Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fakt że fachowca się pozna po dobrze wykonaniu schodów tym bardziej betonowych bo w nich robią najwięcej błędów . Schody zabiegowe można tak zaprojektować że będą wygodne i bezpieczne dla dzieci . Jak masz schody betonować to zastanów się na pełną konstrukcję drewnianą , za koszt konstrukcji betonowej możesz trochę poszaleć z drewnianymi .:wave:

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 263
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak masz schody betonować to zastanów się na pełną konstrukcję drewnianą , za koszt konstrukcji betonowej możesz trochę poszaleć z drewnianymi .:wave:

Znaczy się m3 betonu jest droższy od m3 drewna? Suchego i dobrej jakości? Coś mi się wydaje, że o rząd tańszy... Poza tym ile tego betonu na schody idzie? Trochę stali, zależnie od konstrukcji schodów. A schody betonowe służą nam pomocą od następnego dnia po wylaniu aż do wprowadzenia... czego nie można powiedzieć o drewnianych bo wprowadzają się jako ostatnie, zwykle już po zamieszkaniu albo ciut przed :)

nie sądziłem że to taki lukratywny biznes: ja amator wraz z teściem amatorem betonowe schody zabiegowe zrobiliśmy w dwa dni, no. powiedzmy dwa i pół bo w jeden wieczór je sobie w grafice zaprojektowałem, rozrysowałem, i proszę piąteczka do przodu :) Edytowane przez edde

Witam,

Schody z założenia muszą być tak zaprojektowane ,żeby nie stwarzały zagrożenia dla użytkowników i tak też można zaprojektować schody zabiegowe.

Koszt wykonania schodów betonowych+obłożenie może w niektórych przypadkach być większy niż wykonanie schodów drewnianych ( np ażurowych ) . Pytanie tylko co komu się podoba...

jozek131 te 5000 zł to z materiałem , czy sama robocizna ?

• 2 weeks później...
Witam,

5000zł to zaprojektowanie , wykonanie szalunków , zbrojenie i wylanie betonu . Koszt obłożenia schodów betonowych jest uzależniony od gatunku drewna , kształtu i wzoru poręczy i sposobu wykończeń stopni .

Bzdura, 5 tyś to nei jest jakaś ustalona z góry cena.Mój budowlaniec wycenił nam zabiegowe betonowe na 2 tyś.

• 2 months później...
Też mam zagwozdkę. Mogę zrobić 17 stopni o wysokości 18 cm - ze spocznikiem, lub 18 stopni o wysokości 17 cm - zabiegowe z ew. minispocznikiem . Co będzie wygodniejsze, prostsze d wykonania na etapie prac w betonie i potem do wykończenia. Nad schodami mam okno połaciowe doświetlające klatkę schodową.

Chyba zbyt ogólne pytanie, bo trudno przewidzieć jak będzie wyglądał minispocznik. Mniejsza wysokość stopni jest ważna, ale chyba ważniejsze są proporcje długości i wysokości (słynny wzór z reklamy). U nas zrobił bym spocznik, gdyby to tylko było możliwe. Ktoś tu na forum wspominał o kwestii mycia okna nad schodami.

Jeśli schody nie są prostokątne, to wykonawcy i tak mają trudniejsze zadanie, ale tego bym nie demonizował. Poradzą sobie;) U mnie jeszcze jakoś niezbyt dobrze dogadaliśmy się co do wysokości posadzek i grubości okładziny schodów... no i pierwszy schodek będzie niższy.

Z doświadczenia powiem, że wraz ze schodami wylałbym od razu fragmenty, na których mogły by się oprzeć ścianki. Teraz będzie trzeba się ratować zabudową karton-gips, by zamknąć niektóre "dziury".

Witam

Jaka jest maksymalna tolerancja wymiaru wysokości schodów? Spec który kładł mi płytki nie skorygował różnic które zostały po wylaniu schodów i wysokość niektórych stopni różni się do 1cm (17,5 - 18,5 cm). Jeden stopień ma 17cm. Czy można to odebrać? Głębokość stopni też jest zrobiona z tolerancją do 1,5 cm. Czy to jest OK?

Proszę o odpowiedź.

Edytowane przez morys

Witam

Jaka jest maksymalna tolerancja wymiaru wysokości schodów? Spec który kładł mi płytki nie skorygował różnic które zostały po wylaniu schodów i wysokość niektórych stopni różni się do 1cm (17,5 - 18,5 cm). Jeden stopień ma 17cm. Czy można to odebrać? Głębokość stopni też jest zrobiona z tolerancją do 1,5 cm. Czy to jest OK?

Proszę o odpowiedź.

Tolerancja to może być 2mm a nie 1cm. 1cm różnicy na wysokości będzie zawsze odczuwalny przy wchodzeniu po schodach. Jeszcze jakby pierwszy był inny a reszta równa, ale jak pośrodku to masakra.

Tolerancja to może być 2mm a nie 1cm.

Troszkę chyba przesadzasz z tymi 2mm. Czy tak dokładnie jesteś w stanie to rozmierzyć a tym bardziej wykonać?? Z tego co tu czytam to w większości przypadków 0,5 cm różnicy to standard, a w niektórych przypadkach i więcej. U mnie ta różnica występuje na "zakręcie".

Edytowane przez morys

Tak wyglądają nasze. Raczej są wygodne:)

Super schody, bardzo mi się podobają. Tutaj tolerancja wymiarów na pewno może mieścić się w tych 2mm o których pisze Zbig - zależy od stolarza który je wykonał. Nasze niestety są betonowe oklejone płytkami z Paradyża, drewnopodobne i tolerancja wymiarów się rozjechała do 10mm.

Super schody, bardzo mi się podobają. Tutaj tolerancja wymiarów na pewno może mieścić się w tych 2mm o których pisze Zbig - zależy od stolarza który je wykonał. Nasze niestety są betonowe oklejone płytkami z Paradyża, drewnopodobne i tolerancja wymiarów się rozjechała do 10mm.

Myślę, że nawet mieszczą się w granicach 1mm, dlatego że program podzielił stopnie na równe wysokości. Przez dwa lata nie odczułem żadnych różnic, ale z ciekawości jutro pomierzę.

Ja nie widzę powodów dlaczego przy wylewaniu betonowych schodów starać się zachować dokładności rzędu 5mm (grubość gwoździa, czy kreski ołówka przy zbijaniu szalunku) ... równe wylanie betonu na stopniu 25x100cm też nie jest jakimś wyczynem.

Ale nawet jeśli beton wylany był nierówno, to na etapie wykańczania da się coś poprawić, a nie zostawiać 1cm różnicy, a już na pewno nie "rozjechać" wymiary. (oczywiście z ostatnim/pierwszym stopniem może się nie udać)

Edytowane przez chomiq

• 4 months później...

Witam!

Moim problemem jest projekt schodów zabiegowych a właściwie jego istota. Jestem studentem budownictwa i na projekcie z BO musze takie schody umieścić w projekcie domku ale... wykladowcy odsyłają do książek, w których nie znalazłem tego zagadnienia (np. książki dr inż. Markiewicza, BO wyd. Arkady) a prowadzący ćwiczeń odsyłają do wykładowców. Jeśli ktoś miałby chwilkę czasu i wyjaśnił mi istote tego zagadnienia, byłbym bardzo wdzięczny :)