Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Roberto dziękuję za chęć pomocy. Obawiam się że pytań będzie bardzo dużo. W czerwcu chcę rozpocząć budowę. Koszta materiałów mam dużo większe przede wszystkim dlatego że zakupuje je wykonawca i działkę mam 25 km od centrum stolicy. Za lenistwo trzeba płacić.

Cenę materiałów na stan surowy zamknięty masz bardzo niską.

Zastanawiałeś się nad podniesieniem murów. Ja nie chcę tego robić, ale zastanawiam się, bo przy moich 190 cm wzrosty mogę mieć problemy z poruszaniem się po poddaszu.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozważam podniesienie murów, ale jeszcze nie pojąłem decyzji. Zastanawiam się czy 20cm ma sens, a z kolei przy 50 cm to dom może stracić swój urok.

Ja nie polecam, 50cm to dużo i wtedy domek może wyglądać jakby miał za krótką kieckę, myślę że 20 cm będzie nie widoczne. Ja podniosłem 20cm i dałem ścianę 3 warstwową, wg mnie jest dobrze. Pamiętaj, że góra i tak jest b. duża, pomimo ścianki stolcowej i wszech obecnych skosów, pomieszczenia i tak są przestronne.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich którzy są szczęśliwymi mieszkańcami SEWERYNY lub o tym marzą :). Właśnie kończymy załatwiać formalności :evil: Jeżeli ktoś ma fotki swoich SEWERYN to chętnie się zapoznamy mój mail [email protected]. Ostatnio jadąc nad morze zrobiłem kilka zdjęć domu z bawolim okiem obłożonym dachówką zakładkową i efekt mi się podobał. Jak ktoś chce foto to pisać.

Pozdrawiam

musisz sprawdzić jakie masz wole oko. My troszkę podnieśliśmy dach i u nas zakładkowa źle by wyglądała.

Informacja ze strony http://www.e-dach.pl

Ważne proporcje

I tak wole oko o proporcjach wysokości i szerokości mniejszych niż 1:5 można wykonać jedynie w przypadku , gdy dach kryty jest łupkiem lub płytkami włóknocementowymi, a większych niż 1:5 - łupkiem i dachówką karpiówką. W przypadku ceramicznej dachówki zakładkowej stosunek ten wynosi 1:8, zaś dachówki cementowej - 1:12. Oznacza to, że jeśli na pokrycie dachu wybierzemy ceramiczną dachówkę zakładkową, to podstawa wolego oczka wysokości 0,5 m musi mieć minimum 4 metry długości, a wysokości 1 m podstawę długości minimum 6 m. Dla tej samej wysokości przy zastosowaniu łupka długość podstawy powinna wynosić minimum 2,5 m, a dla dachu krytego dachówką karpiówką - 3 m.

pozdrawiam

Witam wszystkich którzy są szczęśliwymi mieszkańcami SEWERYNY lub o tym marzą :). Właśnie kończymy załatwiać formalności :evil: Jeżeli ktoś ma fotki swoich SEWERYN to chętnie się zapoznamy mój mail [email protected]. Ostatnio jadąc nad morze zrobiłem kilka zdjęć domu z bawolim okiem obłożonym dachówką zakładkową i efekt mi się podobał. Jak ktoś chce foto to pisać.

Pozdrawiam

Dostałam zdjęcia ale tutaj mówimy o trochę innym wolim oku, są inne propoorcje niż w Sewerynie dlatego pewnie jakoś to wygląda. Jednak zdecydowaliśmy się na karpiówkę - trudno - jest drożej ale wygląda na Sewerynie naprawdę fajnie.

Anetaz super dach i fajnie, że nam go tutaj pokazałaś :D Ja też powklejam zdjęcia jak już będzie po. Może ktoś jeszcze chciałby się pochwalić Seweryną?