Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kafle mocno odstają od ściany!

kruszka

Recommended Posts

No właśnie, kafluję łazienkę kaflami Paradyża Dafne, które są b.grube ok 1 cm, ściany kaflujemy jedynie do wysokości ok 1.5m, ponad planujemy oczywiście pomalowane ściany.Problem w tym, że te kafle strasznie odstają, prawie tworzą siś półki, wygląda to nieciekawie. Wydaje mi się ze najlepiej jak kafle licują się ze scianą. Tynk jest już położony (gipsowy). Co robić? Jak to wykończyć? Czy ktoś miał podobny problem?

Liczę na was!!

No właśnie, kafluję łazienkę kaflami Paradyża Dafne, które są b.grube ok 1 cm, ściany kaflujemy jedynie do wysokości ok 1.5m, ponad planujemy oczywiście pomalowane ściany.Problem w tym, że te kafle strasznie odstają, prawie tworzą siś półki, wygląda to nieciekawie. Wydaje mi się ze najlepiej jak kafle licują się ze scianą. Tynk jest już położony (gipsowy). Co robić? Jak to wykończyć? Czy ktoś miał podobny problem?

Liczę na was!!

sprawdź czy ta seria ma wałki wykończeniowe. Jeśli tak to masz problem z głowy. Kładziesz je poziomo a pasek na wałku który nie jest glazurowany pokrywasz silikonem sanitarnym w kolorze fugi lub takim jak ci pasuje

jak znajdę chwilę to postaram się wkleić zdjęcie

pozdrawiam

płytki zazwyczaj maja ok 5-7 mm grubosci

w wariancie optymistycznym max grubość kleju to ok 4-7 mm co łacznie daje ok 12 mm różnicy pomiedzu płytkami a ściana

przy większych grubościach można dac płyte 12,5 zieloną

,naklejanie płyty zwykłej 9 mm w łazienkach nie jest dobrym rozwiązaniem

Już myślałam o wałkach i ćwierćwałkach, ale niestety raz że nie ma ich w mojej kolekcji, dwa kafle kładziemy poziomo, więc nawet gdyby były dostępne wałki to ich długość nie pokrywałaby się z dł płytki.

Myślałam o listwach chromowanych, nawet sama rozpoczęłam ten temat, ale kafle są już przyklejone i wg moich fachmenów włożenie listew nie wchodzi teraz w grę.

Może faktycznie ta płyta gipsowa....? :-?