gosia02 06.06.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Witam wszystkich miłośników Seweryny. U nas kończą się fundamenty. Agira pisała coś o spadku terenu. Ciekawa jestem jak sobie z tym poradziliście i jak wygląda Wasza piwnica. U nas ten spadek jest dosyć spory i ściany fundamentowe wysokie. Dzięki temu mamy piwnicę. Czy ktoś z was zdecydował się na kominek zewnętrzny. Widziałam zdjęcia z realizacji chyba 3 Seweryn i nigdzie go nie było. Bedę wdzięczna za fotki Waszych Sewerynek.Pozdrawiam.gosiaMój adres: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 14.06.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Witam serdecznie Nareszcie mogę pochwalić się naszym dachem. Robiony z gontu bitumicznego http://img379.imageshack.us/img379/2430/51041245yn6.jpg http://img379.imageshack.us/img379/9238/21579792jc6.jpg Zostały jeszcze niewielkie obróbki ale najważniejsze zrobione. Gosia02 zdjęcia z piwnica wyślę ci na emai. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agira 14.06.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 jeszcze jedno lepiej widać kolor dachówki http://img210.imageshack.us/img210/9539/img6884wj0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hegemon_jb 14.06.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Witam, jestem na forum od dzisiaj jednak forum przeglądam już od kilku miesięcy wyszukując co ciekawsze wpisy dotyczące Seweryny. Kilka słów o mnie i budynku, który buduję. Archipelag.pl odkryłem w jednym z katalogów i od razu inne poszły w odstawkę. Uważam, że R. Wójciak ma świetne wyczucie w kwestii bryły budynków i projektuje fantazyjne i ciekawe domy. Wstępnie spodobał mi się Henryk, później byłem zafascynowany Wacławem ostatecznie jednak pozostałem wierny kobietom i wybraliśmy z żoną Sewerynę. Przy czym jedynie kształt i bryłę budynku (z grubsza), środek przemodelowaliśmy dość znacząco, na tyle znacząco, że zamówiliśmy projekt indywidualny podpierając się jedynie kształtem i wymiarami Seweryny. Co do szczegółów to można napisać tyle: Kształt i wymiary zbliżone do oryginału, dach w kalenicy inny, inaczej rozłożone poszczególne elementy całości, dachówka karpiówka w koronkę. Parter: -na lewo garaż większy niż w oryginale, z garażu wejście do kotłowni i wiatrołapu. -na prawo gabinet z wejściem w wiatrołapie okno przed dom i na prawo (brak spiżarni) -wchodząc do hallu po lewej ręce niewielka toaleta wygospodarowana z kotłowni -na wprost po lewej stronie schodów wejście do sypialni -z sypialni wejście do łazienki, następnie garderoba - po prawej stronie duża otwarta kuchnia z jadalnią (hall, jadalnia, kuchnia, salon całość ponad 80m kw w kuchni brak załamania ściany zewnętrznej przez co zmienił się kształt dachu taras w zasadzie bez zmian kominek przeniesiony na ścianę za schodami - brak zewnętrznego Góra: Nad garażem obniżony strop o około 30cm, przez co tworzy się duże pomieszczenie do zagospodarowania jako salka kinowa, łazienka, duży strych, pralnia-strych, pokój lub dowolne inne (małe wole oczko zachowane z oryginału plus okno dachowe Fakro) od schodów do balkonu z okiem duży otwarty hall (30m kw)z wejściem do trzech pokojów i łazienki (dwa pokoje duże dla dzieci, jeden mniejszy gościnny). Przez zmiany w poszczególnych pomieszczeniach, zamiany konstrukcji dachu, obniżenie stropu nad garażem i inne przeróbki budynek zachował zbliżony kształt i bryłę do oryginalnej Seweryny, jednak jest znacząco większy - z garażem (nie licząc na poddaszu pomieszczeń poniżej 180cm wys.-skosy dachowe) około 290m kw Z grubsza tyle o naszej niby-Sewerynie Jeżeli nie sprawiłoby Wam czytającym kłopotu, byłoby mi miło zobaczyć -najlepiej wraz z komentarzami- zdjęcia z Waszych budów. Jestem na etapie zalanych fundamentów, a pojawiło mi się już kilka wątpliwości co do niektórych zaplanowanych przeze mnie rozwiązań. Co prawda nie budujemy oryginalnej Seweryny jednak Wasze rozwiązania w dużej mierze mogą się przydać, tym bardziej, że macie już za sobą to, co dopiero przed nami. Póki co z góry dziękuję za zdjęcia, komentarze i opinie...zdjęcia i całą resztę proszę słać na [email protected] pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetaz 16.06.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Witam wszystkich. Agirafajna ta Twoja SEWERYNA.Bardzo ładny kolor gontu. Widzę,że wszyscy robią w projekcie zmiany. Napiszę,co ja zmieniłam. Dół: W miejscu gabinetu-kuchnia połączona szerszym przejściem z jadalnią(w zrobioną z kuchni). Salon powiększony o sypialnię.Po wybudowaniu ścian na dole wydał nam się bardzo mały.Kominek przeniesiony na ścianę przy schodach. Z dużego pomieszczenia gospodarczego zrobiona malutka kotłownia.Z pozostałej części zrobiona całkiem spora łazienka z przejściem do sypialni(zrobionej z malutkiej łazienki i garderoby).W/g mnie to były najmniej funkcjonalne pomieszczenia w tym projekcie.Ale oczywiście każdy robi według własnych potrzeb. Uff! To teraz góra. W projekcie pokoje bardzo małe.Połączyłam pokój z "wolim okiem" z pokojem obok i wyszło badzo fajnie. W łazience dałam dodatkowe okno dachowe. To był największy "zgryz",bo jakoś nie mogłam odczytać z projektu jak to będzie wyglądać. Też wyszło nieżle,ale moim zdaniem dodatkowe okno konieczne. Pozostałe pokoje w zasadzie bez zmian(dodałam tylko po jednym oknie). Pokój z większą garderobą trochę mały.A w drugim zrezygnowałam z garderoby. Mam nadzieję,że te moje bazgroły komuś się przydadzą.Za parę dni postaram się wkleić trochę aktualnych zdjęć. Hegemon witamy!Otrzymałam wiadomość.Jeśli coś Cie interesuje pytaj najlepiej na forum.Jeśli nie ja, to na pewno ktoś inny odpowie.Widzę,że trochę osób jednak buduje SEWERYNĘ. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia02 18.06.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 AGIRA dziękuję za zdjęcie piwnicy. Przyślę Ci nasząW porównaniu z niektórymi zmianami w projekcie nasze wydają się kosmetyczne. Rozwiązania na dole bardzo nam odpowiadały, chcielismy też mieć podwójny garaż i pomieszczenie gospodarcze, które w razie potrzeby będzie mogło spełniać funkcję kotłowni nie tylko gazowej. Po pewnych zmianach nasza Seweryna ma wyglądać tak:-z wiatrołapu na lewo wejście do garażu, zlikwidowane naświetla boczne w drzwiach wejściowych a wiatrołap pomniejszony o prawe naświetle na rzecz łazienki, w której zmieści się jeszcze prysznic-z hallu po lewej stronie wejście do pralni-ok.6m2,którą wydzieliliśmy z pomieszczenia gospodarczego-zlikwidowane przejście z garderoby do łazienki-zrezygnowaliśmy ze spiżarni,tym samym powiększając gabinet-pod pomieszczeniem gospodarczym piwnica( zejście na wprost drzwi wejściowych z zewnątrz; zrezygnowaliśmy z osobnego wejścia do tego małego pomieszczenia gospodarczego i połączyliśmy go z większym-na górze podniesiona o jeden pustak(plus wieniec) ściana kolankowa-zrezygnowaliśmy z wolego oczka nad garażem, a drugie przerabiamy na lukarnę , pokrycie dachówką ceramiczną Koramic E32 kasztanowa angoba szlachetna. Do tego dochodzą jeszce zmiany niektórych okien(w salonie i w sypialni).Pozdrawiam. gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paluchtomek 18.06.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Pytanie do tych którzy budują sewerynę z kominkiem na ścianie przy schodach. Jakie są zalety tego rozwiązania? Czy, ktoś budował z kominkiem na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czajni_K 11.07.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 WitamW linku ponizej zamieszczam pare zdjęc naszej Sewerynki.U nas jest kominak za sciana ze schodami i uwazam to rozwiazanie za bardziej praktyczne po pierwsze brak poteznego komina na zewnatrz po drugie kominek stoi niemalze centralnie w domu. http://pl.fotoalbum.eu/czajni_k/a95534Pozdrawiampiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabianek 24.07.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Dzień Dobry! Przeglądnąłem cały wątek i jest pod wrażeniem wcześniejszych realizacji Seweryny. My jesteśmy na samym początku budowy, czyli zaczynamy od fundamentów w sierpniu. W następnych postach postaram się opisać co i jak pozmienialiśmy w projekcie, natomiast czy jest szansa aby otrzymać od Was praktyczne informacje dotyczące fundamentów: Czy są lane z betonu czy murowane z betoników? Jakie koszta robocizny i jakie materiałów z zakończeniem prac na poziomie zero? Chcemy również wybudować piwnice pod garażem a klatka schodowa do niej będzie w pomieszczeniu gospodarczym. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkolodziej 07.08.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Witam, Przymierzam się do budowy Seweryny w okolicach Krakowa. Czy jest może na forum ktoś z tego rejonu kto budował według tego projektu i zgodziłby się na małe oględziny z moje strony? Bardzo chciałbym zobaczyć taki dom na żywo zanim kupię projekt, więc jeżeli znajdzie się taka osoba to bardzo proszę o wiadomość na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sydney 29.08.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Ale ta firma daje gwarancje na te bawole oko, więc wierzę, że wiedzą co robią. Te małe okrągłe też robimy drewniane. Na ile wycenili ci okienka i jaka to firma jeżeli można wiedzieć? Okna w okleinie czy białe? Dopiero teraz, ale wcześniej nie było czasu. Okna nam wstawili, opórcz tych małych okrągłych (które będą drewniane). Duże bawole oko z PCV wygląda naprawdę fajnie Okna mamy z firmy M&S - PCV - obustronny orzech. Okna plus drzwi wejściowe plus drzwi garażowe plus drzwi do pomieszczenia gospodarczego i rolety zewnętrzne automatyczne 72 000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sydney 29.08.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 No to może ja też napiszę co zmieniliśmy, w sumie niewiele. Na dole zamiast sypialni z garderobą i łazienką - powiększyliśmy salon, w którym wstawimy kominek, sypialnię mamy na górze po drugiej stronie bawolego oka - razem z garderobą i dużą łazienką, pokój z bawolim okiem przedłużyliśmy o garderobę i to na tyle zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabianek 23.09.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam, no to jak wcześniej pisałem jesteśmy na ukończeniu fundamentów, tzn. jeszcze zalanie stropu nad piwnicą, która jak wcześniej pisałem jest pod garażem i pomieszczeniem gospodarczym. Inne zmiany w projekcie to: - likwidacja biura i spiżarni na kuchnię połączoną z jadalnią bez połączenia z salonem, - salon powiększony o sypialnie - likwidacja łazienki i garderoby na biuro wejście skośne od hall'u - toaleta przerobiona i powiększona kosztem biura na toaletę i prysznic - likwidacja wejścia do pomieszczenia gospodarczego od zewnatrz - kominek przeniesiony ze ściany zewnętrznej salonu na ścianę wewnętrzną od klatki schodowej. Na poddaszu likwidacja ścianki działowej w pokoju z wolim okiem. To chyba tak w expresowym skrócie. Jak sobie jeszcze przypomne to napisze. pozdrawiam budowniczych wszystkich seweryn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paluchtomek 08.10.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Mam pytanie do budowniczych "Seweryny". Jak na dzień dzisiejszy kształtują wam się ceny budowy stanu surowego otwartego Seweryny.Podpisałem umowę z wykonawcą w lutym tego roku na 300 tyś., on załatwia materiał, wszystko robi sam. Pełne deskowanie i papa, bez dachówki.Budowę rozpoczął w połowie lipca, na dzień dzisiejszy zalewa stropy. Nie było mnie dłuższy czas, nie pilnowałem go , ale widzę że jest solidny. Zastanawiają mnie tylko te ceny materiałów, które na dzień dzisiejszy są "troszkę" niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paluchtomek 29.10.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 pytanie do tych którzy wybudowali już Sewerynę. Jakie macie ścianki działowe na poddaszu, murowane czy k-g. Mój wykonawca zasugerował mi żeby postawić z k-g, ze względu na naprężenia jakie będą przenoszone z konstrukcji dachu. "Że sufit będzie z k-g i nie powinno się łączyć różnych materiałów", wszystko po to by nie powstawały pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekh 14.11.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Jestem właśnie na etapie wybrania projektu, wybraliśmy z narzeczoną Seweryne. Jestem ciekaw ile trwa budowa stanu surowego i ile na "gotowo" ? Chciałbym też uzyskać informację ile "Pi razy drzwi" wyniosła was Seweryna Poproszę was też w miarę możliwości o fotki z realizacji, zwłaszcza schody i piwnice i ogólnie wszystko co możecie zbieramy materiały PS Jak ogrzewacie serweryne? pozdrawiam Maciek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekh 20.11.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Projekt zamówiony - lustrzane odbicie Jutro odbieramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew00 26.11.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Również zamówiłem projekt- lustrzane odbicie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
much 10.12.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Ja jestem na etapie wybierania projektu ale ten mi sie podoba najbardziej i juz prawie jestem pewien ze ten dom chce budowac. Na razie zbieram wszelkie informacje ,przegladam forum i szukam zdjec.Jesli bedziecie tak mili to prosze o zdjecia na [email protected] .chetnie bym tez zobaczyl Wasze domki w realu , chce budowac w swietokrzyskim. Jesli ktos buduje sie w poblizu badz nawet troche dalej to tez prosze o kontakt.Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martagdn 11.12.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Witam wszystkich Sewerynowiczow, wlasnie jestesmy na etapie fundamentow, dokonalismy sporo zmian tego projektu, miedzy innymi powiekszylismy salon o sypialnie i poszerzylimy go o 1 metr w strone schodow, salon bedzie mial po zmianach prawie 60 metrow, natomiast z lazienki i garderoby powstanie zadaszony taras. Natomiast z zadzaszenia tarasu z drugiej strony domu rezygnujemy, gdyz zaslanialoby swiatlo do salonu. Kominek bedzie w rogu za schodami. Zmienilismy rowniez uklad schodow. Lazienke przenieslismy na druga strone wiatrolapu, jak rowniez zmienilismy uklad spizarni, ktora pierwotnie byla bardzo dluga i waska. W pomieszczeniu gospodarczym wygospodarowalismy powmieszczenie na pralnie i suszarnie. A oprocz tego co najwazniejsze obizylismy strop o 70 cm nad garazem i pomieszczeniem gospodarczym, a w konsekwencji tego mamy do wykorzystania powierzchnie nad garazem na sypialnie i dodatkowa lazienke. Ogolnie na gorze beda cztery sypialnie z dwoma lazniekami, z tym ze sypialni nad garazem bedzie bezposrednie wejscie do lazienki, natomiast trzy pozostale pokoje maja druga lazienke. Dodalismy sporo okien dachowych obecnie bedzie ich 13 sztuk. Male wole oko nieznacznie powiekszylismy i bedzie oswietlalo sypialnie nad garazem. Jakby ktos chcial to maglabym, przeslac rysunki jak faktycznie to bedzie wygladalo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts