Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co prawda takich schodów nie mam ale przy okazji prowadzenia różnych budów z schodami zabiegowymi spotykam się często.

Twoje schody zabiegowe są prawie bliskie ideału, ale niepotrzebnie zabiegowe schody rozciągasz na cała klatkę schodową. Wystarczą schody na ścianie poprzecznej (3-4 stopnie) + po 2 stopnie poniżej i powyżej. Razem zabiegowych schodków jest wtedy 7-8 szt., pozostałe mogą spokojnie być proste. Tak jest po prostu wygodniej (nie chodzi o wygodę wykonawcy, tylko użytkownika ;)).

Dzięki temu, że wszystkie stopnie są zabiegowe krawędzie stopni przy zakręcie wszystkie mają po 16 cm. Stopni jest 14. 16x14 =224 cm

Jeżeli zrobię 6 stopni prostych po 26cm to: 224cm - 6 x 24cm =80 cm

Pozostałe 8 stopni będzie miało krawędzie po 10 cm - to już chyba za mało aby pewnie postawić stopę?

• Odpowiedzi 263
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki temu, że wszystkie stopnie są zabiegowe krawędzie stopni przy zakręcie wszystkie mają po 16 cm. Stopni jest 14. 16x14 =224 cm

Jeżeli zrobię 6 stopni prostych po 26cm to: 224cm - 6 x 24cm =80 cm

Pozostałe 8 stopni będzie miało krawędzie po 10 cm - to już chyba za mało aby pewnie postawić stopę?

Zgodnie z przepisami (Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki) :

Szerokość stopni schodów wachlarzowych powinna wynosić co najmniej 0,25 m, natomiast w schodach zabiegowych i kręconych szerokość taką należy zapewnić w odległości nie większej niż 0,4 m od poręczy balustrady wewnętrznej lub słupa stanowiącego koncentryczną konstrukcję schodów.

Jeżeli zgodnie z tą zasadą zrobisz schody, to będą one wygodne (na tyle na ile schody zabiegowe mogą być wygodne).

Wygodniejsze schody będą, gdy stopnie nie będą proste, tylko zaokrąglone (do "duszy" powinny dochodzić pod kątem zbliżonym do prostego).

• 3 weeks później...

A jak rozwiązaliście problem poręczy przy schodach zabiegowych? Mam na myśli przejście poręczą z biegu górnego prostego do dolnego prostego. Mam zerową odległość między biegami i gdybym chciał poręcz w jednym kawałku musiałbym ją ciągnąć przy zabiegach prawie pionowo w dół :-?

Moje schodki.

http://img503.imageshack.us/img503/6950/1002004.th.jpg

Chyba zrobię osobno górny bieg i zakończę, a osobno dolny (po ścianie).

A jak rozwiązaliście problem poręczy przy schodach zabiegowych? Mam na myśli przejście poręczą z biegu górnego prostego do dolnego prostego. Mam zerową odległość między biegami i gdybym chciał poręcz w jednym kawałku musiałbym ją ciągnąć przy zabiegach prawie pionowo w dół :-?

Moje schodki.

http://img503.imageshack.us/img503/6950/1002004.th.jpg

Chyba zrobię osobno górny bieg i zakończę, a osobno dolny (po ścianie).

Postawiłbym dwa króle ,trzy tralki połączyłbym dwoma równoległymi listwami.Poręcz biegu dolnego powinna zaczynać się od drugiego króla którego powinieneś postawić na chyba 8-smym schodku tym który jest przedłużeniem biegu górnego.Poręcz w tym wypadku wyjdzie sama,Będzie to kawałek piniowej dechy,takiego "przytrzymadełka" :D :D :wink: :wink:

Tak to robią profesjonaliści :

...

Ładne podoba mi się.

Tylko nie widzę poręczy na dolnym biegu. Jestem po wypadku i na starość będę się musiał wspomagać poręczą.

Postawiłbym dwa króle ,trzy tralki połączyłbym dwoma równoległymi listwami.Poręcz biegu dolnego powinna zaczynać się od drugiego króla którego powinieneś postawić na chyba 8-smym schodku tym który jest przedłużeniem biegu górnego.Poręcz w tym wypadku wyjdzie sama,Będzie to kawałek piniowej dechy,takiego "przytrzymadełka"

Nie bardzo chcę stawiać na stopniach zabiegowych cokolwiek. Zawęzi mi to przejście w tym miejscu, a jak wiesz to najsłabszy punkt schodów (znaczy się ten najbardziej uciążliwy). Wydaje mi się, że po wstawieniu tam słupka "zepchnie "on idącego z najwygodniejszego toru marszu (wybije go z rytmu) ponieważ zmieni to długość kroków po schodach (będzie trzeba stawać na zabiegach tam gdzie są szerokie). Na razie chodzi mi się po nich dobrze. (To tak gwoli komentarza do wątku).

No i sorki, ale zapomniałem dodać, że mają to być poręcze z rur nierdzewnych 50 mm łączone z drewnem - choć nie ma to zasadniczo wielkiego znaczenia. Tak czy tak różnica między ostatnim prostym na dole i pierwszym na górze jest zaj$%#@&cie duża :(

Chociaż uwaga fajna, muszę postawić tak parę patyków i wypróbować. Dotychczas cały czas sugerowałem się, że muszę kończyć poręcz na ostanim prostym schodzie.

• 1 year później...

U nas klatka schodowa 260x210, wysokość 3000.

Planuję 18 schodów o wymiarach 16,6x26,9. Wstępnie miało być 6 stopni zabiegowych trójkątnych (tylko na łuku)

Aby je poprawić chciałbym zrobić wszystkie zabiegowe tak jak na załączonym planie.

Mogę prosić o podzielenie się doświadczeniami z użytkowaniem takich schodów?

Schody maja być betonowe, czy jest sens cofnięcia podstopnicy i zostawiania kapinosów (ew. zrobienia ich z okładziny drewnianej) ?

Projekt wykonano przy pomocy StairDesigner 6.06i , polecam. Szkoda, że mam tylko Demo.

EDIT:

Schody zostały wykonane. Budowniczy poradzili sobie wyśmienicie, choć wymagało to sporo pracy. Mnie się efekt bardzo podoba: wygodne, zgrabne, piękne ... zdjęcia w załącznikach.

moje01..jpg

moje02..jpg

DSCF6734..jpg

DSCF6737..jpg

DSCF6738..jpg

Edytowane przez chomiq

• 5 weeks później...
Dodałem sobie te fotki do folderu "Ciekawostki budowlane" obok

http://ejgbulat.republika.pl/images/dokumentacja_m.jpg

http://ejgbulat.republika.pl/images/schody_m.jpg

Hehehe ale śmieszne zdjecie :))) Oczywiście jako obserwatora :rolleyes: , gdyby mi się top przytrafiło, byłabym załamana :bash:

Proszę o informację ile teraz kosztuje wykonanie schodów zabiegowych żelbetowych o wymiarach 11 x 19 x 26 i spocznik 1m,to schody z piwnicy oraz schody na poddasze 11 x 18 x 26 ,spocznik i 3 x 18 x 26 czyli 25 stopni plus dwa spoczniki.Szukam wykonawcy z okolic Bielska,oraz wystawienie 2 kominów systemowych Presto o wysokości 9,5m i 7 m

• 1 month później...
  • 3 months później...
Witam. Przymierzam sie do wykonania schodow (drewniane). Niestety wymagane jest zastosowanie schodow zabiegowych: jeden zabieg 90st, 4 stopnie, drugi zabieg 180 st, 8 stopni. Jesli ktos z Szanownych Czytelnikow dysponuje 'wzorem' / szablonem takiego stopnia - bardzo prosze o kontakt. Dziekuje

• 2 months później...
Mam w projekcie schody zwykłe dwubiegowe ze spocznikiem ale jakoś mi podobaja sie bardziej schody zabiegowe;) Nie przekonuja mnie argumenty wielu forumowiczów że takie schody sa niewygodne bo wiele lat chodzilem po takich schodach i wspominam je bardzo przyjemnie;) a poza tym przy okazji zwiekszy mi sie hall i stanie sie bardziej reprezentacyjny;) Jeśli ma ktoś z Was projekt domku z takimi schodami to bardzo prosze wyslijcie mi jakiś skan na maila bo mój "zbrojarz" niechetnie sie wypowiada na temat takiej zmiany bo chyba nie wie jak wogóle sie zabrać do takich schodów a tak przynajmniej miałby jakiś punkt odniesienia;) Z góry dzieki za wszelka pomoc;) moj mail: [email protected]