Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany podczas budowy

Mac Iek

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak to jest z powiększeniem tarasu? :roll: Chcemy go powiększyć (wysunąć) o jakieś 2 metry w stosunku do tego co w projekcie. Czy będzie trzeba wprowadzać zmiany?

A nam się udało :D Właśnie weszły jakieś nowe przepisy i zmiany takie jak nasze są w tej chwili nie istotne, więc nikt nie będzie nas ścigał :lol:

• 2 months później...

a ja mam lepszy numer

kierbud po przedstawieniu mu zmian, które chcę wprowadzic powiedział, że to zmiany istotne (przesunięcie ścianek działowych zmiana wielkości i lokalizacji komina, zmiana przeznaczenia pomieszczeń czyli generalnia zmiana ukladu instalacji) i należy zrobić projekt zamienny i wystapić o zmiane pozwolenia na budowę. Cóż z tego jak z marszu wiem, że zostanie odrzucone bo pozwolenie dostalam na WZ a dzialka nadal nie budowlana i nie ma możliwości dostania pozwolenia zmieniającego. :cry: i co teraz?

nadzieja własnie w projektancie bo powiedziałam, że w związku z tym to naniesiemy te zmiany, które się da rysunkami zastepczymi i wpisami do dziennika, a wtedy to kiero chyba juz nie ma nic do powiedzenia.

A czy zmiana typu podniesienie ścianki kolankowej i zmiana stropu z terivy na lany to tez zmiany nieistotne? a co z instalacjami?

Art 36a Prawa Budowlanego poczytaj.

Wszystko będziesz wiedzieć.

Ściana kolankowa to może być zmiana istotna bo wysokość budynku się zmienia ale to też można przymknąć oko dla paru cm.

Resztą się nie martw się- instalacje , zmiana stropu to nie istotne wg tego art. i nawet na rys. bym nic nie nanosił.

Znajdz PB i poczytaj- tylko najbardziej aktualne.

pzdr

• 10 months później...

Mam przedziwną sytuację, w związku z czym mam dwa pytania do kogoś zorientowanego w temacie:

1. Czy w przypadku, kiedy w trakcie budowy chcem zgłosić istotną zmianę od projektu (zmiana geometrii dachu) to do urzędu piszę tylko wniosek, czy może muszę załączyć dodatkowy projekt, lub koncepcję? Rozumiem, że dostanę po tym decyzję o zmianie warunków pozwolenia na budowę, tak? Ile czeka się na taką decyzję, bo szczerze powiem, że ten dach już zacząłem stawiać.

2. Czy w trakcie trwania budowy (pozwolenie na budowę oczywiście mam) mogę zmienić projektanta jeśli autor pierwotnego projektu po prostu mnie olewa? Czy muszę mieć zgodę tego olewacza na przeprojektowanie dachu przez innego uprawnionego projektanta?

Przypominam, że odbioru jeszcze nie mam i nie wiem czy najpierw zamówić projekt dachu, czy może najpierw zgłosić zmianę warunków pozw. na bud.?

A może jeszcze dalej idąc muszę wykonać projekt zamienny jeśli nie dogadam się z olewaczem?

Bardzo proszę o pomoc....

• 8 months później...
  • 5 months później...

witam, podbijam temat

kontynuję budowe od sso, pozwolenie juz przeniesione ale zorientowałem się po czasie, że zmieniono kilka rzeczy w budynku, pogrzebałem w przepisach i dotarłem co jest istotne a co nie, u mnie nastapiła likwidacja podcienia balkonu i zwiazana z tym przesunięcie sciany zewnetrznej, czy fakt ten powiększa kubaturę budynku? czy zmiana ta kwalifikuje sie jako istotna z innych przyczyn niz kubatura(np.powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji?)

druga zmiana to dobudowa małego tarasu (tarasobalkonu?)na elewacji tylnej ze schodami (8 schodów), ok. 1m. nad poziomem gruntu(bo mam wyniesioną piwnicę) z dodaniem okna balkonowego zamiast zwykłego. Wyczytałem, ze dobudowa tarasu wymaga zgłoszenia i naniesienia zmian w projekcie przez projektanta, odległośc od działki sąsiada jest zachowana.

Czy mam wykonac projekt zamienny i czekać na zmiane pozwolenia przed kontynuacja budowy?

Czy kontynuować budowę i wprowadzic zmiany jako nieistotne zaakceptowane przez projektanta?

witam, podbijam temat

kontynuję budowe od sso, pozwolenie juz przeniesione ale zorientowałem się po czasie, że zmieniono kilka rzeczy w budynku, pogrzebałem w przepisach i dotarłem co jest istotne a co nie, u mnie nastapiła likwidacja podcienia balkonu i zwiazana z tym przesunięcie sciany zewnetrznej, czy fakt ten powiększa kubaturę budynku? czy zmiana ta kwalifikuje sie jako istotna z innych przyczyn niz kubatura(np.powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji?)

druga zmiana to dobudowa małego tarasu (tarasobalkonu?)na elewacji tylnej ze schodami (8 schodów), ok. 1m. nad poziomem gruntu(bo mam wyniesioną piwnicę) z dodaniem okna balkonowego zamiast zwykłego. Wyczytałem, ze dobudowa tarasu wymaga zgłoszenia i naniesienia zmian w projekcie przez projektanta, odległośc od działki sąsiada jest zachowana.

Czy mam wykonac projekt zamienny i czekać na zmiane pozwolenia przed kontynuacja budowy?

Czy kontynuować budowę i wprowadzic zmiany jako nieistotne zaakceptowane przez projektanta?