Mac Iek 13.01.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam, Mój projekt jest po adaptacji, złożony w urzędzie i czekam na pozwolenie na budowę. Wiem, że już trochę po fakcie ale bardzo zależy mi na wprowadzeniu zmiany. Chciałbym zrezygnować z małego balkoniku łączącego dwa pokoje na poddaszu i drzwi balkonowe zastąpić oknami. Nie wiem co robić, bo przypuszczam, że takie zmiany należy uwzględniać w projekcie. Czy można np. wycofać złożone projekty i nanieść poprawki (oczywiście rękami architekta) i złożyć je jeszcze raz? Czy może lepiej poczekać na pozwolenie a potem starać się o zmiany w pozwoleniu na budowę? Bardzo proszę o radę, który sposób jest lepszy? A może jest inne wyjście? ...a może nie trzeba tego zgłaszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam, Mój projekt jest po adaptacji, złożony w urzędzie i czekam na pozwolenie na budowę. Wiem, że już trochę po fakcie ale bardzo zależy mi na wprowadzeniu zmiany. Chciałbym zrezygnować z małego balkoniku łączącego dwa pokoje na poddaszu i drzwi balkonowe zastąpić oknami. Nie wiem co robić, bo przypuszczam, że takie zmiany należy uwzględniać w projekcie. Czy można np. wycofać złożone projekty i nanieść poprawki (oczywiście rękami architekta) i złożyć je jeszcze raz? Czy może lepiej poczekać na pozwolenie a potem starać się o zmiany w pozwoleniu na budowę? Bardzo proszę o radę, który sposób jest lepszy? A może jest inne wyjście? ...a może nie trzeba tego zgłaszać ? Idź do adoptujacego projekt i powiedz mu ,że jak otrzymasz pozwolenie chciałbys troche kosmetycznie zmienic budynek..Mam projekt magda gl312 i zrobiłem identycznie jak chcesz Ty.Nie mam balkonu na poddaszu i w salonie zamiast drzwi mam okna a drzwi są w innym miejscu koło wykuszu.Fakt ,że zrobiłem to w czasie adaptacji ale wiem ,że nie musiałem tego robic.Przecież będziesz miał jakiegoś tam kierownika.Drastycznych zmian nie robisz on podpisze Ci tą kosmetyke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 13.01.2007 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Dzięki za radę. Z adaptującym projekt już wstępnie rozmawiałem. Mówił, że nie jest to proste i wiąże się z problemami dlatego pytam na forum. Spróbuję zrobić tak jak mówisz. Pozdrawiam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Dzięki za radę. Z adaptującym projekt już wstępnie rozmawiałem. Mówił, że nie jest to proste i wiąże się z problemami dlatego pytam na forum. Spróbuję zrobić tak jak mówisz. Pozdrawiam..... Zawsze możesz czysto prawnie zwrócić sie do studia z którego kupiłes projek i zapytac ile kosztowałyby takie własnie zmiany .Wiem ,że nie jest to mały koszt.Nic nie tracisz powiedz adoptujacemu ,że mu postawisz dobra wódzie i niech ma w pamieci te zmiany(może chodzi mu o kase i napewno nie bedzie to taka jak ze studia z którego masz projekt).Musi to byc jednak na pismie .Przynajmniej ja bym tak zrobił.Sam widzisz wszystko idzie o kase.ale bądx dobrej myśli .Kto pyta .....itd. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.01.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 ja u siebie w czasie budowy wprowadzam np. rezygnację z garażu. Jedna rada - zostaw na razie to tak jak jest. Jak zaczniesz budować to może się okazać, że będziesz chciał wprowadzić jeszcze jakieś zmiany i za każdym razem będziesz biegać do urzędu z papierkami. Zmiany, które wprowadzisz mogą być naniesione na kserokopii projektu i podpisane przez osobę uprawnioną (projektanta). A jeśli ktoś mówi, że to nie jest proste to sorki, ale wg. mnie liczy na wyciągnięcie kasy. Zmiany w projekcie, które wprowadzisz w trakcie budowy MUSZA być zgłoszone w trakcie budowy. Mogą być na sam koniec, uwzględniając wszystkie zmiany, które zrobisz. I nie daj się naciągnąć temu co adaptuje projekt. Oczywiście na zmiany w projekcie musisz mieć zgodę biura projektowego - o ile kupiłeś projekt gotowy. Z tym raczej nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 13.01.2007 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 ...może się okazać, że będziesz chciał wprowadzić jeszcze jakieś zmiany i za każdym razem będziesz biegać do urzędu z papierkami....... Święta racja, jeszcze nie zacząłem budować a już bym coś zmienił! Zgoda od studia projektowego jest (projekt gotowy) i parę zmian w projekcie architekt adaptujący mi zrobił....z tą do końca się wahałem, a teraz za późno . Masz rację, że w trakcie budowy może mi coś jeszcze "strzelić". Dzięki za radę, pozdrawiam....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.01.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 nie ma za co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 15.01.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Chciałbym tylko przypomnieć o art. 36a oraz o terminologii, nie ma czegoś takiego jak drastyczna zmiana, proponuję dokładnie rozeznać temat bo jak wyczuwam zakończy się to wstrzymaniem robót i projektem zamiennym, a na koniec kontrolą obowiązkową inspektorów PINB-u.Pozdrawiam Flanker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 15.01.2007 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Dziękuję Ci Flanker za opinię. Poszperałem trochę w necie w poszukiwaniu treści art. 36a i coś znalazłem (nie wiem tylko czy to całość). Z zapisu nie wynika, że zmiany które chcę dokonać nie są wymienione jako istotne, w związku z tym nie wymaga się zmiany pozwolenia na budowę. Piszą, że w przypadku zmian nieistotnych wystarczy wpis do dziennika budowy o niezgodności z zatwierdzonym projektem. Nie jestem jednak tego pewien....dlatego proszę innych Forumowiczów o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 16.01.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witam W prawie budowlanym wymienione są dwie kategorie zmian w projekcie. Pierwsza dotyczy zmian istotnych, wymagających zastępczego projektu i zmiany pozwolenia na budowę. Cytując: Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. 2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3. 3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany. 4. (uchylony). 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu; 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji; 3) (uchylony); 4) (uchylony); 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne; 6) zmiany zamierzonego sposobu u¿ytkowania obiektu budowlanego lub jego części; 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi Tak więc jest to niezbyt dobrze sprecyzowane. Wedłóg artykułu w jednym z "Muratorów" zmiany w zakresie usytuowania, wielkości i ilości okien NIE są istotne. Jak będzie z balkonem, to nie wiem. Natomiast prawo budowlane stanowi jeszcze coś takiego: Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. Tak więc to na projektanta, a więc w świetle prawa, architekta adaptującego projekt spada konieczność zakwalifikowania zmiany do istotnych lub nie. Nie wiem na ile istotne jest tu stwierdzenie "projektant". Jeżeli kierownik budowy nie jest tą samą osobą, co robiła adaptację to może być problem z wprowadzaniem zmian, bo trzeba będzie się uśmiechnąć do architekta, który robił adaptację. Dobrym rozwiązniem jest (tak jak mi to niedawno polecał Geno) wystąpienie z zapytaniem na piśmie do PINB o zakwalifikowanie wprowadzanych zmian. Powinien o to wystapić kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 16.01.2007 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 ...Jeżeli kierownik budowy nie jest tą samą osobą, co robiła adaptację to może być problem z wprowadzaniem zmian, bo trzeba będzie się uśmiechnąć do architekta, który robił adaptację..... Trochę mnie to ucieszyło bo w moim przypadku architekt adaptujący i kierownik budowy to jedna osoba. ...Dobrym rozwiązniem jest (tak jak mi to niedawno polecał Geno) wystąpienie z zapytaniem na piśmie do PINB o zakwalifikowanie wprowadzanych zmian. Powinien o to wystapić kierownik budowy. Też trzeba będzie o tym pomyśleć.......dzięki.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 16.01.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 (...)Dobrym rozwiązniem jest (tak jak mi to niedawno polecał Geno) wystąpienie z zapytaniem na piśmie do PINB o zakwalifikowanie wprowadzanych zmian. Powinien o to wystapić kierownik budowy. niestety to juz niemozliwe art. 36a wypadł z kompetencji PINBu zakwalifikowanie zmiany należy do projektanta, który przy tej kwalifikacje posługuje się przytoczonym powyżej artykułem a tak poza tym, to wg mnie planowane (jak dotychczas) przez ciebie zmiany są nieistotne i wystarczy jak projektant naniesie je na zatwierdzonym projekcie i wspomni o nich w dzienniku budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 16.01.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 niestety to juz niemozliwe art. 36a wypadł z kompetencji PINBu zakwalifikowanie zmiany należy do projektanta, który przy tej kwalifikacje posługuje się przytoczonym powyżej artykułem To jeśli PINB nie ma takich kompetencji, to może zakwestionować kwalifikację zmiany dokonaną przez projektanta. Pytam tak dla przykładu: chcę zmienić ułożenie schodów w domu, wiąże się to ze zmianą otworów w stropie. I projektant przelicza (lub nie) strop i stwierdza, ze jest to zmiana nieistotna. Jest czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.01.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 W prawie budowlanym jest napisane tylko na jakie nieistotne zmiany trzeba starać się o zmianę pozwolenia na budowę. Nie ma tam napisane jakie zmiany są istotne. 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu; 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji; 3) (uchylony); 4) (uchylony); 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne; 6) zmiany zamierzonego sposobu u¿ytkowania obiektu budowlanego lub jego części; 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi Te wszystkie punkty odnoszą się tylko do sytuacji gdy jest wprowadzona taka zmiana i nawet gdy architekt uzna ją za nieistotną to trzeba występować o zmianę pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 16.01.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 niestety to juz niemozliwe art. 36a wypadł z kompetencji PINBu zakwalifikowanie zmiany należy do projektanta, który przy tej kwalifikacje posługuje się przytoczonym powyżej artykułem To jeśli PINB nie ma takich kompetencji, to może zakwestionować kwalifikację zmiany dokonaną przez projektanta. Pytam tak dla przykładu: chcę zmienić ułożenie schodów w domu, wiąże się to ze zmianą otworów w stropie. I projektant przelicza (lub nie) strop i stwierdza, ze jest to zmiana nieistotna. Jest czy nie? dobry problem poruszyłeś i jednocześnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, jaka to jest zmiana generalnie, chodzi o to, że cała odpowiedzialność za projekt i jego zawartość jest przerzucona na projektanta. stąd konieczność zamieszczania w dokumentacji jego oświadczenia o zgodności projektu z normami, przepisami, mpzp, czy wz. a PINB wg mnie nie może kwestionować zminay zakwalifikowanej przez projektanta. art. 83 ust. 1 wyraźnie mówi, że art. 36a nie leży we właściwościach PINB a tak poza tym to uważam, że art. 36a jest zbyt lakoniczny i daje mozliwość nadinterpretacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.01.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 (...)Dobrym rozwiązniem jest (tak jak mi to niedawno polecał Geno) wystąpienie z zapytaniem na piśmie do PINB o zakwalifikowanie wprowadzanych zmian. Powinien o to wystapić kierownik budowy. niestety to juz niemozliwe art. 36a wypadł z kompetencji PINBu zakwalifikowanie zmiany należy do projektanta, który przy tej kwalifikacje posługuje się przytoczonym powyżej artykułem a tak poza tym, to wg mnie planowane (jak dotychczas) przez ciebie zmiany są nieistotne i wystarczy jak projektant naniesie je na zatwierdzonym projekcie i wspomni o nich w dzienniku budowy Do PINBu nie ale do administracji architektoniczno-budowlanej Art.51.1. Przed upływem 2 miesięcy od dnia wydania postanowienia, o którym mowa w art. 50 ust. 1, właściwy organ w drodze decyzji: 3) w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę - nakłada, określając termin wykonania, obowiązek sporządzenia i przedstawienia projektu budowlanego zamiennego, uwzględniającego zmiany wynikające z dotychczas wykonanych robót budowlanych oraz - w razie potrzeby - wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem; przepisy dotyczące projektu budowlanego stosuje się odpowiednio do zakresu tych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 16.01.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 (...)Dobrym rozwiązniem jest (tak jak mi to niedawno polecał Geno) wystąpienie z zapytaniem na piśmie do PINB o zakwalifikowanie wprowadzanych zmian. Powinien o to wystapić kierownik budowy. niestety to juz niemozliwe art. 36a wypadł z kompetencji PINBu zakwalifikowanie zmiany należy do projektanta, który przy tej kwalifikacje posługuje się przytoczonym powyżej artykułem a tak poza tym, to wg mnie planowane (jak dotychczas) przez ciebie zmiany są nieistotne i wystarczy jak projektant naniesie je na zatwierdzonym projekcie i wspomni o nich w dzienniku budowy Do PINBu nie ale do administracji architektoniczno-budowlanej Art.51.1. Przed upływem 2 miesięcy od dnia wydania postanowienia, o którym mowa w art. 50 ust. 1, właściwy organ w drodze decyzji: 3) w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę - nakłada, określając termin wykonania, obowiązek sporządzenia i przedstawienia projektu budowlanego zamiennego, uwzględniającego zmiany wynikające z dotychczas wykonanych robót budowlanych oraz - w razie potrzeby - wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem; przepisy dotyczące projektu budowlanego stosuje się odpowiednio do zakresu tych zmian. piszesz tu o sytuacji gdy zmiana istotna się dokonała, a PINB nakrył na tym inwestora to jest postępowanie, które dotyczy samowolnie dokonanych odstępstw, zgłoszonych post factum, a nie odstępstw planowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.01.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 piszesz tu o sytuacji gdy zmiana istotna się dokonała, a PINB nakrył na tym inwestora to jest postępowanie, które dotyczy samowolnie dokonanych odstępstw, zgłoszonych post factum, a nie odstępstw planowanych Jeśli jestem projektantem i mam wątpliwości to piszę do organu, który wydaje decyzję pozwolenia bo jeśli moja kwalifikacja była by błędna to dobiorą się do uprawnień. Oczywiście nie trzeba się bać wszystkiego - ja dla mnie rezygnacja z okna, balkonu to są zmiany nieistotne. Organ administracji architektoniczno-budowlanej przyjmuje wniosek o zmianę i może wnieść sprzeciw, nawet mimo kwalifikacji projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 16.01.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 rozumiem, ze zmiany ppodczas budowy może dokonywać każdy inny projektant z uprownieniamiami, nie musi ten, który adaptował projekt ? Czy z tą zmianą projektanta mogą być jakieś problemy, np. kosztowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.01.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 do Mac Iec - twoja zmiana jest nieistotna. Wystarczy zgoda projektanta i wpis w dzienniku.do Gościk - zmiany w trakcie budowy powinien dokonać projektant, który sporządził projekt. W przypadku powołania innego projektanta musiałby on dołączyć oświadczenie o sporządzeniu proj zgodnie z tym-i-owym i zaświadczenie o przyn. do izby. Kwestię praw autorskich celowo pomijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts