Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak inaczej nazwać salon?

3porzeczki

Recommended Posts

U mnie bawialnia odpada - bo jest inne pomieszczenie, które jest bawialnią (czyli z angielska family room ;-)), jadalnia to tez nie jest - bo jest oddzielnie, więc u mnie będzie to salon - bo wlaśnie taką funkcję pełni:) i ma moim zdaniem odpowiednie rozmiary i nie jest połączony z kuchnią:) Salon brzmi doskonale!

:D Super,

wiatrołap-sień

taras -przyzba

sypialnia dzieci-komnaty pacholąt

łazienka-wychodek :)

Jeszcze troche i zmieni sie nazewnictwo w prawie budowlanym, zgodnie z nową linią "politycznom" :wink:

O przepraszam! U mnie jest SIEŃ!!! Wiatrołap strasznie łamie język,a poza tym jeśli już, to jest to wiatrokłap :wink:

a wszystko to z braku pokoi

bo powinny być osobno

i bawialnia

i salon

i jadalnia

i pokój gościnny

i pokój do rekreacji i medytacji

i gabinet

i salonik medialny

i jeszcze kilka

a najczęściej mamy jeden do wszystkiego

:lol:

a u moich rodziców mówiło sie duźy pokój a u mnie w domu salon

a teraz jest bawialnią mojej córki która pozwala nam czasem w nim poprzebywać :wink:

A u nas jest "dół" :wink:

Nie mamy żadnych drzwi na dolnym poziomie oprócz kibelka i garderoby, płynna przestrzeń - i mówimy po prostu "na dole". Trochę to mylące, bo na prawdziwym dole jest garaż z przyległościami, które dla odmiany ochrzciliśmy szczegółowo, żeby się nie myliły. Na razie wszędzie jest ten sam przeprowadzkowy bałagan, ale z zacięciem używamy określeń garaż, pralnia, ciemnia i warsztat :)

mam od czasu do czasu klientow, ktorzy okreslaja to z pańska lywyngrum , chociaz kiedys jeden gosc okreslil to miejsce swojsko bawialnia :p

PS bawialnia to jednak nie zawsze wlasciwe okreslenie , czasem jest to nudziarnia

Jak ktoś nie jest profesorem to może w takim razie mówić lywyngrum, no a dla mojego dziecka to (niestety) jest zdecydowanie bawialnia.

I miej tu człowieku wielkopańskie aspiracje...

Nic na to nie poradzę, że salon dla mnie brzmi nazbyt pretensjonalne...tylko jak inaczej? Pokój dzienny? - za długie....Może macie jakieś pomysły? Chętnie wyrzuciłąbym ze swojego słownika "salon"

No nie wiem ja mam pokój 22m2 to wg. projektu nazywa się salon i tak zostało. Moim zdaniem żeby nazwać salonem to pokój musiałby mieć jeszcze raz tyle m2. Z resztą goście którzy przychodzą do nas z wizytą to walą do jadalni i tak zostało wszyscy lubią tam przesiadywać. :D