan zero i chciałem zakupić Beton Komórkowy ale każda osoba, nawet ludzie w składch budowlanych mówili:

"Poczejak do końca stycznia 2007; producenci robią wówczas obniżki i wyprzedaże. Będzie TANIEJ"

Tak więc czekałem, ale kiedy w tym tygodniu pojechałem do mojego zaprzyjaźnionego składu budowlanego usłyszałem:

"Jest taki bum budowlany i do tego brak zimy że producenci betonu komórkowego nie dość że nie obiżyli ceny to ja jeszcze od 25.01.2006 podnoszą"

Więc szybko musiałem kupić BK 24x24x59 na klej z SOLBET; cena 7,90zl brutto z dowozem na plac budowy.

A jak Wy płaciliście za BK w 2007 ROKU ?? Czy też słyszeliście o tych dziwnych podwyżkach?

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój mąż jest właścicielem składu budowlanego i odkąd pamietam zawsze zimą beton kom był najtańszy. Przed Nowym rokiem mąż przywoził bet.kom. i sprzedawał po 6,6zł. Mają być podwyżki ale chyba jeszcze ich nie ma. Natomiast jest problem teraz z dostaniem bet.kom. Podobno 80 % produkcji z prefabetów we wschodniej części Polski jedzie za wschodnią granicę-nawet drugi gatunek i potłuczony beton kom. Dla nas zostaje 20% produkcji. Stąd te ceny, bo dla Prefabetu odbiorca z Białorusi czy Ukrainy jest bardziej opłacalny bo bierze wszystko i nie patrzy na cenę.

Nie wiem czy cena 7,90 jest dobra. Musiałabym zapytać się męża. Później napiszę jak będę coś wiedzieć.

Ja za taki bloczek, jak w pierwszym poście, płaciłem w XI 2006 6,83 brutto/szt. Zostały mi: paleta 24-ki i jedna 12-ki. Chciałem zwrócić do hurtowni, ale chyba zostawię. Pewnie kiedyś się przyda, jak bloczek będzie kosztował 10 pln brutto/szt. A pomyśleć, że rok temu było 3,5 brutto/szt.

U mnie takie slowo jak "upust" w hurtowniach nie istnieje. Jest taki bum budowlany, ze jesli bym marudzila o upust to doslownie by mnie olali tak jak i innych, bo idzie wszystko za kazda cene i oni to wykorzystuja, a do tego juz nie raz czekalam w kolejce za materialem. Jutro na gwalt kupuje welne, bo na hurtowni powiedzieli, ze jak to co maja wyprzedaja to dopiero dostana w kwietniu swieza dostawe (fabryki welny maja tyle zamowien, ze od hurtowni przyjmuja zamowienia juz na kwiecien)

Słysze tu same atrakcyjne ceny, ale wydaje mi się że albo ja przpłaciłem albo tak cena poszła do góry i ma iść nadal. Dodam tylko że to najleprza cena ze wszystkich składów budowlanychw Jeleniej Górze.

Ponadto to Beton komórkowy z SOLBET na pióro-wpust + uchwyty montażowe; oczywiście biały, cena 7,90zł/szt i taniej nic się nie dało; mogło być tylko drożej za 2 tygodnie :(

Słuchy chodzą w gronie kosztorysantów iż na lato, najpóżniej jesień suporex 24 dojdzie do 10 zł/szt.

Przynajmniej takie dostajemy "poufne" informacje od większości dystrybutorów w regionie 8)

Podyktowane na pewno jest to zwiększeniem się ilości inwestycji nie tylko w budownictwie jednorodzinnym, ale też w wielorodzinnym, handlówce i przemysłówce. Na te budowy potrzeba sporo materiałów, a inwestorzy takich obiektów nie targują się o każde 50 gr na sztuce, tylko o terminy i szybkości dostaw. Dlatego też inwidualni odbiorcy dostaną mocno po kieszeni. :-?

A czy znacie obecne ceny betonu komórkowego 12-ki, na ściany działowe?

12-tka czyli połówka więc połowa ceny całego bet.kom. Przynajmniej tak było do tej pory.

To odpowiem sama. Byłam w Leroyu i tam Ytong 60x20x11,5 kosztuje 4,78 zł za sztukę. Ale nie wydaje mi sie aby ceny kształtowały się tak, że za pół grubości płaci sie pół ceny 24-ki.