Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia BIOCLAR - opinie uzytkowników i tych co wybral

Recommended Posts

Jakie są opinie tych co już uzywają takiej oczyszczalni.

I dlaczego Ci co się zdecydowali podjęli taką decyzję ?

Oczyszczalnia jest w miarę mała (walec 1,34m wysoki na 1,55) i nie potrzebuje żadnego drenażu do rozsączania. Działa na zasadzie "osadu czynnego" ...

Mam strszne dylematy szambowe:

- szczelne, a może

- bio, a może

- glebowo-korzewniowe?

Niestety nie znam żadnego użytkownika, czyli praktyka, takich oczyszczalni.

Dawno temu, moi znajomi mieli oczyszczalnię gk, ale to przeszłość. Teraz mają miejską kanalizację. Wspomnienia są zawsze piękne!

Dlatego również proszę aktualnych użytkowników o ich opinie i uwagi.

Producent zapewnia, że z oczyszczalni wypływa woda klasy 2 a nawet czasem 1 !!!

Cean najmniejszej oczyszczalni dla 3-4 osób wybosi 5800zł (bez transportu i montażu).

Ja też się skłaniam ku oczyszczalni glebowo-korzeniowej bo wydaje mi się, że jest ona najmniej obsługowa i najbardziej trwała (ma też w zasadzie zerowe koszty utrzymania). Z drugiej strony wydaje mi się, że można zacząć od szamba zwykłego (minimum kosztów) zbudowanego tak, żęby w przyszłości można było w nie "wsadzić" oczyszczalnię z osadem czynnem albo zamienić ją na osadnik gnilszy do oczyszczalni g-k.

Oczyszczalnię glebowo-korzeniową można obejrzeć przy jaskini Niedźwiedziej w Kletnie (Kotlina Kłodzka). Z tą I klasą czystości wód to jest naprawdę przesada. Jak opowiadają takie banialuki to chyba trzeba ich zamknąć. I klasa czystości wód nadaje się do picia. Życzę powodzenia w degustacji !!!!!

Jak nie masz drenażu rozsączającego to gdzie to odpływa? Do rowu? Do kanalizacji desczowej? Do rowu będzie śmierdzieć, do kanalizacji deszczowej nielegalne. Osad czynny to chyba wymaga napowietrzania. Jest w oczyszczalni aerator? Jak droga jest w eksploatacji? Ile zużywa energii?.

Anonimie, najpierw przeczytaj uważnie a potem krytykuj !

I klasa to nie z korzeniowo-glebowej. A Twoje pytania dotyczące osadu czynnego i kosztów są pewnie omówione na stronie producenta... Ja jestem potencjalnym klientem i chce się przekonać ZA lub PRZECIW. Ale oczekuje konkretów a nie epitetów...