Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ha, musiałabym przy okazji zmierzyć, a tak na szybko - ok. 1,7m, z tym, ze niektóre moglibyśmy jeszcze o jakieś 15 cm obniżyć (nie więcej, bo ścianka), a niektóre nie - bo koszowe od tego "wykuszu" (u Was w kuchni, u nas w jadalni) nie pozwalają...

A jak zakończyły się rozterki w odcinku pt. Wole Oko?

Pokażesz jakieś fotki?

Pozdrawiam :wink:

• Odpowiedzi 218
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słychać?

To ja się biję w piersi :oops:

fotki już się brałem i niestety się okazało że po ostatniej zmianie dysków wsiąkły mi wszystkie (!) zdjęcia zmontazu okien :o

Na szczęście mam dyżurny backup u Teścia, ale to dopiero w weekend.... na pewno wrzucę jak tylko będę mógł.

Co do Wolego - czekamy na wycenę opcji montażu dokładnie tak jak u Was - czyli 4 odrebne części balkonu zamiast 3 - oryginalnie miał być jeden wielki kawał balkonu do samej góry z otwieranym łukiem - ale stwierdziliśmy że jak musimy go de facto sprowadzić do normalnych kształtów to dlaczego dodatkowo płacić za jeden wielki kawał ościerzy.....ale coś długo liczą......

gorzej że czekamy też na efekt naszej reklamacji w/s drzwi wejściowych i balkonu w sypialni i jakoś sięprzeciąga.......

a najgorzej to mnie te mrozy denerwują :evil:

ale poza powyższymi to humor mam KWITNĄCY :wink: :lol:

czego i Wam zyczę, zwłaszcza na weekend :p

ps - kiedy planujecie przeprowadzkę????

Witam.

Willie, Wreszcie sie doczekaliśmy :) SUPER masz okieneczka!!!!

A tak z ciekawości drewniane czy pcv??

Ale widzę ze pomimo zimna Panowie dzielnie po dachu spacerują :o .

Imka ja tez myślałem o podniesieniu dachu, ale niestety w warunkach zabudowy u nas na działce max. wysokośc budynku to 8m, a Seweryna ma chyba 8,2...m......... no cóż.........chyba nikt nie będzie tego mierzył.

Pozdrawiam

No naprawdę!!! Miło popatrzeć "jak się wykańczacie" :lol: Piękny dom... :lol:

Nie mogę powstrzymać ciekawości - czy macie wszystkie okna w jednym kolorze? :wink:

Ależ cieszy oko taki widok - dachóweczka na dachu (i znowu spytam - jaki to kolor?) okna w oknach... Naprawdę, piękny dom... :D

I jaki podobny do projektu... :wink:

A skoro drzwi wejściowe już za Wami, to zapytam - jakiej szerokości i w jakim układzie zrobiliście (układ doświetleń - boczne, górne)? My jeszcze nie zdecydowaliśmy, ostatnio zwęziliśmy trochę wejście, a na razie są solidnie zabite deskami, a my wchodzimy przez kotłownię...

Mnie też te mrozy denerwują - ileż razy można jeździć, żeby podtrzymywać ciepło domowego ogniska? :evil: Np. cztery razy dziennie :evil: Nie udało się nam podłączyć gazu i ogrzewamy kominkiem...

Przeprowadzka... Taaak, jest takie słowo, ostatnio wymawiane "z pewną taką nieśmiałością" :roll: Słowo, które naturę ma "horyzontalną" - im bardziej wydaje nam się, że się do niego zbliżamy..... :roll:

Pierwsze plany to święta (jakiś taki magiczny termin), te, które właśnie minęły :( Następne święta, to Wielkanoc, ale jak patrzę na to, co jest jeszcze do zrobienia, to myślę sobie, że ten świąteczny Wielki Dzień wypadnie pewnie latem :wink:

Pozdrawiam gorąco wszystkich Sewerynowiczów :wink: i oby do lata... 8)

Witam.

... ja tez myślałem o podniesieniu dachu, ale niestety w warunkach zabudowy u nas na działce max. wysokośc budynku to 8m, a Seweryna ma chyba 8,2...m......... no cóż.........chyba nikt nie będzie tego mierzył.

Pozdrawiam

Odradzam, zdecydowanie odradzam podwyższenia!!

A jak Wasz domek? Na jakim jest etapie? :wink:

- czy macie wszystkie okna w jednym kolorze? :wink:

Ależ cieszy oko taki widok - dachóweczka na dachu (i znowu spytam - jaki to kolor?) okna w oknach... Naprawdę, piękny dom... :D

I jaki podobny do projektu... :wink:

A skoro drzwi wejściowe już za Wami, to zapytam - jakiej szerokości i w jakim układzie zrobiliście (układ doświetleń - boczne, górne)?

Pozdrawiam gorąco wszystkich Sewerynowiczów :wink: i oby do lata... 8)

Aby do lata!

Okna wszystkie w jednym kolorze, drewniane, sosna jasny brąz (się to niby nazywa :lol: ) a dachówki kolor miedziany :D

Drzwi mamy z naświetlami bocznymi, górne nie weszło (trochę potem żałowaliśmy, ale były pewne względy techniczne) - wyszły szeroko bo jak w projekcie - jak poszerzylismy skrzydło do 110 to naświetla mają 58......i generalnie KUPA SZKŁA.... :wink:

pozdrawiam skulony w oczekiwaniu na -45 :cry: :oops: :wink:

No no, to niezłe wejście się szykuje :wink: , pozwolisz, że podrążę temat: czy naświetla są w całości, czy są dzielone - na ile części?

Odwzajemniam się fotkami zimowego domku - ciekawe, ile jeszcze śniegu wytrzyma ten dach? :roll: Przy takiej zimie na poddaszu będzie można zapaść w sen zimowy - warstwa śniegu dość skutecznie zasłania okna połaciowe - ani wyjrzeć, ani otworzyć.... :(

Pozdrawiam,

Witam wszystkich fanów domku SEWERYNA ale i nie tylko :) I oczywiście Willie(ego) :) , którego domek miałem okazje oglądać będąc w Warszawie, ale niestety nie mogliśmy się osobiście spotkać i poznać.

W dniu dzisiejszym odebrałem od architekta projekt :D z naniesionymi poprawkami. W naszym przypadku seweryna uległa małym zmianą z zewnątrz i dużym zmianą wewnątrz. Wejście z oczkami pozostało, wole oko jest troszkę bardziej rozłożyste w związku z tym, że do pokrycia dachu użyć chcemy dachówki Wienerberger von Muller "Holenderki" z system klinów, zniknęło też małe oczko z garażu, reszta podobnie jak w orgnialnym projekcie. Zmiany wewnątrz są duze. Moja PP jak Willie nazywa żonę :):) chciała aby Living Room był ok. 45 metrów i taki udało nam się zrobić. Kuchnie mamy od frontu, Gabinet w miejscu Kuchni. Do łazienki jest wejście z Holu, a w miejscu sypialni i łazienki, zrobliśmy pralnie z suszarnią. W miejscu WC jest spiżarnia przy kuchni itd. itd. dużo by pisać. Na górze mamy 3 sypialnie + łazienka. Nasza sypialnia to pomieszczenie z Wolim Oczkiem i przestrzeń łazienki z orginalnego projektu - udało nam się w ten sposób wygospodarować 24 m2 użytkowej w sypialni :), łazieneczkę mamy w innym miejscu. Teraz trzeba będzie poszukać ekipy i po pozwoleniu na budowę zabrać się ostro za robotę :) pozdrawiam wszystkich a taka na marginesie może stworzymy listę osób (nicków), które budują sewerynę i są na tym forum ? Zawsze można się wymienić informacjami i poradami, zdjęciami itd. :)

:D :D

• 3 weeks później...

Cześć Willi,

Mam nadzieję że nie masz mi za złe ale nie czekałem na Ciebie i pojechałem sobie w zeszłym tygodniu na Białołękę obejrzeć Twoją Sewerynę...

Drzwi do garażu :o - Duuuuża klasa! Respect!! Napisz co to za kolor i kto jest producentem. Mam nadzieję że moja Seweryna będzie równie piękna jak Twoja.

Pozdrawiam

Cześć Hipek,

dzięki za dobre słowo :p

brama to Wiśniewski złoty dąb, szerokie panele......

my się nieco zdziwiliśmy finalnie bo myśleliśmy że bedzie jaśniejsza ale to po części dlatego że też myślelismy że stoplarka okienna bedzie nieco ciemniejsza :lol: :lol: :lol:

strasznie zabawna ta budowa :wink: :o

pozdrawiam i powodzenia

• 4 months później...
  • 2 weeks później...

Hej!

gratuluję projektu :wink:

ja podniosłem 30 cm - wydawało mi sie że to max zeby dom nie stracil proporcji (i nadal tak mi sie wydaje) i generalnie jestem zadowolony....

ciężko odpowiedzieć na takie pytanie bo kazdy ma inne preferencje- akurat nasza rodzina jest raczej srednio-niskiego wzrostu więc nie narzekamy :wink: ale jak pomyslę że sufit by zszedl o 30 cm.....to chyba dało by sie odczuć - pamietaj ze dach jest bardzo płaski więc w pomieszczeniach dominuje skos......

mogę tylko zaoferowac pokaz jesli bedziecie przejazdem :p

powodzenia

Witam

Widzę, ze grono miłośników Seweryny sie ciągle powiększa.

Ja jestem na etapie fundamentów. A budowę przeciągnełą nam otydzień ekipa archeologów rozkopująca wykopy pod fundament. :) A wykopali kilka garnków i miseczek sprzed 5 tys. lat :o

Sharky ja nie podnosze ścianki kolankowej ale tylko dlatego ze mam takie warunki zabudowy.

Niedaleko Lublina stoi prawie wykonczona Seweryna bez podniesionej scianki kolankowej i jak dla mnie ( 183cm) to troszke nisko na poddaszu :( . Jak chcesz to moge Ci wysłac zdjęcia tego poddasza.

Willie pokaz swoje wykonczone przypory a w szczegolnosci "kanty".

A jako ciekawostka to w okolicach Lublina stoją dwie Seweryny,a dwie następne są w budowie ( wtym jedna nasza) .

pozdrawiam

Piotrek

Witam

Sharky ja nie podnosze ścianki kolankowej ale tylko dlatego ze mam takie warunki zabudowy.

Niedaleko Lublina stoi prawie wykonczona Seweryna bez podniesionej scianki kolankowej i jak dla mnie ( 183cm) to troszke nisko na poddaszu :( . Jak chcesz to moge Ci wysłac zdjęcia tego poddasza.

Willie pokaz swoje wykonczone przypory a w szczegolnosci "kanty".

A jako ciekawostka to w okolicach Lublina stoją dwie Seweryny,a dwie następne są w budowie ( wtym jedna nasza) .

pozdrawiam

Piotrek

Ja niestety tez nie moge podniesc scianki kolankowej. U mnie warunki zabudowy ograniczaja wysokosc budynku do 8m.

Na dodatek chcemy rozciagnac dom o ok 1m co jeszcze bardziej splaszczy nam dach.

Bardzo chetnie obejrze fotki z poddasza, jesli mozesz wyslac to ja poprosze :) Na priva wysylam ci moj adres e-mail.