Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem prawny z zakupem działki

Paweł76

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów :p

Znalazłem działkę po prawie rocznym poszukiwaniu. Ale znowu napotkałem na problem prawny z zakupem .... a mianowicie.

2 Lata temu zmarł właściciel działki, spadkobiercami jest żona oraz 2 dzieci(syn 18 lat i córka16 lat). W sądzie kobiecie powiedziano, że nie może sprzedać działki. Może dokonać transakcji po uzyskaniu pełnoletnosci córki.

Jak to zrobić, jak się zabrać do tego, żeby szybko i sprawnie (doszło do transakcji zakupu-sprzedaży działki) poradźcie !!

Bardzo bym był wdzięczny za rzeczowe opinie i podpowiedzi !

Ja w ubiegłum roku dokonałem zakupu działki .Sytuacja równiez była podobna . Było 6 spadkobierców w tym jedna osoba która maiła poniżej 18 lat .

Rozwiązaniem w takiej systuacji jest wniesienia przez stronę sprzedającą sprawy do sądu z tego co pamiętam wydziału rodzinnego i nieletnich o ustanowienie przedstawiciela prawnego dla osoby niepełnoletniej najcześciej jest to któryś z rodziców (dokonanie w jej imieniu czynnosci prawnej przekraczajacej zwykły zarząd majatkiem a polegajacej na zawarciu umowy sprzedazy udziału ....)

Problemem jest tylko czas . Na orzeczenie sądu + uprawomocnienie czekałem 5 miesięcy.

Pierwszy raz słyszę, że sąd nie wyraził zgody na sprzedaż. Może nie były załatwione wszystkie formalności.

Postanowienie o nabyciu spadku musi być prawomocne, by sprzedać musi być załatwiona sprawa przez urząd Skarbowy (wystawione zaświadczenie, że podatek od spadku został uregulowany, bądź, że się nie należy). Do sądu występuje się o zezwolenie na sprzedaż udziału nieletniego (sąd przeważnie wzywa, by matka przedstawiła, co zrobi z pieniędzmi uzyskanymi ze sprzedaży tego udziału - np. lokaty, fundusze). trzeba sie dowiedzieć, co było powodem ewentualnej odmowy (może błędy proceduranle).

Niestety Sąd Rodzinny nie wyraził zgody na rozporządzenie udziałem córki przez matkę :evil:.

Ożeń się z tą córką (albo znajdź jej męża) - przez małżeństwo uzyska ona pełnoletność z mocy prawa i nie straci jej po rozwodzie. Na ślub cywilny czeka się 30 dni a na rozwód to nie wiem ile... :roll: To chyba najszybsza droga do tej działki. :lol:

lolomama napisala:

...... Do sądu występuje się o zezwolenie na sprzedaż udziału nieletniego (sąd przeważnie wzywa, by matka przedstawiła, co zrobi z pieniędzmi uzyskanymi ze sprzedaży tego udziału - np. lokaty, fundusze). trzeba sie dowiedzieć, co było powodem ewentualnej odmowy (może błędy proceduranle).

No właśnie, tylko na co ona może przeznaczyć kase .... na lokate ? Czy sąd się zgodzi ?