Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chińskie gresy polerowane i nie

Kanton

Recommended Posts

Kontrowersje dotyczące gresów sprowadzanych z Dużego Kraju (łatwo znaleźć na mapie) a wykonywanych malutkimi rączkami, spowodowały że postanowiłem założyć ten temat. Jakie są Wasze opinie, bardziej mnie interesują opinie dotyczące użytkowania niż "wymądrzania" przedstawicieli producentów. :evil:

Ale pojechałem :D

Nie będę udawadniać, że chińskie są lepsze czy gorsze, ale powiem tylko tyle, że mój jest chiński, nazywa się JADIDI (może w jakimś sklepie udaje że jest włoski :wink: ) i ja ze swojego jestem bardzo zadowolona, a mój wybredny kafelkarz też nie narzekał i zrobił mi z niego piękną podłogę, która jak do tej pory się nie rozleciała.

Nie będę udawadniać, że chińskie są lepsze czy gorsze, ale powiem tylko tyle, że mój jest chiński, nazywa się JADIDI (może w jakimś sklepie udaje że jest włoski :wink: ) i ja ze swojego jestem bardzo zadowolona, a mój wybredny kafelkarz też nie narzekał i zrobił mi z niego piękną podłogę, która jak do tej pory się nie rozleciała.

Sonika to prawda, masz piękną podłogę, po zobaczeniu jej, zdecydowałam się na gres polerowany, w takiej samej kolorystyce jak u Ciebie

pozdrawiam :D

Sonika, możesz podać, która firma robiła Ci taką piękną podłogę i ile płaciłaś za wzór?

Podobno większość chińskiego gresu jest niewymiarowa i obowiązkowo trzeba go impregnować.

Jego żywotność jest zdecydowanie krótsza:(

Każdy gres trzeba impregnować , a niewymiarowe gresy mają II gatunek. Pierwszy gatunek jest O.K. bynajmniej my tak mieliśmy.

Co do zywotności nie wiem, mam gres chiński dopiero niecały rok, nic sie nie dzieje :wink:

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

Paletko Gres Chiński jak każdy inny jest kalibrowany w fabryce co fabryka wyraża na opakowaniu odpowiednim oznaczeniem (z reguły w alfabecie łacińskim) może się najwyżej trafić nieuczciwy sprzedawca, który wciśnie ci 2-3 kalibry w jednej dostawie, co zdarza się również wśród Polskich gresów.

jezeli chodzi o impregnacje to ja polecam ultrament (jakos tak sie pisze, metalowa odkrecana puszeczka) odradzam delfiny i inne produkty atlasu.

a ktos napisal ze gres chiński szybciej sie niszczy, gresy polerowane niemaja klasy scieralnosci wiec ciezko powiedziec o niszczeniu.

ja mam chinszczyzne i kazdy sie zachwyca :D ponizej 50zl/m2 :>

Ok, dzięki. Wojtku, a możesz mi doradzić konkretną firmę, której gres (kremowy, bądź jasnobeżowy) byłby w miarę wytrzymały po zaimpregnowaniu? Mam (prawie :wink: ) trójkę dzieci, więc chciałabym żeby trochę wytrzymał w stanie dobrym.

Przepraszam że niepytany się odzywam, ale z firmą pewnie będzie problem ponieważ mało kto się posługuje nazwami fabryk raczej numerami. Dobre gresy produkuje "Shitao", "Jadidi", "Romario", "Revlon" są też bdb. gresy produkowane w chińskiej filii firmy "Halcon" dwa wzory seri "Madoc"....

Ok, dzięki. Wojtku, a możesz mi doradzić konkretną firmę, której gres (kremowy, bądź jasnobeżowy) byłby w miarę wytrzymały po zaimpregnowaniu? Mam (prawie :wink: ) trójkę dzieci, więc chciałabym żeby trochę wytrzymał w stanie dobrym.

Z gresami szkliwionymi nie ma problemu , praktycznie kazdy polski producent spelni swoje zadanie i nie ma problemow z "serwisem". Bardzo ladne ma ostatnio Nowa Gala , kilka takich wzorow o jakie pytasz/poprawila tez znaczaco swoja jakosc z czym do niedawna bylo roznie /, "mocne" bedzie mial Alcalgres, D'Imola, Zirconio i tu mozna szukac takze polerow. Ciekawe wzory ma Atlas Concorde /b.ciekawe wykonczenie ryflowano-polerowane/ oraz Inalco.To tak na goraco wpada mi do glowy :D .

Kiedys mialem zastrzezenia do NG co jak pisalem pozytywnie sie zmienilo ale ostatnio nacialem sie na Cersanicie /wstawki - polery "padly" po zaledwie pol roku uzywania w knajpie w miejscach o niespecjalnym natezeniu ruchu/

O chinskich polerach juz nic nie napisze, mozna ponoc trafic dobrze ale mozna niezle poplynac ( czego swiadkiem bylem pare razy).

• 1 year później...