Kubaty 15.05.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Przeczytałem wszystko na stronach http://szkielet.com.pl/eifs.shtml i się przeraziłem. Sam mam dom budowany w szkielecie i ocieplany styropianem klejonym doposzycia. Zastanawiam się co się teraz pod styropianem dzieje. Czy ktoś ma w tym zakresie jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 15.05.2003 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Jeżeli firma , która wykonywala u Ciebie dom wykonala wszystko bardzo starannie to nie masz się co martwić na zapas. Przede wszystkim baaaaardzo starannie powinny być wykonane obróbki w okolicach okien , drzwi, podbitki, elementy piorunochronu, rynien, zewnętrznych ujęć wody umieszczonych w ścianie. Wszelkie szpary na styku styropian - parapety, drzwi i inne powinny być bardzo dokadnie uszczelnione silikonem. Jeżeli woda nie ma się jak dostać pod styropian to nie ma się czego obawiać. Jeżeli natomiast wykonawca nie zachowal na tym etapie należytej staranności, no to może być z tego problem o którym wspominaleś. Aby się upewnić możesz zlecić wykonanie ekspertyzy wilgotności poszycia i jeśli wyjdzie niepomyślnie ścigaj firmę wykonawczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaty 16.05.2003 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Mój dom stoi juz od 1992 r. Czy wiedza na ten temat już była?Piszesz o ekspertyzie wilgotnościowej poszycia - czy ktoś to robi? Do kogo się zwrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 16.05.2003 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Sądzę, że w sprawie takiej ekspertyzy możesz zwrócić się do Pana Wojciecha Nitki. Jest to ekspert budownictwa szkieletowego, którego wypowiedzi często pojawiają się na forum. Adres e-mailowy możesz znaleźć na stronach http://www.szkielet.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kot Kacper 16.05.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Kubaty - przejrzałem podane przez Ciebie strony. Jak sobie radzą z tym problemem firmy wykonawcze? Przecież wiekszość domów budowanych w szkielecie na elewacje stosuje właśnie tynk na styropianie.M@M - podajesz zalecenia, a czy można polegać, że wszystkie firmy właśnie tak uszczelniają styropian? Jestem tu nowy i szukam podpowiedzi w tym zakresie, gdyż właśnie otrzymałem ofertę z Unibudu i okazało się że oni właśnie mają elewacje wykonane z tynku na styropianie. Co począć? Poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elban 16.05.2003 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Kocie KacprzeStosowanie styropianu który posiada rowki pionowe ( to się chyba nazywa ryflowany)i założeniu że zastosowano na ścianach folie o określonych parametrach tzn przepuszczających w odpowiedniej ilości parę wodną z wnętrza domu ( bo z tego co mi tłumaczono przez materiały ściany para przechodzi )takie rozwiązanie musi być logiczne aby para miała co ze sobą zrobić tzn odparować lub się wykroplić, natomiast przy styropianie naklejonym bezpośrednio na płytę powoduje powstanie bariery nie do przebycia przez wilgoć. Czy to co mówię jest logiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 17.05.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 W Stanach Zjednoczonych czy też w Kanadzie, na budynkach gdzie ściany pokryte są np. płytą OSB, zakazane jest stosowanie styropianu klejonego bezpośrednio do płyt poszycia. Wynika to w głównej mierze w nieszczelności, które mogą pojawić się w powłoce elewacyjnej - na styku tynku z stolarką okienną, stolarką drzwiową, czy też w miejscach obróbki blacharskie, oraz przy wszelkich przejściach przez powłokę tynku i styropianu, np. kotwy rur spustowych. W miejscach tych nieszczelności woda deszczowa może wpływać pod warstwę styropianu, która nie mając możliwosci odparowania może spowodować poważne zniszczenia poszycia, konstrukcji i izolacji cieplnej.Skutki takich zniszczeń można obejrzeć na wielu stronach internetowych. Zainteresowanym prześlę adresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 17.05.2003 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 Kubaty,potwierdzam otrzymanie zapytania. (M@M - dzięki za polecenie).Badanie stopnia zawilgocenia pod warstwą styropianu bada się przy pomocy specjalnego wilgotnościomierza Wet Wall Dedector (http://www.tramexltd.com/page/wetwl.html). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts