Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena inwestycji!!!! pilne!!!please!!!!

niktspecjalny

Recommended Posts

Wszyscy wiemy ,że starając się o kredyt hipoteczny potrzebna jest wycena przez rzeczoznawcę akceptowanego przez bank.Regułą jest ,że za wycenę płaci starający sie o kredyt(inwestor).Jest to dość wysoka kwota.Moje pytanie.

Czy jest w Polsce jakiś bank który dokona tej wyceny na własny koszt???

pozdro.NS

sama zrobiłam kosztorys wzorując się na jakimś innym kosztorysie ze strony grupy psb. Mój kierownik przeczytał go, powiedział, że to realne i podpisał.....bank przyjął kosztorys bez mrugnięcia.

ale jak sie do tego ma wycena przez rzeczoznawce?Kosztory i owszem klapuje ale banki żądaja tej pierniczonej wyceny i dlatego pytałem czy są takie które nie chca za to kasy. :lol:

Bank Millenium wyznacza swojego rzeczoznawcę. który wycenia za darmo. My składaliśmy wnioski do trzech banków równocześnie (na wszelki wypadek) - operat do Millenium zrobiono nam za friko, ale ponieważ inny bank też chciał operat, a kazał nam go zrobić we własnym zakresie, za własne pieniądze - poprosiliśmy tego samego rzeczoznawcę z Millenium, aby przygotował również wycenę dla innego banku - zgodził się za niewielkie pieniądze. Reasumując - albo poszukaj takiego banku, który robi wyceny nieodpłatnie, albo poproś w wybranym przez Ciebie banku listę współpracujących z nim rzeczznawców i próbuj dogadywać się co do ceny.

sama zrobiłam kosztorys wzorując się na jakimś innym kosztorysie ze strony grupy psb. Mój kierownik przeczytał go, powiedział, że to realne i podpisał.....bank przyjął kosztorys bez mrugnięcia.

przeciez pomylilas wycene, o ktorej mowa, z kosztorysem, o ktorym nie jest mowa... czytaj uwazniej

• 4 weeks później...
:-? eraf, rzeczoznawca nie opiera sie na dowolnych danych(co mu kto powie)I tego z miasta i tego ze wsi obowiazują pewne zasady.Będzie brał pod uwagę ceny które obowiązują na obszarze, na którym się budujesz, cenę działki podniesie każde wykonane przyłacze ew.bliska odległosć do przeprowadzenia takowego, itd.Ogólnie- nie martw się. Ceny teraz takie , ze cała ziemia budowlana poszła do góry.Pozdrawiam.

to ma być akurat wycena pod siedlisko, nietypówka, część pod zabudowę a część grunty rolne. Na razie mam dane z jednej wyceny, czekam na drugą (z innego źródła), na razie 4free bo robione przez banki, ew. jedną będę musiał zrobić sam. Po otrzymaniu tej drugiej wyceny zobaczę czy faktycznie wartość wyceny zależy od autora