Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przynależność do grupy

babajaga

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niejaki Maslow ulozyl piramide potrzeb ludzkich i potrzeba przynaleznosci do grupy,

potrzeba akceptacji jest blisko podstawy - zaraz za filzjologią i potrzeba poczucia bezpieczenstwa.

no tak...

ale dlaczego czlowiek potrzebuje akceptacji grupy?

czy u podstawy wszystkiego nie lezy "JA", a skoro "JA" to grupa jest tylko srodkiem...?

ale dlaczego czlowiek potrzebuje akceptacji grupy?

czy u podstawy wszystkiego nie lezy "JA", a skoro "JA" to grupa jest tylko srodkiem...?

bo czlowiek istota spoleczna jest ;)

bo w calym procesie socjalizacji byl kształtowany do życia w zbiorowości.

czy chce czy nie, od malego ;) uczony jest jakiegos wzoru kulturowego obowiązującego w jego społeczności i wbudowuje go w swoją osobowość - po to zeby byc w tej grupie akceptowanym.

system wartości ksztaltuje tez na wzor tego ktory obowiazuje w jego grupie - albo też na wzor grupy, w której chciałaby być (jaks aspiracyjna grupa).

I dopiero jak ma te swoja przynaleznosc i akceptacje - to moze realizowac "JA"

Luc - nie wiem czy to jest slabosc :roll:. To jest potrzeba.

To jest moze bardziej "ucieczka od wolnosci" tej pierwotnej - jak pisal pan erich fromm :)

ps wybaczcie mi -:oops: - ja tyle gadam bo wypilam dwa wina :p

Kiedyś było takie powiedzenie że dla towarzystwa Cygan dał się powiesić .

Wydawało mi się że to przeszłość.

Mądre, wykształcone panienki idą do łóżka z przypadkowym facetem żeby nie

zostać wykluczoną z grona tych co są cool.

Paranoja , one są chyba mądre inaczej.

Przepraszam, a skąd ta pewność, że one szły z nim do łóżka z uwagi na chęć przynależności do grupy?? Jakiej grupy? Nic nie wiecie o motywacji tych dziewczyn, łatwo oceniać siedząc przed telewizorem. Inna sprawa - skąd przekonanie, że macie prawo oceniać? Być może niektóre przespały się z Simonem Molem z ciekawości, może niektóre sie zakochały, być może wyglądało to jeszcze inaczej, moze po prostu lubiły seks, straszne przestępstwo. Przeraża mnie wszechobecna w polskim społeczeństwie łatwość ferowania wyroków moralnych - i to wobec ofiar tej sytuacji! Nawet jeżeli te kobiety wykazały się lekkomyślnością i brakiem wyobraźni, NIC, absolutnie nic nie usprawiedliwia tego co zrobił Simon Mol. Trudno stawiać w jednym rzędzie lekkomyślność dziewczyny, która uprawia seks bez zabezpieczenia z postawą osoby, która świadomie zaraża tę dziewczynę potencjalnie śmiertelną chorobą. I w tym tkwi źródło problemu. Życzę więcej empatii.

Sorry Taje, ale to co Ty nazywasz "lubieniem seksu" ja nazywam kurestwem. Kurestwo to nie zawód, to charakter.

Czy można je oceniać ? Tak, można. Szczególnie dorabianie teorii o braku raiszmu, poprawności politycznej.... sorry - od 15 lat śpię z jednym facetem i wiem, że to możliwe. A jakbym hulała - to z pełną świadomością konsekwencji. Tym człowiek różni sie od zwierzęcia, że podejmuje wybory ( wraz z ich konsekwencjami) i ma wolną wolę.

No to sobie panny pohulały - a teraz przyszedł "pay day".

Ani krzty litości we mnie - to prawda - jestem potworem, ale widzę w klubach te "ćmy" różnego wieku i autoramentu dające d.upy na lewo i prawo i słabo mi się robi.

Co robię w tych klubach ? Ide potańczyć. Kropka.

nazywasz TO miłością ???????????// To chyba ironia ....A może te panny chciały poznać inną kulturę ? ALbo poparwić stosunki posko- kameruńskie czy nigeryjskie czy jakie tam.... WYRZYG .

To jest moze bardziej "ucieczka od wolnosci" tej pierwotnej - jak pisal pan erich fromm :)

Czlowiek potrzebuje :

1 najesc sie

2 odpoczac - wyspac

3 dachu nad glowa

4 odzienia chroniacego przed zimnem

5 chronic siebie i rodzine przed zagrozeniami

Pozostale potrzeby sa drugorzedne , zeby nie powiedziec wydumane , wziete z potrzeby posnobowania sie .

Czlowiek potrzebuje :

1 najesc sie

2 odpoczac - wyspac

3 dachu nad glowa

4 odzienia chroniacego przed zimnem

5 chronic siebie i rodzine przed zagrozeniami

Pozostale potrzeby sa drugorzedne , zeby nie powiedziec wydumane , wziete z potrzeby posnobowania sie .

Luc , obawiam się , że często to d.upa kręci światem :):)

Luc , obawiam się , że często to d.upa kręci światem :):)

A coz glodnemu po d.pie ?

Coś mi się wydaje, że głodnemu - nic. Ale czy nieodzianemu ??? Tu bym się zastanowiła. Człowiek walczy o prokreację. Sex jest równie ważny jak jedzenie i dach nad głową...ale może tylko dla mnie ? :wink: :oops: :lol:

U mnie w domu są prawie same Wodniki. Bardzo niezależny znak ze skłonnością do dziwactw.

Całą burzliwą (?) młodość na pytanie rodziców, dlaczego robię coś tam inaczej niż wszyscy odpowiadałam: Ja nie jestem wszyscy.

Teraz to samo słyszę od 2 synów :-?

Oj, wygodne to to nie jest w życiu, co już obaj zauważyli.

8)

Coś mi się wydaje, że głodnemu - nic. Ale czy nieodzianemu ??? Tu bym się zastanowiła. Człowiek walczy o prokreację. Sex jest równie ważny jak jedzenie i dach nad głową...ale może tylko dla mnie ? :wink: :oops: :lol:

Proponuje prosty eksperyment socjologiczny .

Wez urlop 21-dniowy . Zamieszkaj pod mostem . Nie zabieraj ze soba pieniedzy , kart , rzeczy . Po kilku dniach chetnie wyslucham Twojej opinii w temacie .

Proponuje prosty eksperyment socjologiczny .

Wez urlop 21-dniowy . Zamieszkaj pod mostem . Nie zabieraj ze soba pieniedzy , kart , rzeczy . Po kilku dniach chetnie wyslucham Twojej opinii w temacie .

Muszę Cię zdziwić - była w podobnej sytuacji nie 21 dni tylko 3 miesiące. Sex to nie tylko "bzykanko" - sex to nadzieja, cieplo, akceptacja, wrażliwość, bycie z kimś....Cóż - może się mylę ...

P.S. Jestem wyjątkiem robiącym często doświadczenia socjologiczne - ale to temat na piwko :):)

prawda Luc :)

Te 5 tam tych co napisales - to miesci sie w 2 podstawowych potrzebach

1. fizjologia ( papu,piciu,spac, no i jeszcze pare innych ;) no i ewentualnie dach) 2. bezpieczenstwo( to te pozostale dwa).

A reszte moze - ale nie musi. No ale w sumie bryka sie te przyda,nie ;)

i muzyki fajnie od czasu do czasu posluchac .. :D

Wojtek - to byl ten no, Bahus czy inny Alcoholicus ;)

Nefer - fajnie tak rabnac dwa nie ? :D