zezo 29.04.2009 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ja14 napisał Jakie masz wymiary klatki schodowej i ile stopni? Jak sobie przypomniałem swoje wymiary to muszę powiedzieć że Ty masz lotnisko Moja klatka schodowa jest mniejsza, ja mam wymiary UWAGA 180 X 205 180 -szerokość, 205-głębokość stopni mam 15 a wysokości lekko ponad 18 cm /może 18.5cm/ Dwa pierwsze stopnie od dołu oraz 2 ostatnie od góry są proste, pozostałe, czyli 11 są każdy inny stolarz miał tylko problem ze stopnicami ale uporał się bez problemu z takim rozwiązaniem, nie miał wyjścia Majster jak mi je zalewał to aż doszło do małej scysji ale też nie miał wyjścia zrobił tak jak mu kazałem, a teraz wszyscy nie mogą się nadziwić że na takiej małej powierzchni zmieściłem schody po których chodzi się wygodnie czytając rady co niektórych forumowiczów to śmiać mi się chce, jak doradzają aby zrobić takie a takie schody, tylko że nie zdają sobie sprawy że wielokrotnie nie ma miejsca na proponowane przez nich rozwiązanie. Mnie dzięki temu forum udało się rozwiązać zagwostkę ze schodami, kiedyś czytałem wątek o schodach zabiegowych i jeden forumowicz narysował schody zabiegowe innemu, który też nie dysponował wielką powierzchnią, po przeanalizowaniu swoich wymiarów dopasowałem to i owo do swojej sytuacji i dzięki temu mam w miarę wygodne schody Na marginesie muszę powiedzieć że schody muszą spełniać jedną podstawowe zadanie ma się po nich dobrze wychodzić ale też dobrze schodzić, o ile z tym wychodzeniem to nie jest źle to nie po każdych schodach schodzi się wygodnie, już byłem w kilku domostwach gdzie po schodach fajnie się wychodziło ale schodziło się tak jak z KASPROWEGO lub z K2 Tak więc dobrze że pytasz, wszak to Ty i twoja rodzina będzie śmigać po tych schodach a nie majster, projektant czy inny sąsiad Koniecznie sam musisz się przyłożyć do zaprojektowania swoich schodów,, pamiętaj majster będzie chciał zrobić jak najprościej aby się nie napracować, ale musisz być stanowczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 29.04.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ja14 daj adres email to wyślę ci fotki moich schodów oraz rysunek podstawowy o którym pisałem wyżej a może jeszcze jedna taka uwaga Gość co mi robił wylewki, właściciel firmy od jastrycha, jak zobaczył moje schody zadał mi jedno pytanie "Kto Panu zrobił takie schody ? ja pytam czy są źle wykonane? a on na to Panie w tylu domach już byłem ale pierwszy raz widzę dobrze wykonane schody zabiegowe tak więc uśmiechnij jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 29.04.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Hej.No tak - czyli tez masz nie wszystkie stopnie zabiegowe. Czyzby nikt takich nie mial?A czy stopnie zabiegowe u Ciebie maja jednakowa dlugosc krawedzi wewnetrznych (tych krotszych) stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 29.04.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ja14 jakoś nie kumam o co pytasz, ale nie dziw się stary już jestem zerknij na pocztę, materiały wysłane a ten schemacik z forum to prawie pasuje do twoich realów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.04.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ja14 jakoś nie kumam o co pytasz, ale nie dziw się stary już jestem zerknij na pocztę, materiały wysłane a ten schemacik z forum to prawie pasuje do twoich realów http://images44.fotosik.pl/114/cbc04d6dc83815fcm.jpg http://images46.fotosik.pl/114/c7e8049cbdf2c16fm.jpg http://images49.fotosik.pl/114/3e3e811c33cbbae8m.jpg http://images40.fotosik.pl/109/a398604939af8776m.jpg Moje schody wyglądają tak i nie są w pełni zabiegowe ale wczoraj stolarz powiedział kto mi je tak spier....ł.Nie dość ,że każdy inny to jeszcze "rozjechane w pionie".Powiedział mi stolarz ,że będzie miał nie lada problem z poręczami i obróbką z boku. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.04.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ja14 daj adres email to wyślę ci fotki moich schodów oraz rysunek podstawowy o którym pisałem wyżej a może jeszcze jedna taka uwaga Gość co mi robił wylewki, właściciel firmy od jastrycha, jak zobaczył moje schody zadał mi jedno pytanie "Kto Panu zrobił takie schody ? ja pytam czy są źle wykonane? a on na to Panie w tylu domach już byłem ale pierwszy raz widzę dobrze wykonane schody zabiegowe tak więc uśmiechnij jest OK czy ja te fotki mogę zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 29.04.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ja14 jakoś nie kumam o co pytasz, ale nie dziw się stary już jestem zerknij na pocztę, materiały wysłane a ten schemacik z forum to prawie pasuje do twoich realów Juz wszystko wiem. Zmiescic takie schody w takiej malej przestrzeni to prawdziwe mistrzostwo swiata. Ale to jeszcze nie takie jak szukam. Te stopnie "na zakrecie" masz w ksztalcie trojkata a u mnie maja byc same czworoboki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 29.04.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ja14 napisał Te stopnie "na zakrecie" masz w ksztalcie trojkata a u mnie maja byc same czworoboki. i oto chodzi czworoboki Ty masz schody z tzw duszą czyli z wolną przestrzenią między biegami, dlatego masz czworokąty a ja nie mam duszy, taki bezduszny człek jestem a tak dokładnie to raptem mam tylko jeden trójkąt a reszta to wieloboki, uwierz mi na słowo najważniejsze że się dobrze wychodzi i schodzi o ile można wygodnie wykonywać tę czynność Dom tylko parterowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 29.04.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Wymiar klatki masz ok. Teraz pole do popisu dla wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 29.04.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 i oto chodzi czworoboki Ty masz schody z tzw duszą czyli z wolną przestrzenią między biegami, dlatego masz czworokąty a ja nie mam duszy, taki bezduszny człek jestem a tak dokładnie to raptem mam tylko jeden trójkąt a reszta to wieloboki, uwierz mi na słowo ..... No fakt. Schody masz bez duszy. Za to jestes dusza-czlowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 30.04.2009 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Wymiar klatki masz ok. Teraz pole do popisu dla wykonawcy Widze, ze jak wiekszosc wykonawcow na tym forum dbasz o to zeby za duzo nie pomoc ale za to dobrze sie zareklamowac lol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 30.04.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 ja14 może jeszcze taka uwaga ja jak kombinowałem ze schodami to spędzała mi sen z oczu wysokość dach, czy też wysokość od newralgicznego schodu do stropodachu w związku z tym że nie mam za wysokiej ścianki kolankowej co to oznacza dla ciebie ? musisz się zastanowić jaka wysokość zostanie ci w tym zakresie, u ciebie będzie to wysokość od stopnia 10 do dachu, jeżeli policzymy że masz całkowitą wysokość pomieszczenie 260 cm dodamy grubość stropu jakieś 20 cm to otrzymujemy 280 cm, zakładając tak jak masz zaprojektowane 14 stopni czyli 15 wysokości to otrzymujemy 18.6 cm jeden stopień czyli na 10 stopniu mamy prawie 190 wysokości, doliczając do 280 ściankę kolankową 90 cm /oczywiście nie wiem ile masz/ mamy 370 cm od tego wymiaru odejmując 190 /10 stopień/ pozostaje nam 180 cm, no jeżeli mierzysz 180 to OK ale jeżeli mierzysz tyle co ja to może być problem oczywiście że nikt nie chodzi przy samej ścianie oraz wszystko zależy do miejsca usytuowania klatki schodowej ale warto się zastanowić nad takim problemikiem co by nie schylać głowy przy użytkowaniu schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 30.04.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 U mnie schody są pod kalenicą więc ten problem odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 30.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 szczęściarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 30.04.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Wymiar klatki masz ok. Teraz pole do popisu dla wykonawcy Widze, ze jak wiekszosc wykonawcow na tym forum dbasz o to zeby za duzo nie pomoc ale za to dobrze sie zareklamowac lol. A co oczekujesz ,że wykonawcy zasypią Ciebie gotowymi projektami do samodzielnego zrobienia schodów i dostaniesz długopis gratis? P.S. Widziałem i znam lepsze formy reklam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 30.04.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Wojtas - a czy ja Cie prosze o projekt?Projekt narysowalem sam. Wystarczy jak wyrazisz o nim swoja opinie - jest ok lub to i to mozna poprawic.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 01.05.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 to napisałem ,że masz ok a Ty posądzasz mnie o reklamepzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 02.05.2009 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Wymiar klatki masz ok. Teraz pole do popisu dla wykonawcy No skad moglem wiedziec, ze chodzi Ci o schody? Dzieki, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.05.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Chciałbym zapytać czy ktoś z Was ma takie schody zabiegowe: http://img152.imageshack.us/img152/6172/schody.th.jpg Nie chodzi o dokładne wymiary ale to, że każdy stopień jest zabiegowy. Czy takie schody są wygodne?Co prawda takich schodów nie mam ale przy okazji prowadzenia różnych budów z schodami zabiegowymi spotykam się często. Twoje schody zabiegowe są prawie bliskie ideału, ale niepotrzebnie zabiegowe schody rozciągasz na cała klatkę schodową. Wystarczą schody na ścianie poprzecznej (3-4 stopnie) + po 2 stopnie poniżej i powyżej. Razem zabiegowych schodków jest wtedy 7-8 szt., pozostałe mogą spokojnie być proste. Tak jest po prostu wygodniej (nie chodzi o wygodę wykonawcy, tylko użytkownika ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 21.05.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Mam bardzo podobne schody zabiegowe. I potwierdzam to co mówi HenoK. Moje pierwsze 3 schody od dołu i 3 ostatnie na górze są proste. Pozostałe są zabiegowe. Na razie chodzę po gołym betonie, bo budowa trwa ale nie wydają mi się "prawie" bardzo wygodne . W każdym żadnej niedogodności nie dostrzegam. Wydaje mi się, że niewygodne mogą być schody takie jak (podobne) jak pokazała angelb. Tzn. gdy zabiegowe są tylko schody na zakręcie i gdy schody te są trójkątami. Na rys ja14 żaden schodek nie jest trójkątem, każdy jest czworokątem i o to wg mnie chodzi. Wtedy wygoda jest zdecydowanie inna. I jeszcze jedna uwaga - zbyt mało stopni na zabiegu (czyli wtedy gdy jeden stopień jest dość duży) może spowodować, że "rytm" chodzenie po schodach będzie nienaturalny. Nie wiem jak to określić, ale chodzi mniej więcej o to, że na mniejszych stopniach jeden krok to jeden stopień niżej/wyżej. Gdy stopień jest duży to może się okazać, że jeden krok nie starcza, żeby postawić nogę na kolejnym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts