Paweł76 13.01.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam wszystkich Forumowiczów Znalazłem działkę po prawie rocznym poszukiwaniu. Ale znowu napotkałem na problem prawny z zakupem .... a mianowicie. 2 Lata temu zmarł właściciel działki, spadkobiercami jest żona oraz 2 dzieci(syn 18 lat i córka16 lat). W sądzie kobiecie powiedziano, że nie może sprzedać działki. Może dokonać transakcji po uzyskaniu pełnoletnosci córki. Jak to zrobić, jak się zabrać do tego, żeby szybko i sprawnie (doszło do transakcji zakupu-sprzedaży działki) poradźcie !! Bardzo bym był wdzięczny za rzeczowe opinie i podpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 13.01.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Chyba raczej po przeprowadzeniu postępowania spadkowego. To sprawa sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 13.01.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Ja w ubiegłum roku dokonałem zakupu działki .Sytuacja równiez była podobna . Było 6 spadkobierców w tym jedna osoba która maiła poniżej 18 lat . Rozwiązaniem w takiej systuacji jest wniesienia przez stronę sprzedającą sprawy do sądu z tego co pamiętam wydziału rodzinnego i nieletnich o ustanowienie przedstawiciela prawnego dla osoby niepełnoletniej najcześciej jest to któryś z rodziców (dokonanie w jej imieniu czynnosci prawnej przekraczajacej zwykły zarząd majatkiem a polegajacej na zawarciu umowy sprzedazy udziału ....)Problemem jest tylko czas . Na orzeczenie sądu + uprawomocnienie czekałem 5 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 16.01.2007 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Niestety Sąd Rodzinny nie wyraził zgody na rozporządzenie udziałem córki przez matkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolomama 16.01.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Pierwszy raz słyszę, że sąd nie wyraził zgody na sprzedaż. Może nie były załatwione wszystkie formalności.Postanowienie o nabyciu spadku musi być prawomocne, by sprzedać musi być załatwiona sprawa przez urząd Skarbowy (wystawione zaświadczenie, że podatek od spadku został uregulowany, bądź, że się nie należy). Do sądu występuje się o zezwolenie na sprzedaż udziału nieletniego (sąd przeważnie wzywa, by matka przedstawiła, co zrobi z pieniędzmi uzyskanymi ze sprzedaży tego udziału - np. lokaty, fundusze). trzeba sie dowiedzieć, co było powodem ewentualnej odmowy (może błędy proceduranle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 16.01.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Daruj sobie tą działkę . poszukaj czegoś innego , po co ładować się w kłopoty na samym początku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.01.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Niestety Sąd Rodzinny nie wyraził zgody na rozporządzenie udziałem córki przez matkę . Ożeń się z tą córką (albo znajdź jej męża) - przez małżeństwo uzyska ona pełnoletność z mocy prawa i nie straci jej po rozwodzie. Na ślub cywilny czeka się 30 dni a na rozwód to nie wiem ile... To chyba najszybsza droga do tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 16.01.2007 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Ania jest problem, najpierw musiałbym sie rozwieść ..... potem znowu .... małżenstwo z nieletnią . Ta opcja odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.01.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Napisałam: "albo znajdź jej męża" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł76 18.01.2007 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 lolomama napisala: ...... Do sądu występuje się o zezwolenie na sprzedaż udziału nieletniego (sąd przeważnie wzywa, by matka przedstawiła, co zrobi z pieniędzmi uzyskanymi ze sprzedaży tego udziału - np. lokaty, fundusze). trzeba sie dowiedzieć, co było powodem ewentualnej odmowy (może błędy proceduranle). No właśnie, tylko na co ona może przeznaczyć kase .... na lokate ? Czy sąd się zgodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 18.01.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Zacznij szukać innej działki, szkoda czasu.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts