Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spawanie w osłonie argonu

Recommended Posts

Widziałem tę spawarkę ale chyba jest to 85A - co do jakości i serwisu - pewnie nie ma trzeba liczyć na gwarancję.

Można pospawać normalnie płot - ja spawałem zwykła transformatorówa elektrodami 2,5 mm. Ważne - jak wybierzesz zwykła transformatorową to szukaj trzyfazowej lub przełaczanej 230/400V - bo jak kupisz do domu tylko na 230V to się możesz zdziwić (chociaż nic w tym dziwnego nie ma) bo ci będzie zabezpieczenie wywalało - no chyba że masz bardzo dużą moc przyłaczeniową.

A prosze mi powiedziec bo kurcze nie orientuje sie, czym sie rózni spawarka tig od spawarki mig-mag . W mig-mag spawa sie drutem ze szpuli w osłonie gazów a w spawarkach tig czym sie spawa?

Co do spawania migomatem to spawanie jest bajecznie proste i po kilku treningach mozna juz dojs do wprawy.

Może zapamiętaj tak:

MIG - elektroda topliwa (czyli ten drut co sie wysuwa), gaz obojętny

MAG - elektroda topliwa, gaz aktywny

TIG - Elektroda nietopliwa (czyli dodajesz drut druga rączką), gaz obojętny

Ponawiam pytanie .Czy spawarką transformatorową można porządnie pospawać płot .Czym sugerować się przy kupnie -moc ,prąd spawania...

Można

Elektrodówka pospawasz stale łatwo spawalne (te co mają mało wungla :lol: ).

Nie pospawasz nierdzewek, aluminium, cieńkich blach.

Do spawania płotu czyli prętów, rur itp jak najbardziej tranfor spawalniczy się nadaje i jest najtańszy.

Sam mam elektrodówkę na 250A

Co do inwertora 65A sie nie wypowiem :x

ta inwertorowa jest 95A na230V ,a czy się różni spawarka inwerterowa od transformatorowej :cry: ??

Inwertorowa nie ma ciężkiego i dużego transformatora, poza tym spawa prądem stałym (transformator zmiennym ) przez to spawa się lepiej. Transformatorem nie możesz spawać wszystkimi rodzajami elektrod bo wiele z nich wymaga do spawania prądu stałego.

Markog- jesli nie ogranicza cię zbytnio kasa kup tiga z mozliwością spawania elektrodami. Ja umiem spawać gazem i elektrodą i miałem okazję spawać Tigiem. Rewelacja. Tylko z braku funduszy nie mam jeszcze Tiga. W prawdzie mam zestaw do spaw. gazowego , transformator spawalniczy i migomat.

Jestem przekonany że jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o spawaniu zepsujesz kilka elektrod wolframowych i furę nierdzewki to nauczysz się spawać tigiem.

Jeśli tylko koszty nie będą większe niż satysfakcja z własnoręcznie wykonanych rupieci. A nie pojmiesz tiga to założysz elektrodę, a spawarka w domu jest potrzebna. Żonie kup coś fajnego żeby nie psioczyła i kupuj tiga. A co? Raz się żyje. Pozdrawiam.

No własnie z tym TIGiem to niestety ze względu na cenę zaczyna mi przechodzic (chociaz chciałbym gdzieś popróbować) - mógłbym kupić tanią spawarkę 1200-1500 z TIGiem ale niestety zwarciowe zajarzenie łuku niestety nie pozwoli mi na ładne spawy a na taką za 2500 to już mnie przestaje być stać. Chociaz jak policzę ile mógłbym zaoszczędzić - obudowa kominka policzono mi 2000 zł barierki ponad 5000 zł a spawarka by mi się jeszcze ostała. Ciężko myślę.

• 9 years później...