Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich obecnych i przyszłych domowników Seweryny,

Jesteśmy na etapie "wykończeniówki". Chcemy aby drzwi zewnętrzne były takie jak w projekcie, z naświetlami bocznymi i górnym. Naświetla są dość duże (szerokość szyby to ok.50cm) Jakie radzicie dać szyby do NAŚWIETLI, obawiam się, że przy zwykłym szkle będzie widać co się dzieje w domu. (Dom jest 8m od ulicy)

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

obecnie już prawie wprowadziliśmy się do naszej Seweryny (jesteśmy z Częstochowy) - naświetla drzwi zewnętrznych mamy z szybą pancerną z lustrem weneckim, ale jak jest ciemno i świeci się światło to widać z zewnątrz co dzieje się w wiatrołapie, dlatego naświetla drzwi wewnętrznych bliźniaczych do zewnętrznych mamy z szybami mlecznymi.

Pozdrawiam

AMN

• 1 month później...
  • 1 month później...

My jesteśmy teraz na etapie dachu a dokładniej niedługo bedziemy obijać wole oko. Jestem ciekawa czy ktoś z was pokrywał dach inną dachówką niż karpiówka. My mamy zamiar pokryć brassem celtycka brąz. Chętnie poczytam opinie. Sporo pomogły nam zdjęcia dachu Imki ( o dzięki Ci- dobrze że zdążyłam zapisać wszystkie zdjęcia zanim zniknęły) Zainteresowanym mogę przesłać na e-mail.

Dołożyliśmy na górze dwie lukarny. Wiem że to już nie będzie ta sama Seweryna ale zależy nam na wygodnych pomieszczeniach na górze.

Pozdrawiam serdecznie

PS niech ktoś od czasu do czasu się odezwie :D

Witam,

my również zamierzamy wybudować sewerynę, zastanawiamy sie nad elewacją z klinkieru. Czy może ktoś już wybudował taki domek?

Uważam, że całą elewacja z klinkieru Sewerymy nie jest dobrym pomysłem.

Tak jak jest w projekcie naprawde wystarczy.

Ja robiłem to z CRH Classic, jest naprawde ok.

• 2 months później...
Witam

No wreszczcie mamy internet w domu!!

Nasza seweryna ma przypory i podmurowke wykonczona w kamieniu a konkretnie w piaskowcu. jak ktos chce porownac to moge wyslac zdjęcia

pozdrawiam piotrek

Ja bardzo chętnie zobaczę :D Poproszę zdjęcia na adres [email protected]

A tak przy okazji jaką dachówkę kładziecie na dach? I jakiej firmy okna wybraliście?

Czy ktoś może zbudował Sewerynę w innych kolorach niż na projekcie?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Sewerynowiczów. Także wybrałem projekt Seweryna. Co prawda jeszcze nie zacząłem budowy, ale już szukam materiałów. Na ściany i strop już się zdecydowałem, a teraz szukam dachówki. Zastanawiam się nad BRAASEM profil S. Jeśli ktoś z Was ma ten dom pokryty taką właśnie dachówką bardzo proszę o zdjęcia, a nawet jeśli wybudował dom w okolicach Rzeszowa i nie miałby nic przeciwko chętnie bym sobie go obejrzał.

Pozdrawiam

Roberto, jeśli można wiedzieć,z jakich materiałów budujesz, ja i mój wykonawca zdecydowaliśmy się na beton komórkowy 24 i 15 ocieplenie, stropy Teriva II. Dach kryję karpiówką, drożej ale "wole oko" moim zdaniem jest wtedy najładniejsze. Robie dużo zmian w projekcje na parterze, kuchnia w gabinecie a jadalnia w kuchni, oddzielam pomieszczenia dla seniora.

Może zastanawiałeś się nad kominkiem? Po korespondujmy, zawsze co dwie głowy to nie jedna. Pozdrawiam.

Ja tylko chciałam powiedzieć, że my zmieniliśmy na dole tyle, że zamiast sypialni z łązienką powiększyliśmy salon, a na górze będziemy robić sypialnie dla nas i dzieciaków - tylko jeszcze do końca nie wiem jak to ugryźć żeby pasowało ;)

A może Ci wybudowani by się podzielili doświadczeniem z tymi co są w trakcie? :D

Paluchtomek muszę nadmienić że jest to już mój drugi dom. Poprzedni to Mariola także z archipelagu. Buduję z Ytonga 40 cm bez docieplenia. Poprzednio miałem Ytonga 36,5 i byłem z niego bardzo zadowolony. Strop typu Fert (konstrukcyjnie podobny do Teriva). Nad dachówką jeszcze się zastanawiam. Karpiówka najlepiej wychodzi na wolim oku - widziałem domy z wolim okiem pokryte karpiówką glazurowaną - rewelacja. Tylko cena mnie trochę zbija z nóg - dostałem ofertę na wykonastwo + materiał za 70 tyś zł. Więc chyba sobie daruję. Najbardziej odpowiada mi Braas w technologii Cisar, tylko nie wiem jak to wole oko będzie wyglądało na dachu zrobione dużymi dachówkami. Najchętniej obejrzałbym jakieś domy z wolim okiem zrobione jakąkolwiek dachówką zakładkową większego formatu. Biorę pod uwagę także gont bitumiczny.

Seweryna ma na tyle fajną konstrukcję, że pomieszczenia można niemal do woli zmieniać. Nawet przy okazji niewielkiego remontu można sobie ścianki działowe poprzestawiać i zmienić układ pomieszczeń.

Roberto w kosztorysie z Archipelagu jaki otrzymałem na pokrycie dachu użyto dachówki cementowej Podwójnej Rzymskiej, koszt całości wyliczono na 89023,18zł. W jakim rejonie mieszkasz, cenę masz rewelacyjną. Chyba że jest to tylko cena samych dachówek+robocizna. jeśli możesz napisz jakie koszta przewidujesz do stanu surowego, budując Sewerynę z ytonga 40, muszę się zastanowić nad betonem komórkowym, w kosztorysie wyliczony jest też ytong (konstrukcja murowa parter 49906, a poddasza 7885zł). Ostatnio mój znajomy strasznie zachwalał ten system. Pozdrawiam.

No no, to niezłe wejście się szykuje :wink: , pozwolisz, że podrążę temat: czy naświetla są w całości, czy są dzielone - na ile części?

Odwzajemniam się fotkami zimowego domku - ciekawe, ile jeszcze śniegu wytrzyma ten dach? :roll: Przy takiej zimie na poddaszu będzie można zapaść w sen zimowy - warstwa śniegu dość skutecznie zasłania okna połaciowe - ani wyjrzeć, ani otworzyć.... :(

Pozdrawiam,

Imka ,prześlij proszę parę fotek bo gdy klikam na wasz dom to nic mi się nie wyświetla :cry:

Rozważmy budowę wkrótce .

Paluchtomek podana cena dotyczy tylko dachówki z położeniem bo resztę materiałów kupuję w innych hurtowaniach, a więźbę dachową będzie robił znajomy. Mieszkam pod Rzeszowem. Za Ytonga po negocjacjach zapłaciłem niespełna 30 tyś na cały dom bez nadproży systemowych. Liczę na to że ze wszystkimi materiałami zamknę się w kwocie 100 tyś do stanu surowego zamkniętego. Przeglądałem kosztorys i w wielu przypadkach ceny są mocno zawyżone. Podejrzewam że do jego wykonania brali tylko ceny katalogowe.

Gdybyś zdecydował się na Ytonga to w żadnym wypadku nie wierz murarzowi na słowo że sobie z tym poradzi tylko niech pokaże ci dom który budował z tego materiału. Tu spoina ma naprawdę mieć 1-2mm i nie może być szpar między bloczkami. Nie jestem pewien czy na tym forum ale gdzieś spotkałem się z tematem że tacy byli specjaliści co wybudowali dom z Ytonga na zwykłej zaprawie cementowo-wapiennej. W każdym bądź razie w tym temacie służę pomocą.