Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany podczas budowy

Mac Iek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co powiecie na taki scenariusz

Mój projekt jest bez tarasu. Został zakupiony i złożony z nożem na gardle by uzyskać pozwolenia na budowe.

Po niecałych dwóch latach trafia w moje ręce które jednocześnie biorą się za głowę. Rezygnuję wg mnie z paskudnej bariery architektonicznej czyli obniżenia salonu o dość znaczącą wysokość ( a tak swoją drogą takie akurat rzeczy zachwycają facetów ale nie matkę dzieci) Oczywiście taraso- balkon wyszedł automatycznie ten 1m wyżej plus od tej strony skarpa. Moja wizja w tym miejscu- piękny duży taras drewniany co oczywiście związane jest ze zmianą obrysu budynku. Więc porcedura dokumentacyjna od nowa a na to nie mogliśmy sobie pozwolić

Teraz pytanie po zawiłym wstępie

czy mogę likwidację płytey czyt balkonu zrobić wpisem do dziennika

czy mogę taras zrobić wówczas po oddaniu budynku

Będzie nie związany z budynkiem (fizycznie)

na własnym słupkowym fundamencie więc pewnie nowym pozwoleniem na budowe (tu się boję pułapki, jak to się ma do całości jak to się klasyfikuje żeby mi jakiś pom gosp z tego nie wyszło i kolosalny podatek w przyszłości od nieruchomości )

Anesko powiedz czy ja idę z tą wizją w dobrym kierunkuczy przypadkiem pakuję się w ślepy zaułek

Aż się boję iść z tym do PINBU

Raz mimochodem próbowałam się podpytać ale nie facet zbył

czy mogę likwidację płytey czyt balkonu zrobić wpisem do dziennika

wg mnie zmiana nieistotna, ale projektant powinien to poprzedzić obliczeniami i jakimś rysunkiem zamiennym, opatrzonym jego podpisem

czy mogę taras zrobić wówczas po oddaniu budynku

Będzie nie związany z budynkiem (fizycznie)

na własnym słupkowym fundamencie więc pewnie nowym pozwoleniem na budowe (tu się boję pułapki, jak to się ma do całości jak to się klasyfikuje żeby mi jakiś pom gosp z tego nie wyszło i kolosalny podatek w przyszłości od nieruchomości )

a ten taras to ma być zadaszony?

bo jesli tak, to niestety, jesli chcesz go budowac po oddaniu budynku, to na pozwolenie (chyba, że odsuniesz go min. 60 cm od domu to bedzie na zgłoszenie (strszne prawda :-? ?)

jeśli niezabudowany to nie zawracaj sobie tym głowy, wystarczy zgłoszenie.

Aneska Ty jesteś jak błyskawica

podałaś na forum grupy linka więc sobie tu zajrzałam i ...

się rozpisałam nie zdążyłam odejść od kompa a tu taka optymistyczna odpowiedź

Nie nie będzie zadaszony.....teoretycznie ....

Częściowo będzie pod balkonem i wielkim okapem z dachu ale to nie ma nic do rzeczy :wink: jeśli chodzi o projekt

tzn w projekcie (planie ) tego co ma powstać będzie jako konstrukcja drewniana podest na drewnianych słupach

dzięki

Jak mi odbiorą budynek to będę nacierać na PINB na razie wolę omijać ich z daleka

A w tym moim projekcie to mam taki burdel że nawet w oryg wersji mam część szkiców na których jest ten balkon a na szkicu zborojenia nie był wogóle pokazany

Ale ten mój projekt gotowy to już osobna historia którą powinnam opisac ku przestrodze innym

daxima

nie bój się naszego PINBu

tam fajne chłopaki pracują :wink:

a nacierać na PINB to będziesz przed odbiorem

tylko wiesz, najlepiej położyc dokumenty do sprawdzenia i się za bardzo nie rozgadywać, nie opowiadać o zmianach, niech sami główkują, projektu nie pokazywać, bo przecież nie musisz...

dokumenty, pieczątka ciach i po sprawie :D

I tak mam zamiar zrobić bo .... raczej tu powinno byc duże BO mam tych bo aż za dużo w tej kwestii

I jeszcze trzy aneksy czyli idzie trzecia zmiana pozwolenia na budowę

Z góry jestem na liście podejrzanych :wink: a na dodatek szef nadzoru budowlanego mieszka sobie niedaleko i okolica znana z przypadków najazdu pinbu na odbiory

.......coż zacznę się martwić później

• 1 month później...
czyli zmiany w projekcie moze dokonać inżynier adaptujący projekt? a co jeśli jest to nie możliwe ,a chcę dokonać zmian?Owy inzynier :dorysował:mi jedno okno chociaż nie chciałam a dorysował ponieważ obrucił dom w ten sposób że nie miałabym światła a więc dorysował okno ,a więc sprawa jest w sądzie i on mi tych poprawek nie zrobi a zresztą bałabym mu sie dać dokumenty bo juz ukradł mi projekty domu i garażu przez co straciłam kilka tyś

Witam,

Mam dylemat, bo wprowadzam kilka nieistotnych zmian (dodatkowe okna), które kierownik wpisze do dziennika. Powinnam jednak uzyskać zgodę projektanta, powinien on nanieść zmiany na projekt. Ale architekt, który robił mój projekt już nie żyje :(

I co mam zrobić? Chyba sobie odpuszczę i kierownik budowy sam narysuje te dodatkowe okna... Tylko nie piszcie o dziedziczeniu praw autorskich, bo nie mam zamiaru szukac rodziny architekta.

• 4 weeks później...

Witam :)

Zasięgnąłem informacji w swoim PINB i uzyskałem odpowiedź, że zmiany w zakresie otworów okiennych i dzrzwiowych na elewacji i dachu nie są istotne i wymagają jednynie wprowadzenia zmiany w projekcie przez projektanta i wpisu do dziennika budowy (jeżeli projektant nie jest kierownikiem budowy, to trzeba uśmiechnąć się do obydwu).

Podobnie jest ze zwiększeniem grubości ocieplenia - także nie jest to zmiana istotna i nawet nie wymaga wpisu w dzienniku budowy.

Jeżeli chcemy wprowadzać zmiany w elementach konstrukcyjnych (np. przesunięcie schodów, co wiąże się ze zmianą stropu) to także nie jest to zmiana istotna, ale dobrze jest jeśli do rysunków zamiennych dołączone zostaną obliczenia wytrzymałościowe podpisane przez osobę z uprawnieniami.

Tyle mi powiedziano w PINB

Witam :)

Zasięgnąłem informacji w swoim PINB i uzyskałem odpowiedź, że zmiany w zakresie otworów okiennych i dzrzwiowych na elewacji i dachu nie są istotne i wymagają jednynie wprowadzenia zmiany w projekcie przez projektanta i wpisu do dziennika budowy (jeżeli projektant nie jest kierownikiem budowy, to trzeba uśmiechnąć się do obydwu).

Podobnie jest ze zwiększeniem grubości ocieplenia - także nie jest to zmiana istotna i nawet nie wymaga wpisu w dzienniku budowy.

Jeżeli chcemy wprowadzać zmiany w elementach konstrukcyjnych (np. przesunięcie schodów, co wiąże się ze zmianą stropu) to także nie jest to zmiana istotna, ale dobrze jest jeśli do rysunków zamiennych dołączone zostaną obliczenia wytrzymałościowe podpisane przez osobę z uprawnieniami.

Tyle mi powiedziano w PINB

Wielkie dzięki.....

Eugeniusz_ nie wiem czy czytałeś ten wątek od początku, bo z podobnym zapytaniem go otworzyłem. Tyle, że zrezygnowałem z balkonu, a drzwi balkonowe zamieniłem na okna. Osoby, które się wypowiadały stwierdziły, że jest to możliwe. Wydaje mi się, że Twój problem sprowadza się do tego samego. Co do daszku to nie wiem........ :roll:

Dodanie okien czy ich likwidacja, to żaden problem, mój kierownik budowy i autor mojego projektu w jednej osobie da sobie z tym radę, gorzej natomiast przedstawia się sprawa gdy zachce nam się np. przesunąć wykusz o pół metra... 8) Na to juz mi mój architekt nie pozwolił, stwierdził, że papierologia począwszy od ZUD-u zaczęlaby się na nowo, a budowę należałoby wtedy wstrzymać.... :evil:

• 1 month później...

Temat na czasie dla mnie :).

Co prawda czekam obecnie na PnB ale istnieje prawdopodobieństwo wykonania zamiast ścian fundamentowych i ław, płyty fundamentowej i w świetle powyższych nowych przepisów konstrukcja jest nie istotną zmianą, ważne w zasadzie (tak ja rozumiem) aby budynek nie zmienił sie kubaturowo i powierzchniowo.

Wszystko jest jak było jedynie zamiast ław będzie płyta, oczywiście przeliczona ale wystarczy wpis do dziennika budowy wg prawa.

Wg mnie zapis jest bardzo jasny ale co sądzicie?

Nie chce mi sie biegać znowu do urzędu i zmieniać na płytę albo dodać ją jako drugi wariant, bo znowu będę musiał przydusić konstruktora a tak to spokojnie dostanę PnB a potem on w tym czasie spokojnie mi przeliczy.

Ale czy faktycznie wg Was jest to takie jasne w tym zapisie?

pzdr

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak to jest z powiększeniem tarasu? :roll: Chcemy go powiększyć (wysunąć) o jakieś 2 metry w stosunku do tego co w projekcie. Czy będzie trzeba wprowadzać zmiany?

Ha mam ten sam problem.

Dodatkowo zastanawiam się jak potraktować zmianę kształtu wykuszu - w projekcie jest prostokątny a chcemy taki w kształcie połówki sześcianu. Jak sądzicie ?

Temat na czasie dla mnie :).

Co prawda czekam obecnie na PnB ale istnieje prawdopodobieństwo wykonania zamiast ścian fundamentowych i ław, płyty fundamentowej i w świetle powyższych nowych przepisów konstrukcja jest nie istotną zmianą, ważne w zasadzie (tak ja rozumiem) aby budynek nie zmienił sie kubaturowo i powierzchniowo.

Wszystko jest jak było jedynie zamiast ław będzie płyta, oczywiście przeliczona ale wystarczy wpis do dziennika budowy wg prawa.

Wg mnie zapis jest bardzo jasny ale co sądzicie?

Nie chce mi sie biegać znowu do urzędu i zmieniać na płytę albo dodać ją jako drugi wariant, bo znowu będę musiał przydusić konstruktora a tak to spokojnie dostanę PnB a potem on w tym czasie spokojnie mi przeliczy.

Ale czy faktycznie wg Was jest to takie jasne w tym zapisie?

pzdr

Nie wpis tylko opis projektanta do projektu plus rysunek wraz z stwierdzeniem projektanta,że zmiana jest nieistotna.