Willie 15.01.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Witam! Chętnie posłucham rad doświadczonych, a może ktoś zbudował i chce się pochwalić zdjęciami??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodek 11 25.04.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Ktoś buduje Seweryna ?? Kupiłem ten projekt i zamierzam ruszyć w czercu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 26.04.2005 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Witam! Słabo coś sie sprzedaje ten projekt - w biurze nie potrafili mi powiedzieć kto go zbudował. Ja też kupiłem, ale rusze najwcześniej koniec lipca. Buduje w Warszawie na Białołęce. Po dyskusjach z architektem zmieniliśmy przede wszystkim układ spiżarki bo kiszka metr szeroka wydawała się bardzo niepraktyczna. Poza tym zwiększyliśmy dolną łazienkę kosztem garderoby i zmniejszyliśmy okna w salonie o jedno skrzydło. Nie wiem tez jak rozwiązać wykonanie komina salonowo-ogrodowego bo obawiam się trochę tych 4 metrów w górę + wychodzi w osi krokwii koszowej co też nie jest zdrowe... reszta to drobiazgi typu luksfery w garażu A Wy robiliście jakieś istotne zmiany? Gdzie bedziecie budować? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodek 11 26.04.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Cześć, budujemy w Rzeszowie zaczynamy pod koniec czerwca. Zmiany, jakie dokonujemy (na razie) to przesunięcie tarasu trochę bardziej w kierunku sypialni, kominek idzie na ścianę salonu w rogu obok schodów lub na ściankę koło obecnej kuchni. Rozwalamy ścianki kuchni i robimy tam otwartą jadalnię a z gabinetu robimy kuchnię naszym zdaniem kuchnia powinna być od wejścia. Robimy po drugiej stronie taki sam balkon. Moim zdaniem kominek w tym miejscu jest nieporozumieniem, dlatego go przestawiamy (będzie ogrzewał jednocześnie cały dom i poddasze. Kominek na tarasie jest niepotrzebny – tak mówią koledzy, którzy go tam mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 29.04.2005 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 A nam się akurat spodobał ten pomysł z kominkiem, tyle że trzeba bedzie to porządnie zbudować..... Macie już kosztorys? Ja właśnie czekam na 2 wyceny na generalne wykonastwo ale w podziale na poszczególne etapy.ciekawy jestem ile pod Rzeszowem nasz Seweryna kosztuje??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodek 11 03.05.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Nie mamy jeszcze kosztorysów, ale wszyscy, których pytamy a mają już budowy za sobą powiadają, że do zamieszkania 450 000,00 powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 05.05.2005 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 No to zobaczymy co mi tutaj pokażą.Na jesieni miałem taka zupełnie wstepną oferte właśnie ok 450 tys....ciekawa zbieżność. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMat 08.06.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Właśnie kupiliśmy projekt i wrysowywane są zmiany. W zasadzie zdecydowaliśmy się na usuniecie spiżarni na korzyść zwiększonego gabinetu, zmniejszenie powierzchni przeszklonych w pokoju dziennym, scianę kolankową i likwidację ściany oddzielającej kuchnię od salonu. Mamy nadzieję na odbiór gotowych projektów do końca przyszłego tygodnia. Poźniej kosztorysy i ...do roboty Technologia planowana to polski 'porotherm' 35 cm bodaj i styropian 12 cm. Bardzo chętnie wymienimy się kosztorysami tak dla porównania możliwości ekip budowlanych. Planujemy stan surowy otwarty (dach z pełnym deskowaniem i papą bez dachówki) w tym roku, resztę w przyszłym. Lokalizacja pod Poznaniem. Zresztą w ogóle mamy nadzieję na wymianę informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMat 29.08.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Dobra. Wlasnie dostalem kosztorys na stan surowy (bez dachu) netto ... 115k PLN Wlasciwie za roboty ziemno-murowe (nawet bez tynkow) porotherm. Nie wiem jak w tym świetle wyglada 450k do zamieszkania.Cos mizernie to widzę Chyba zawał serca nr 1. Idę do 2-3 konkurencji na raz, moze zaproponują lepsze warianty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 01.09.2005 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Ja na pewno za tyle nie zamieszkam....... oczywiście sporo zależy od standardu wykończeń, ale minimum szacuję ponad 500 tys inna sprawa że koszty robocizny na pewno są różne w różnych częściach kraju, no i sposób budowy - ja buduję z generalnym wykoanwcą co jest zawsze droższe.......... mam nadzieję że jednak wyjdziecie z zawału raz-dwa powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shakindudi 16.10.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Witam Czy ktoś z szanownych "forumowiczów" pobudował ten dom lub jest w trakcie jego budowy ? Jestem ciekawy jakich kosztów można się spodziewać na poszczególnych etapach budowy np. fundamenty, sciany, dach itd. Super by bylo gdyby ktos z Państwa podesłał zdjęcia zrelizowanych lub relizowanych budów na mój e-mail byłbym naprawde wdzięczny Poniżej link do domku moich i mojej żony marzeń: http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=432 pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 17.10.2005 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39587&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=seweryna odnośny wątek pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaMat 12.11.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 W naszej Sewerynie prace ruszyły żwawo. Właśnie kończymy fundamenty. O ile pogoda nie namiesza, do połowy grudnia stanie skorupa, po czym ruszy ekipa dachowa. W marcu okna a później się zacznie Koszty koszty, koszty Zobaczymy jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 15.11.2005 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Powodzenia! Trzymam kciuki za pogodę jak i cała reszta Forumiaków którzy stawiają w tym okresie swoje domy - wrzućcie jakies zdjęcia, chetnie bedę porównywał do swoich pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czajni_K 29.12.2005 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Witam Wreszcie po paru miesiącach zapadła decyzja - SEWERYNA. Dom stanie kilka kilometrów od Lublina. Architekt - ten od Adaptacji po godzinie przeglądania projektu i wysłuchaniu naszych propozycji zmian , mial bardzo nietęgą minę. Zmieny - jak narazie, to: w miejscu gabinetu i spiżarki będzie kuchnia , spizarka przeniesiona do WC przy wejsciu . W kuchni planujemy zrobic jadalnie, no i ten salon sporo tam okien, cos napewno zmniejszymy, ale co?? Jakoś nie mogę sobie wyobrazic tej ściany szyb. Willie Twój Dziennik Budowy jest bardzo pouczającą lekturą (obowiązkową). Mam do Ciebie wielką prosbę. Czy można osobiście zobaczyc jak wygląda Twoja Seweryna? A i rady doświadczonego nie zaszkodzi posłuchac.. Moj mail: [email protected] Serdecznie pozdrawiam z nadchodzącym Nowym Rokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 02.01.2006 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Hej! To niezła jadalnia Wam wyjdzie ja twardo pozostałem przy gabinecie, tym bardziej że to osobiście mój bedzie a ściana swzyb w salonie.......rzeczywiście niezła ściana, nieco zwęziliśmy te porcje vis avis wejścia z hallu a samo wejście nieco zwęziliśmy....ale nadal w salonie jest okien Co Niemiara pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 12.01.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 W naszej Sewerynie prace ruszyły żwawo. Właśnie kończymy fundamenty. O ile pogoda nie namiesza, do połowy grudnia stanie skorupa, po czym ruszy ekipa dachowa. W marcu okna a później się zacznie Koszty koszty, koszty Zobaczymy jak to będzie. Witam, ciekawa jestem, na jakim jesteście dzisiaj etapie - poprzednio pisaliście o zmianach m.in. ścianki kolankowej - my też zrobiliśmy taką zmianę, w związku z czym pozwolę sobie na słowo przestrogi (o ile nie jest już za późno ) my podwyższyliśmy ściankę kolankową o ok. pół metra - to prawda, że "zyskaliśmy" powierzchnię na poddaszu (dzięki temu mamy naprawdę dużą łazienkę ), ale nie pomyśleliśmy o innych konsekwencjach, niekoniecznie pozytywnych. Np. o tym, że "podnosimy" cały dach, również nad tarasem dach będzie [jest!] wyżej o pół metra, co uroku mu, niestety, nie dodało... Ale gorszą konsekwencją, dużo gorszą, jest to, że "podniosły" się okna połaciowe i teraz wyglądanie przez okna bez pomocy dodatkowych jest po prostu niemożliwe!!! (do wielkoludów nie należymy ), poza oglądaniem nieba. Powiedziałby kto, że przecież można obniżyć - oczywiście, ale tylko do pieruńskiej ścianki stolcowej a niżej już się nie da (chyba, że zmieniacie konstrukcję dachu, u nas więźba jest zrobiona zgodnie z projektem, więc jest równieź drewniana ścianka stolcowa), nie mówiąc już o otwieraniu - mamy veluxy, które "klamkę" mają u góry... No i nie mówiąc o dodatkowych kosztach - więźba, sama ścianka, dach - bo wydłużyliśmy go trochę, żeby nie wyglądał jak za mała czapka na czubku głowy... No i wyższe drzwi balkonowe... Myślę, że podwyższenie ścianki jest taka zmianą, którą trzeba naprawdę dobrze przemyśleć, gdybym mogła dzisiaj o tym decydować, to nie robiłabym tego, ewentualnie o mniejszą wartość, na pewno nie pół metra Pozdrawiam i życzę przemyślanych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 18.01.2006 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 My podnieśliśmy o 30 cm po dużej dyskusji...... veluxy właśnie założone - podłóg docelowych jeszcze nie ma, ale rzeczywiście wyjrzeć ciężko...my co prawda nie mamy ścianki stolcowej ale ścianki na poddaszu będą jakiś metr od kolankowej więc też veluxów nie dało się niżej założyć........ z drugiej strony nie są jakoś wybitnie wysoko (choć sięgnąc do klamki trzeba będzie z podpórką - może poza mną) ale przecież żeby dobrze doświetlić pokój nie mogą być na samym dole zwłaszcza gdy dach taki płaski jak u nas...... fajne to budowanie - czasem aż Krew Człowieka Zalewa od niespodzianek Imka - dla pocieszenia - jakie super widoki przez Wielki Balkon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 18.01.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 (...) Imka - dla pocieszenia - jakie super widoki przez Wielki Balkon! Jasne - na dom sąsiadów skądinąd przemiłych, jednakowoż nie są to widoki sklaniające do kontemplacji "Zazdraszczam" Ci takich widoków z WB, my mamy takie, kiedy uda nam się dotargać drabinę pod okno połaciowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 19.01.2006 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Nasze widoki też pewnie mają Termin Przydatności bo w okolicy same działki budowlane - na dzis kaurat z tej strony jeszcze możemy spojrzeć Okiem Szerokim, ale jak się inwestorzy wezmą to pewnie też za parę lat bedziemy głównie na sąsiednie domy zerkac Ale z tą drabiną to mnie zaskoczyłaś....... ile od podłogi macie dolny kraniec veluxa?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts