Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian - czy firma ma znaczenie?

Recommended Posts

marka producenta ma niestety znaczenie

zazwyczaj więksi z dużą marką nie bawią sie w regranulaty i zaniżanie parametrów styropanu

po zmianie oznaczeń wielu producentów poprostu sprzedaje chłam bo klientowui trudno jest określić wytrzymałosc na ściskanie

kiedysj jezeli ma byś FS15 ( 1 5kg/m3) to tyle ma lub wahania sa niewielkie

widziałem nawet styro oznaczony jako eps 100 z waga 13kg/m3, producent był tak bezczelny ze nawet paczki były mniejsze o około 10 % od wielkości deklarowanej na opakowaniu

Vanderbobo, dziś akurat miałam rozmowę na ten temat z moim tatą, który zajmuje się budowlanką. Bardzo ostrzegał mnie przed styropianami od producenta z Torunia, bo podobno jest bardzo miękki. Z wiadomych względów nie chcę podawać nazwy producenta - mogę wysłać na priv.

styropian ma znaczenie i to spore już na poziomie jego montażu. Kiedyś kupiłem trochę tańszy styropian, mniej znanego producenta (znanej firmy "na wczoraj" nie było) i cisza..., po jakimś czasie na nowe domki znów miałem kupować i wykonawca od razu zastrzegł żeby nie kupować tego ostatniego chłamu, teraz tylko znane firmy, ostatnio Genderka, Styropol

Podstawowe róznice

- nie trzyma wagi.

- nie jest dostatecznie szytwny

- odkształca się po ułożeniu - sezonowanie kosztuje

- dokładnośc cięcia wymiaró, kątów i płaskości płyty

Bardzo uważać z taniochą, nie bierzę się ta cena z powietrza, tylko gdzieś człowieka "tną".

Bierz tylko markowy - zwłaszcza na elewację.

Czy firma-produkująca styropian, która posiada certyfikat ISO, a sprzedaje znacznie taniej niż inni znani producenci styropianu (towar jest I gat.) może być wiarygodna?

Czy certyfikat ma jakieś znaczenie? Mi wydaje się że tak.

???

Wszystko zależy od ludzi.

Są firmy co bez certyfikatu też dobrze produkują, bo są uczciwi...

Nie ma reguły.

W budowlance - nie wierz nikomu .

Nie ma roboty, której nie da się zepsuć.

Jak u Stalina - wierzyć tak, kontrolować jeszcze lepiej.

• 3 years później...