Maco 15.05.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Jakie są opinie tych co już uzywają takiej oczyszczalni.I dlaczego Ci co się zdecydowali podjęli taką decyzję ? Oczyszczalnia jest w miarę mała (walec 1,34m wysoki na 1,55) i nie potrzebuje żadnego drenażu do rozsączania. Działa na zasadzie "osadu czynnego" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 15.05.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 A co się dzieje z oczyszczonymi ściekami?DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 15.05.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Mam strszne dylematy szambowe: - szczelne, a może- bio, a może- glebowo-korzewniowe?Niestety nie znam żadnego użytkownika, czyli praktyka, takich oczyszczalni. Dawno temu, moi znajomi mieli oczyszczalnię gk, ale to przeszłość. Teraz mają miejską kanalizację. Wspomnienia są zawsze piękne!Dlatego również proszę aktualnych użytkowników o ich opinie i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 15.05.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Zapomniałam dodać, że cena takiego ustrojstwa jest dla mnie bardzo ważna!Wolałabym najtańsze rozwiązania tak przy zakupie jak i przy jego eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 15.05.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 ścieki już jako woda zdaje się 2 klasy czysyości wypuszczasz sobie jako strumyczek wierzchem,do instalacji burzowej (jeśli taką masz w poblizu),albo do melioracji ,i.t.p.. Tu dodam,że nie mam takiej oczyszczalni.Rozmawiałem z producentem na targach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 15.05.2003 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Producent zapewnia, że z oczyszczalni wypływa woda klasy 2 a nawet czasem 1 !!!Cean najmniejszej oczyszczalni dla 3-4 osób wybosi 5800zł (bez transportu i montażu). Ja też się skłaniam ku oczyszczalni glebowo-korzeniowej bo wydaje mi się, że jest ona najmniej obsługowa i najbardziej trwała (ma też w zasadzie zerowe koszty utrzymania). Z drugiej strony wydaje mi się, że można zacząć od szamba zwykłego (minimum kosztów) zbudowanego tak, żęby w przyszłości można było w nie "wsadzić" oczyszczalnię z osadem czynnem albo zamienić ją na osadnik gnilszy do oczyszczalni g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Opaves 16.05.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Prosiłbym o podanie namiarów na producenta tej oczyszczalni. Pozdrowienia, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.05.2003 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 http://republika.pl/hydro_bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.05.2003 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 A tu znalazłem raczej niekorzystną opinię o oczyszczalniach z osadem czynnym:http://www.otzo.most.org.pl/publikacje/hydro/gajda.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Oczyszczalnię glebowo-korzeniową można obejrzeć przy jaskini Niedźwiedziej w Kletnie (Kotlina Kłodzka). Z tą I klasą czystości wód to jest naprawdę przesada. Jak opowiadają takie banialuki to chyba trzeba ich zamknąć. I klasa czystości wód nadaje się do picia. Życzę powodzenia w degustacji !!!!! Jak nie masz drenażu rozsączającego to gdzie to odpływa? Do rowu? Do kanalizacji desczowej? Do rowu będzie śmierdzieć, do kanalizacji deszczowej nielegalne. Osad czynny to chyba wymaga napowietrzania. Jest w oczyszczalni aerator? Jak droga jest w eksploatacji? Ile zużywa energii?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 19.05.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Jest taki wątek w sondażach "oczyszczalnia czy szambo" - poczytajcie zainteresowani.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.05.2003 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Anonimie, najpierw przeczytaj uważnie a potem krytykuj !I klasa to nie z korzeniowo-glebowej. A Twoje pytania dotyczące osadu czynnego i kosztów są pewnie omówione na stronie producenta... Ja jestem potencjalnym klientem i chce się przekonać ZA lub PRZECIW. Ale oczekuje konkretów a nie epitetów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts